Testad produkt: Lenovo Thinkpad Z16
Pris: Kostar 31 999 kronor hos Dustin

För att vara prestandadator för tunga jobb, och dessutom en 16 tums laptop, känns Lenovo Thinkpad Z16 överraskande nätt. Det är den enda dator vi testat i denna storleks- och prestandaklass som vi kan minnas har vikt på under två kilo. Det beror delvis på hur datorn är byggd, med delar av datorn i lättare plastkompositer istället för aluminium. Men den är också utmärkt kompakt konstruerad.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Det är svårt att placera denna Thinkpad Z16. Som portabel laptop är den fortfarande relativt tung, och är mobilitet i fokus så kunde vi kompromissa mer i prestanda och hitta ett ultralätt alternativ istället. Som produktivitets- och kreativitetsdator saknar den det lilla extra i beräkningskraft, lagring och bildskärm. Så riktigt vem den är till för är svårt att säga.

Positivt

  • Relativt kompakt och lätt
  • God batteritid för att vara 16-tummare
  • För det mesta dämpad kylning

Negativt

  • Inte i topp i prestanda
  • Begränsande bildskärm
  • Få anslutningar
  • Snålt med lagring

Den är inte bredare än många 15-tummare, då den extra skärmstorleken framförallt är tack vare 16:10 istället för 16:9-bildförhållande. Lenovo lyckas dock även hålla datorn kort på höjden. Med skärmen uppfälld täcker skärmpanel nästan hela insidan. Så pass att webbkamera inte riktigt får plats ovanför, den har fått en liten utstickande puckel upptill. Det ger både datorn en lite intressantare design, utan den är också praktisk att greppa när du vill fälla upp datorn.

Allt med datorn är dock inte lika praktiskt. Med slimmad kant runtom får Lenovo inte plats med någon särskilt varierat uppsättning externa portar. Här är det tre typ c-portar av usb 4-typ som gäller, där du förväntas ansluta både tillbehör och externa skärmar. Du laddar också batteriet via en av dem. En bra docka kan därför vara en smart investering.

Extra uppkoppling

På sidan hittar vi också sd-kortläsare och en simkorts-lucka. Datorn har nämligen inbyggt lte-modem för mobilt bredband. Du kan också skippa sim-kort och köra esim om du har det som alternativ i ditt abonnemang. Webbkameran ovanför skärmen kan leverera 1080p-video och det med snygga färger och brusfri bild. Tyvärr är bilden också släpig och vi får påtaglig lagg mellan bild och ljud, en osnygg detalj som borde kunna trimmas bort med drivrutinsuppdatering. Mikrofonerna låter dock bra.

Lenovo Thinkpad Z16 Gen1 simkort
Simkorts-lucka på sidan av datorn är det sällan man ser i något så massivt som en 16-tums laptop.

Tangentbordet är väldisponerat och har distinkt klick i knapparna, men har lägre slaghöjd än de flesta lite större modeller. Vi uppskattar dess starka bakbelysning, men hade gärna sett att bredden på datorn utnyttjades bättre. Det blir nu lite trångt runt navigationsknappar, som också trängs med en fingeravtrycksläsare.

Thinkpad Z16 har både musplatta och styrknapp i tangentbordet. Musplattan har inget mekaniskt klick, men kompenserar för det med haptisk feedback i ytan. På det sättet får den både "musknappar” i ovankant för styrknappen, och i nederkant för plattan utan fysiska knappar.

Halvhöga prestanda, liten ssd

Thinkpad Z16 finns i flera konfigurationer, med Ryzen 5 eller Ryzen 7-processor, med eller utan extra grafikkort, med olika skärmval, anslutningsalternativ, och olika mängd ram-minne och lagring. I vår dator sitter den snabbare av två processoralternativ, AMD Ryzen 7 Pro 6850H, men även den är en i prisklassen rätt så beskedlig processor som ger både begränsad topprestanda för flertrådade och entrådade jobb.

