Testad produkt: Eufycam 3
Pris: 5 990 kronor hos Amazon Sverige eller samma pris hos Kjell & Company

Eufy är ett varumärke ägt av Anker, en tillverkare vi blivit allt mer bekanta med i form av mobiltillbehör, hörlurar och kraftstationer. Övervakningspaketet vi fick in till redaktionen heter Eufycam 3, eller S330. I kartongen ligger två riktigt robusta kameror med solpanel på ovansidan, och en basstation.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Ett riktigt kompetent och användarvänligt övervakningssystem med kameror som levererar bra bild och med ett upplägg där du slipper månadsabonnemang. Rekommenderas!

Positivt

  • Riktigt bra bild
  • Bra funktioner
  • Inbyggd solpanel
  • Ingen månadsavgift

Negativt

  • Appen finns inte på svenska i skrivande stund
  • Bara 15 fps i 4k
Test Eufycam 3
Under ett lock i basstationen kan du montera en hårddisk!

Även om många trådlösa övervakningskameror har lång batteritid är det smidigt att slippa montera ned dem för laddning varannan månad. Särskilt om de är monterade så att du inte kommer åt dem enkelt, eller om de kanske sitter på lantstället, där du inte är så ofta under vissa perioder. Fördelen med en separat solpanel är att du kan montera den mot solsidan, även om kameran sitter i skuggan under takutsprånget. Men det blir helt klart snyggare med en enhet, utan laddkabek till en separat solpanel. Men du behöver tänka till när du väljer placering med Eufycam 3-kamerorna.

Test Eufycam 3
Tänk på att du monterar kamerorna så att de kan få en gnutta sol.

Basstationen är också lite speciell då det sitter 16 gigabyte lagringsutrymme i den och det finns möjlighet och plats att själv stoppa i valfri hårddisk. Det smarta med det här är att du inte behöver någon molntjänst. Sådant gillar vi! Att behöva betala extra för lagring, men också vissa funktioner, som exempelvis för Arlos tjänster, är något vi gärna slipper.

Enkelt att sätta upp

Installationen av systemet är riktigt enkel, efter en halvtimme hade vi kopplat upp oss mot systemet och basstationen hade stenkoll på våra kameror. Rörelsedetekteringen är hyfsat snabb och vi uppskattar att du kan ställa in zoner i bilden där kameran ska känna av rörelser. Men du kan även ställa in privata zoner om du inte vill att delar av bilden ska övervakas eller filmas. Bra!

Test Eufycam 3
Appen är enkel att använda men det är engelska som gäller.

Det är också enkelt att lägga in ansikten och låta ai-funktionen hålla reda på om det är en familjemedlem, vän eller främling som stryker längst husknutarna. Och varför inte låta kameran hålla reda på husdjuren, så att du slipper få 100 notiser om dagen när dina katter är ute och jagar? Den sistnämnda funktionen fungerar sådär, men så länge besökare visar ansiktet (även på långt avstånd) gör ai:n jobbet bra. Men för att utvärdera hur mycket systemet lär sig och förbättras med tiden behövs längre tid. Vi kommer därför att uppdatera den här artikeln längre fram.

Test Eufycam 3
Husdjur, om appen får bestämma…

Bilden håller hög klass och när vi filmar i 4k kan vi zooma in och se detajer. I mörker kan du välja att aktivera den inbyggda lampan för färgbild, men även utan den blir bilden riktigt bra tack vare ir-lamporna. I live-läget kan du aktivera tvåvägs-ljud om du vill prata med (läs skrämma bort) besökaren. Här finns även en larmfunktion (kamerorna har inbyggd siren). Vi gillar även att du ser aktuell bandbredd i bild och att du kan låta appen varna om någon tar med sig din kamera.

Smarta lägen och röststyrning

En riktigt smidig funktion är de olika lägena du kan välja och anpassa efter egna behov. Till exempel ett läge för när du är hemma, ett säkerhetsläge och så vidare. Sedan kan du välja att aktivera/byta lägen antingen manuellt, efter schema och/eller geofencing. Riktigt smidigt! I appen står det även att systemet ska ha stöd för Apple Homekit, Alexa och Google Assistent, men just Eufycam 3 verkar i alla fall inte uppdaterats med färdigt stöd i skrivande stund. Vi fick i alla fall inte till kopplingen mot Homekit, men den ska fungera med föregångaren Eufycam 2, så vi antar att det kommer i en uppdatering.

Test Eufycam 3

Intressant är att Eufy erbjuder mängder av produkter som ska funka tillsammans med det här systemet. Som ett batteribackup-paket till basstationen (perfekt om du får strömavbrott), rörelsesensorer, dörrkamera med mera. Det här blir helt klart ett system vi kommer att hålla koll på framöver, och största konkurrenten Arlo har absolut anledning att vara nervösa.

M3 rekommenderar


Fakta Eufycam 3 (S330)

Tillverare: Eufy
Pris5 990 kronor hos Amazon Sverige eller samma pris hos Kjell & Company
Lagring: Ja, 16 GB inbyggt med plats för hårddisk
Upplösning: 4K (15 fps)
Tvåvägsljud: Ja
Kapslingsklass: IP67
Lampa: Ja
Batteridrift: Obegränsad med solceller (13,400 mAh batteri)
Månadsabonnemang: Nej

Betyg 4,5 av 5