Testad produkt: Acer Chromebook Spin 314
Pris: 4 390 kr på Dustinhome

För ett år sedan testade vi Acer Chromebook Spin 514, en halvbillig Chromebook som gjorde oss besvikna på flera punkter. Nu tar vi oss en titt på en titt på en ännu mer prispressad kusin, 14-tummaren Chromebook Spin 314, som kom i en uppdaterad version denna sommar. Den kostar så lite som 4 390 kronor och kan ibland gå att få för ännu mindre.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med senaste generationen Celeron-processor med fyra kärnor höjer sig denna Chromebook över mängden i sin prisklass. Med extra prestanda, bra skärm, god komfort, rätt anslutningar, snabb uppkoppling och tillräcklig batteritid, finns det inte mycket att klaga på. Lite mer stuns i högtalarna och det hade blivit ännu högre betyg.

Positivt

  • Nyare och snabbare processor
  • God skärmkvalitet
  • Rätt anslutningar

Negativt

  • Något tung
  • Tunt ljud ur högtalarna
PC för Alla rekommenderar

Spin i namnet innebär att det är en modell med skärm på 360 graders gångjärn, så du kan vända den ut och in och styra den helt med pekskärm. Då kan just en penna bli ett nyttigt tillbehör. Annars är vi som vanligt tveksamma till vad 360-design i en laptop är bra för. I alla fall en så här stor. Chromebook Spin 314 väger 1,6 kilo, så det är ingenting du bekvämt hanterar som en surfplatta.

Det är en stadigt byggd liten dator, trots att chassi och skal mestadels är i plast. Inget annat att vänta i denna prisklass, och visst är det en viss budgetkänsla att bära runt på datorn. Men dess matta ytor är bekväma att greppa och vila handlederna på vid jobb. Både musplatta och tangentbord håller hög kvalitet, är generöst tilltagna, pålitliga att använda och ger rätt tryckrespons. Den grovt matta ytan på tangenterna är lite irriterande, men man vänjer sig.

Det faktum att vi inte får bakbelysning i tangentbordet blir inget stort minus, det är det nästan ingen dator till det här priset som inkluderar. Pekskärmen är också välbyggd, med Gorilla Glass 3, vilket ger både extra tålighet och rätta friktionsfria ytan. Du får också stöd för pekpenna av usi-typ, men någon sådan ingår inte. Vi hade dock en tillgänglig och kunde testa skärmen som enklare antecknings- och skissblock. Det fungerar utmärkt i rätt appar, men inte i alla.

Acer Chromebook Spin 314
Väldisponerat tangentbord och en stor musplatta.

God grundkvalitet på det mesta

Skärmen har 1080p-upplösning och panelen är byggd på ips-teknik, vilket ger den utmärkta betraktningsvinklar, fin kontrast och jämna, behagliga färger. Ljusstyrkan på ungefär 250 cd/m2 är inte idealisk för utomhusbruk, men lite mer ljusstark än de 220 cd/m2 som är vanligast i billiga bärbara datorer. Håller du koll på den reflekterande skärmen så går det ändå hjälpligt.


Missa inte M3:s nya helgpodd:


Datorn har en väl godkänd uppsättning externa anslutningar, dubbla usb 3 typ a, och en usb 3 typ c som också används för laddning och som kan anslutas till en bildskärm. Skulle den vara upptagen av exempelvis strömadapter finns här lyckligtvis också en hdmi-port. På sidan hittar vi också hörlursuttag och en mikro sd-kortläsare, om interna lagringen skulle ta slut.

Inga billiga Chromebook-modeller har särskilt mycket av den varan, det är antingen 32 eller 64 gigabyte emmc-minne som gäller. Här får du 64 gigabyte. Så länge du mestadels använder molntjänster och installerar begränsat med appar och program så bör det räcka långt. Som alla modeller i den här prisklassen kommer den med fyra gigabyte ram-minne. Det gör att förmågan att köra multitasking intensivt begränsas.

Snabbast i klassen

Denna modell av Chromebook Spin 314 är ändå ganska bra på multitasking, tack vare fyrkärniga processorn Intel Celeron N5100 som ger datorn bra flyt i alla normala situationer. Vi surfar och bläddrar tunga webbsidor i flera fönster och flikar utan att något laggar, och strömmar full hd-film problemfritt över pålitlig wifi. Givetvis finns det ett prestandatak även här, men det är svårt att nå under vardaglig användning. Trots det körs den helt fläktlös och blir bara som mest lite lätt ljummen på undersidan.

Acer Chromebook Spin 314 flippad
Flippbar skärm med bra pekkontroll. Du kan också använda penna om du köper en själv.

Det som inte riktigt är i topp i denna dator är batteritiden. Vi strömmar en 1080p Youtubefilm på full ljusstyrka, vilket kan behövas för en bra upplevelse om det inte är kväll, och får ut ungefär sju timmars speltid. Aktivt jobbande i webb och appar kan dra mer, men du kan kompensera mycket av det om du har möjlighet att sänka skärmljusstyrkan.

En sista punkt på minuskontot är datorns högtalare. De levererar luftigt stereoljud, men utan tryck och med väldigt lite detaljer i diskanten och tunn bas. Den passar bäst för röståtergivning. Så för videosamtal fungerar den fortfarande bra, men för media är de ingen höjdare. Du får en webbkamera med 720p-upplösning som levererar duglig bild. Lite brus i mörkt ljus, men med välbalanserade färger och utan släp i bilden. Inbyggd mikrofon fångar upp din röst tydligt, men inte utan en del brus. Det är godkänt, men inte bättre än så.

Men så länge allt med datorn är antingen bra eller godkänt, om än i bland knappt, så är det ett gott betyg för en prispressad Chromebook. Vi ska inte förvänta oss några underverk under 5 000-kronorsstrecket, och Acer visar här att de faktiskt kan leverera. Det här är en bättre dator på flera punkter än fjolårets Chromebook Spin 514, och till ett mycket bättre pris.

Specifikationer

Produktnamn: Acer Chromebook Spin 314 CP314-1HN NX.AZ3ED.003
Testad: November 2022
Tillverkare: Acer
Processor: Intel Celeron N5100, 1,1 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 24 EU
Minne: 4 GB ddr4
Lagring: 64 GB emmc, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3 gen 1 typ c med displayport, 2 st usb 3 gen 1 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: 360-gradersskärm
Ljudnivå: Fläktlös
Batteritid: Cirka 7 h onlinevideo (max ljusstyrka), ca 13 h blandad användning (låg ljusstyrka)
Storlek: 32,64 x 22,75 x 2 cm
Vikt: 1,6 kg
Garanti: 1 år
Rek. pris: Ingen uppgift
Aktuellt pris: 4 390 kr på Dustinhome

Prestanda

Speedometer 2.1, webbläsare: 83,1 poäng
Geekbench 5, cpu: 591 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 571 poäng
3dmark Sling Shot: 2 742 poäng
GFX Bench Manhattan 1080p: 1 486 bilder, 24 fps
Disk, läsning: 683 MB/s
Disk, skrivning: 115 MB/s

Betyg: 4 av 5