Till det får vi 32 gigabyte ram-minne, vilket verkar vara acceptabel standard i prisklassen, och en ovanligt liten ssd på 512 gigabyte. Vanligen är datorer på denna prisnivå utrustade med en terabyte eller mer. Här sitter också diskreta grafikkortet Radeon RX 6500M, som ger datorn ett lyft i grafikprestanda över processorns inbyggda grafik, men inte ett enormt lyft.

Så prestandamässigt kämpar Thinkpad Z16 i uppförsbacke jämfört med många andra datorer vi har testat i samma prisklass. Och den har inte fördelen av optimerat system som gör att Macbook Pro klarar sig så bra trots liknande resultat i prestandamätningar.

Tangentbord
Styrplupp i mitten av tangentbordet. Japp, Lenovo är en av få tillverkare som fortfarande har med det i en del av sina datorer främst riktade till företag.

Men precis som Macbook Pro är den mindre beroende av vägguttaget. Inte alls på samma nivå, men bättre än en Intel-baserad dator. Du får längre batteritid här vid halvtung belastning. Kylningsbehovet är också mindre och datorn håller sig oftare helt tyst. Här finns dock en intensiv överväxel på fläktar som kan dra igång ibland.  

Färgkontroll utan färgomfång

Det finns modeller av datorn som har 4k oled-skärm med pekfunktion istället för den lägre upplösta och peklösa ips-panel som sitter i vår dator. Men den har sina fördelar. Dels ska den vara betydligt mer strömsnål, dels är den både extra skonsam för ögonen och du slipper reflexer och avtryck i den snyggt matta ytan.

För just syftet att jobba kreativt innebär den dock vissa begränsningar. Den har 100 procent srgb-matchning av färger och god färgkorrekthet i den skalan, men vi saknar större färgpaletter som dci-p3 eller Adobe RGB. Det gör att den inte passar för alla typer av jobb. Perfekt för produktion för webbpublicering, men kanske mindre bra för proffsiga foton eller trycksaker.

För en filmstund funkar den också godkänt bra, även om hdr-upplevelsen med en skärm som mest går upp till 400 cd/m2 är begränsad, så ger hdr-läge för videouppspelning i Windows en påtaglig effekt. Med välljudande stereohögtalare med Dolby Atmos-stöd är det inte mycket i vägen för en trevlig bioupplevelse i laptop-format. Det rister lite i högtalarna när vi försöker pressa upp volymen över 60 procent, men redan då låter det mycket, så det finns inget behov av det.

Lenovo Thinkpad Z16 Gen1 skärm
Skärmen har korrekta färger, men inte så stort färgomfång.

Med strömsnål skärm (förutom på max ljusstyrka) och AMD:s sex nanometers processor, har Thinkpad Z16 bättre batteritid än många andra prestandamodeller. Men det sker ju här tyvärr på bekostad av både bildupplevelse och just prestanda, så vi är osäkra på om det är värt det. 

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Thinkpad Z16 Gen1
Testad: Oktober 2022
Modellnummer, testad konfiguration: 21D4002XMX
Tillverkare: Lenovo
Processor: AMD Ryzen 7 PRO 6850H, 8 st kärnor 3,2-4,7 GHz
Grafik: AMD Radeon RX 6500M, 4 GB
Minne: 32 GB ddr5
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 16 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 1080p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 3 st usb 4 med dp-alt och pd 3.0, headset
Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.2, 4g
Operativsystem: Windows 11 Pro
Övrigt: Bakbelyst tangentbord
Ljudnivå: 0-42 dBa
Batteritid: 1 tim 55 min (hög belastning, full ljusstyrka), 16 tim 40 min (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek: 35,4 x 23,7 x 1,6 cm
Vikt: 1,81 kg
Garanti: 3 år
Rek. pris: ca 40 000 kr
Aktuellt pris: Kostar 31 999 kronor hos Dustin

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 12 630 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 358 poäng
Geekbench 5, cpu: 8 689 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 416 poäng
Geekbench 5, gpu: 45 865 poäng
Disk, läsning: 6 769,76 MB/s
Disk, skrivning: 5 110,26 MB/s

Betyg: 3 av 5