Testad produkt: Razer Blade 15
Pris: Från 44 990 kronor via Prisjakt

Tillverkaren Razer kallar Blade 15 för en gaming-laptop, men den säljs i flera olika konfigurationer, som när man läser vidare på Razers webb om dem är inriktade antingen helt mot spel, helt mot kreativt arbete, eller en kombination av de bägge. Det beror först och främst på valet av skärm. Den dator vi testat är ett nytt alternativ med högfrekvent oled-skärm med 1440p-upplösning, som uppges vara idealisk för bägge. 

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Den är lyxig, snygg och har byggkvalitet i världsklass. Dess skarpa och extremt snabba oled-skärm är lika tekniskt imponerande som den är skön att använda. Men det går inte att komma ifrån att det här är en ovanligt dyr dator trots all kvalitet, och att kvaliteten inte heller består rakt igenom. För kreativt arbete hade mer minne, mer cpu-prestanda och färgkontroll i skärmen varit tacksamt, och för spel hade vi hoppats på bättre ljud.

Positivt

  • Höga grafikprestanda
  • Elegant och välbyggd
  • Utmärkt skärm för varierat bruk
  • Rätta anslutningarna

Negativt

  • Lite ram-minne
  • Tunt ljud
  • Kort batteritid
  • Dyr för vad du får

Om vi börjar med själva datorn är det en typisk Razer-laptop. Snygg, stram design i mattsvart aluminium och räta vinklar. Byggkvalitet är i absoluta toppklass, från underrede till portar och en musplatta, samt ett tangentbord med utmärkt kontroll och respons i tangenterna, även om vi hade önskat oss mer slaghöjd. Det hade fått plats med sifferknappsats, men i 15-tummare som denna föredrar vi att tillverkare skippar det eftersom det bara mest blir trångt. Här är det istället luftigt och rätt bredd på alla tangenter.

På-knappens placering, en knapp bland andra i tangentbordet, ovanför backstegsknappen, innebär ofta ett problem i bärbara datorer, men Razer kommer undan med det genom att den har en fördröjning i reaktionen. En enkel lösning som fler borde anamma.

Det enda som gör att Blade 15 har gaming-vibbar är en grönlysande Razer-logga i skärmlocket och rgb-bakbelysning i tangentbordet. Dessa går att styra via en knapp. Du kan välja mellan olika effekter, eller designa egna färgscheman i Razers samlade program för datorinställningar kallat Synapse. Här kontrollerar du också sådant som prestanda och kylning och kan skapa tangentbordsmakron. Det är det enda förinstallerade programmet i en annars bloatware-fri dator.

Razer Blade 15 Oled portar
Inte många externa anslutningar, men helt rätt urval. Fler usb-portar hittas på andra sidan.

På sidorna sitter en bra variation av portar. Både usb typ c och a, alla med hög hastighet och en typ c med thunderbolt 4-stöd, hdmi-utgång för extern skärm och en sd-kortläsare. Ovanför skärmen sitter en kompetent webbkamera som ger snygg 1080p-bild, om än med lite släpighet i rörelserna. Den har mikrofon med bra brusreducering, om än också en aning vass klang i röstupptagning.

Tung processor, lite minne

Som alltid går det att få datorn i olika konfigurationer, men just med denna skärm finns det bara ett alternativ. Processorn är en Intel Core i9-12900H, grafikkortet Nvidia Geforce RTX 3070ti och du får en terabyte ssd av snabb m.2 pcie 4.0-typ. Så långt en förväntad konfiguration, men vi förvånas av att en sådan här dyr dator, med ett pris på hela 45 000 kronor i svenska butiker, inte har mer än 16 gigabyte ram-minne. Vill du ha mer får du uppgradera själv.

Datorn presterar ungefär enligt förväntan, men når inte upp till den toppnivå vi hoppats på. Det finns de som lyckas få ut mer ur processorn i långvarig, flerkärnig topp-prestanda, men Razer behöver inte skämmas, det går godkänt snabbt. I alla fall när vi lyckas klura ut att det finns en extra flik i programmet Synapse, där vi kan ställa upp processorn manuellt i boost-läge. Innan dess var vi beredda att såga datorn för rejäl underprestation.

Som med alla andra datorer med den här generationen av Intels prestandaprocessorer är det sedan stor skillnad på prestanda med strömadapter i eller ur. Det går helt enkelt inte att komma åt boost-läget vid batteridrift. Grafikkortet presterar i gengäld över förväntan, både med eller utan strömsladd. Det ger oss nästan lika bra resultat för både produktivitet och spel på en 1440p-skärm som datorer med RTX 3080-kort som vi har testat.

