Testad produkt: HP Envy 16
Pris: Kostar 34 990 kr på HP

Det är lite knepigt att hålla isär HP:s olika dator-varumärken. Spectre är vanligen deras dyraste och lyxigaste datorer, medan Evy ligger strax under och Pavilion och namngivna ”bara” HP-datorer är ännu enklare. Denna HP Envy 16 är dock en av de mest påkostade HP-modeller vi har testat, med ett pris på ungefär 35 000 kronor. Det är den dyrare av två konfigurationer som säljs i första hand via HP:s webbutik.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Trots att HP inte lyckas pressa rätta toppnoteringarna ur Core i9-processorn, så är det här en dator med en del goda kvaliteter. En fin oled-skärm med rätta färgkontrollen och en webbkamera i toppklass sticker ut som extra positivt. Hade HP rensat upp i mjukvaran, slängt med en fingeravtryckläsare och möjliggjort en extra växel för fläktkylningen och därmed förhoppningsvis prestanda hade det blivit en klar rekommendation.

Positivt

  • 4k oled-skärm
  • Snabb i vissa lägen
  • Relativt dämpad kylning
  • Lysande webbkamera

Negativt

  • Begränsad flerkärnig prestanda
  • Mycket bloatware
  • Kort batteritid

Det är den dyrare av de två modellerna som är mest intressant, då den erbjuder relativt mycket för pengarna. Du får Intel Core i9-processor, 32 gigabyte ram-minne, två terabyte ssd och en oled-skärm med 4k-upplösning, till ett pris som ligger under vad många liknande modeller med prislappar över 40 000 kronor levererar.

På en punkt snålar HP lite, grafikkortet är ett Geforce RTX 3060 istället för 3070ti eller 3080 i en del konkurrenter. Men då huvudfokus för datorn inte är spel utan prestandakrävande jobb som videoredigering, 3d-modellering och design, tycker vi det är ett bra val. Det innebär mer processor, minne och lagring istället för att behöva gå upp i pris.

Hur datorer lyckas utnyttja högpresterande hårdvara kan variera markant, och HP får både plus och minus för det i Envy 16. De prestanda som man ofta brukar referera till, maxprestanda vid multitrådade sysslor på flera kärnor, ger oss halvdana resultat, både i benchmark och i verkliga livet. Det går givetvis allt annat än långsamt, kraft är kraft, men vi får ut mellan 10 och 25 procent mindre ur datorn än andra vi testat med samma Core i9-processor. Det märks också när vi testat att rendera en video som då går lite långsammare.

HP Envy 16
Rätta mixen av anslutningar.

Snabb i vissa situationer

I gengäld är den mycket vass på korta, enkärniga operationer, där vi får de högsta mätvärdena vi sett i en laptop hittills. Det gör vissa andra typer av användning extra rapp istället, som laggfri hantering av stora fotofiler i Photoshop. Gott om ram-minne och en stor ssd gör givetvis inte heller någon skada.

Du kan välja mellan fyra prestandalägen i HP:s kontrollprogram Command Center, från Prestanda till Energibesparing. Här finns också ett automatiskt smart läge som byter prestandaprofil åt dig vid behov. Den verkar fungera bra och vi får tyst, strömsnålare drift mellan varven och fullt blås när det behövs.

Så fullt som HP tillåter i alla fall. Kylningen blir aldrig så intensiv som i många andra Intel- och AMD-baserade modeller i den här prestandaklassen. Det kanske också är orsaken till dess dämpade maxprestanda, ett val av mer behaglig ljudnivå framför maximal avkylning.

Datorn är snyggt och okomplicerat designad, med grått aluminiumchassi och en blank glasyta framför skärmen. Underredet är styvt, men skärmen har en tendens att komma i svajning. Delvis för att skärmlocket är relativt tungt, med glasyta framför och pekfunktion.

Bekväm satt jobba på

Tangentbordet håller hög kvalitet, med rätta svikten och klickkänslan i knapparna. En del navigeringsknappar är märkligt placerade, till höger om retur- och skiftknapparna, vilket gör att vi då och då kommer år dem av misstag. Men den som kör datorn regelbundet lär vänja sig. Musplattan har pålitlig precision, om än lite obekvämt vassa kanter runtom, och kontrollen i pekskärmen går inte att klaga på. Pek är dock en mindre nödvändig funktion i en icke flippbar dator som denna, som påverkar snäva betraktningsvinklar, känslighet för reflexer och batteritid. Så för många användare innebär det inte ett plus.

HP Envy 16
Snyggt, avskalad design som ger Envy skäl för namnet.

På sidorna hittar vi en godkänd uppsättning anslutningar. Hdmi-port, två usb typ a-portar och två c-kontakter med full Thunderbolt 4-funktion, inklusive laddning, men också en separat rund laddport, så de är vanligtvis lediga för annat. Här sitter också givetvis ett hörlursuttag, och lite överraskande en mikro sd-kortläsare. I den här sortens laptop är vi mer vana vid stor sd-kortläsare. Det kanske också hade varit smartare, då det är vanligaste formatet i systemkameror.