Razer Blade 15 Oled skärm
Oled-skärmen är lika snabb som den är vacker att skåda.

Datorn gör detta med bra fläktkontroll. Den håller sig till passiv kylning vid lågintensiv användning, eller drar då och då igång en diskret fläkt. Men vid halvtung last eller mer kan väsandet från fläktar bli påtagligt. Det kommer man inte ifrån med den här hårdvaran under huven.

Snygg och snabb skärm

Förutom stilren design är det skärmen som är huvudattraktionen i datorn. Det är som sagt en oled-panel, med 16:6-format och 1440p-upplösning, vilket är ett bra val för hög punkttäthet i 15-tumsstorlek. Den har cirka 400 cd/m2 i grundljusstyrka och upp till 600 cd/m2 i punktljusstyrka, givetvis hundraprocentig kontrast, och stödjer hdr både för arbete, spel och videouppspelning.

Skärmen uppges ha 100-procentig täckning av dci-p3-färgskalan, och med de testbilder vi slänger upp på skärmen ser det ut att stämma bra, med intensiva röda toner, men inte samma nyansering i gröna som en Adobe rgb-anpassad skärm ger. Det gör den bra för till exempel videoredigering med höga kvalitetskrav.

Vi saknar dock möjligheten att kontrollera färgprofiler och omfång. Det är p3 som gäller och inget annat. Vill Razer bredda sig som datorleverantör vore inkludering av sådan mjukvara ett enkelt steg i rätt riktning. Det kan också höja upplevelsen för annat, som att titta på film.

Skärmen går att köra i upp till hela 240 Hz. Det är en nästan löjligt hög bildfrekvens, och själva ser vi ingen skillnad jämfört med andra skärmar som ligger runt 120 Hz, men det är ett klart lyft i upplevelse från 60 Hz. Det finns inbitna datorspelare som kan uppskatta den extra höga bildfrekvensen och snabba svarstiden, men även för andra är det en höjdarskärm. 240 Hz frekvens äter dock batteri. Vill du spara på det är det lyckligtvis enkelt att växla ned till 60 Hz.

Razer Blade 15 Oled

Högtalare med budgetkänsla

Datorns inbyggda högtalare håller tyvärr inte alls samma klass som skärmen, och är klart behov av en uppgradering. Det går att få rejält med volym, men ljudet är fortfarande tunt med dämpat mellanregister och urholkad bas. Enstaka frekvensområden kommer bort helt, så detaljåtergivningen blir spretig.

Vi kan inte se att det finns någon kontroll- eller ljudförbättringsmjukvara utöver en enkel sådan från Realtek. När konkurrenterna har kraftfullare högtalarelement och tar hjälp av Dolby, Waves Audio, Bang & Olufsen och så vidare, känns Razer akterseglade.

Det är synd på en annars problemfri dator. Förutom en väntat medioker batteritid och litet ram-minne, trots hög prislapp, har vi annars inget allvarligt att klaga på. Har du råd och inte har något specifikt färgbehov som den inte täcker är årets Razer Blade 15 med oled-skärm en mycket bra dator. Så när som på ljudet då. Komplettera med externt ljud på skrivbordet, där du oftast sitter.

Specifikationer

Produktnamn: Razer Blade 15
Testad: Oktober 2022
Modellnummer, testad konfiguration: RZ09-0421NNG3-R3N1
Tillverkare: Razer
Processor: Intel Core i9-12900H, 6st Performance upp till 5 GHz + 8st Efficient 2,5 GHz
Grafik: Nvidia Geforce RTX 3070ti, 8 GB
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 1 TB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum blank oled, 2560x1440 bildpunkter, 240 Hz
Webbkamera: 1080p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 1st Thunderbolt 4, 2st usb 3 gen 2 typ c, 3st usb 3 gen 2 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Ansiktsigenkänning, rgb-tangentbord
Ljudnivå: 0-41 dBa
Batteritid: 1h 30 min (hög belastning, full ljusstyrka), 7 tim 40 min (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek: 35,5 x 23,5 x 1,7 cm
Vikt: 2,01 kg
Garanti: 1 år
Rek. pris: 44 990 kr
Aktuellt pris: Från 44 990 kronor via Prisjakt

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 15 858 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 855 poäng
Geekbench 5, cpu: 12 167 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 828 poäng
Geekbench 5, gpu: 133 071 poäng
Disk, läsning: 7 062,61 MB/s
Disk, skrivning: 5 183,27 MB/s

Betyg 3,5 av 5