Ovanför skärmen sitter en ovanligt bra webbkamera. VI har sett det i flera datorer på senare tid, flera just från HP, där de höjer nivån för inbyggd kamera. Det är en fem-megapixelsmodell som kan fota i nära 4k och filma i 1440p. Dock fortfarande bara i 30 fps, men det räcker gott och väl för videomöten och liveströmning. Bilden är ren och mestadels brusfri, med behagliga färger och ljus. Du får också rätt så bra inbyggd mikrofon, med brusfri och fyllig röstupptagning, om än med lite burkig klang.

Rätta färgerna för nästan allt

Huvudorsaken att välja denna dyrare av de två Envy 16 som HP säljer är kanske inte prestandan – den billigare är hyfsat kraftfull den också – utan skärmen. Här sitter det en skarp oled-panel med 4k-upplösning i 16:10-format, med full dci-p3 och display p3-färgmatchning, hög färgkorrekthet, fin ljuskontroll och dynamik och upp till 500 cd/m2 i ljusstyrka. Ljusstyrkan till trots räcker den inte riktigt till i starkt utomhusljus, där reflexer i skärmen blir påtagliga.

Du kan snabbt och lätt växla mellan relevanta färgprofiler som srgb, dci-p3 och även Adobe RGB, även om skärmpanelen inte har de rätta gröna tonerna för just det. Det finns också möjlighet att ställa in olika färglägen för olika program och låta datorn växla automatiskt.

Med så goda egenskaper för kreativt jobb är skärmen givetvis också bra för att titta på film, med fin dynamik trots avsaknad av specifik hdr-certifiering. Lite överraskande har den också korta svarstider, vilket gör att den håller måttet som spelskärm. Fast kör du spel bör du gå ner till vanlig full hd-upplösning, grafikkortet mäktar inte med 4k-gaming.

Inbyggda högtalarna signerade Bang & Olufsen gör ett godkänt jobb utan att direkt briljera. Ljudet är kraftfullt och välbalanserat, men de djupaste bastonerna, liksom finare detaljer i diskant och mellanregister kommer bort. Ska du bara köra lite videomöten, spela upp videoklipp då och då lär du inte bli besviken. Du får också bra ljudkontroll med Bang & Olufsens audio-app där det finns sådant som brusfilterinställningar för mikrofon och en komplett equalizer.

HP Envy 16
Skarpa oled-skärmen är helt klart datorns bästa egenskap. Följd av en utmärkt webbkamera.

Rensning bland programmen behövs

HP har en tendens att slänga in en del onödigheter i sina konsumentdatorer, där Envy 16 trots alla proffsiga egenskaper fortfarande räknas in. Du får prova på-versioner av antivirus, vpn och lösenordshanterare förinstallerade, liksom ett par andra reklamlänkar vi hade kunnat vara utan. Du får också ett tiotal olika HP-appar som kontrollerar olika detaljer, från skärm till support till system-. Och nätverksprestanda.

HP gör inget revolutionerande med Envy 16, men ger dig mycket för pengarna i en dyr datorkategori. Det är en behändig dator med bra skärm och bra kontroll över densamma. Den överraskar med extra bra webbkamera, men lyckas inte matcha det med lika bra högtalare. Batteritiden är väl godkänd för den här typen av dator, men det är också en typ av dator där vi inte förväntar oss så mycket på den punkten.

Är det något som avråder från köp så är det att flerkärnig maxprestanda inte är på samma nivå som en del andra datorer med liknande hårdvara. Men hur viktigt det är varierar stort beroende på hur du använder din dator.

Specifikationer

Produktnamn: HP Envy 16
Testad: Oktober 2022
Modellnummer, testad konfiguration: 16-h0047no
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i9-12900H, 6 st Performance upp till 5 GHz + 8 st Efficient 2,5 GHz
Grafik: Nvidia Geforce RTX 3060, 6 GB
Minne: 32 GB ddr5
Lagring: 2 TB ssd, plats för mikro sd-kort
Bildskärm: 16 tum blank oled, 3840x2400 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 5 megapixel, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, 2 st usb 3 gen 1 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Ansiktsigenkänning, bakbelyst tangentbord
Ljudnivå: 0-38 dBa
Batteritid: 1 h 10min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 9 h (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek: 35,7 c 25,2 x 2 cm
Vikt: 2,38 kg
Garanti: 1 år
Rek. pris: 38 869 kr
Aktuellt pris: Kostar 34 990 kr på HP

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 12 814 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 884 poäng
Geekbench 5, cpu: 11 386 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 914 poäng
Geekbench 5, gpu: 102 932 poäng
Disk, läsning: 6 930,18 MB/s
Disk, skrivning: 5 228,03 MB/s 

Betyg 3,5 av 5