Testad produkt: Asus Chromebook Flip CM3
Pris: Kostar 4 990 kronor hos Dustinhome

Chromebooks är för det mesta baserade på x86-processorer från Intel och AMD, men det går också utmärkt att köra Chrome OS på arm-arkitektur, så systemkretsar från till exempel Qualcomm och Mediatek är en inte ovanlig syn. En sådan är Chromebook Flip CM3 från Asus, en extra kompakt Chromebook med tolv tums pekskärm, 360 garders flippbar konstruktion och en pekpenna.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med läcker design, kompakt format och stylus-penna på köpet charmar Chromebook Flip CM3. Men det finns också en del saker som irriterar. Främst trånga och stumma tangentbordet och valet av processor, som gör att den tappar i webbprestanda. Kan du acceptera lite hackig surf och inte ska skriva långa romaner på den är den dock en högklassig liten enhet med intressanta andra kvaliteter till ett bra pris. 

Positivt

  • Kompakt och lätt
  • Pekskärm och penna
  • Extra ramminne
  • Lång batteritid

Negativt

  • Jobbigt trångt tangentbord
  • Ligger efter i webb-prestanda
  • Tveksam webbkamera
PC för Alla rekommenderar

Den drivs av Mediatek Kompanio 500, arm-baserad krets med åttakärnig arm-baserad systemkrets. Det kan låta mycket, med tanke på att många Intel-baserade Chromebook-modeller i samma prisklass har Celeron- eller Pentium-processor med fyra eller kanske till och med två kärnor. Men det går inte att jämföra x86 och arm-processorer rakt av på det sättet, utan vi får se till hur de presterar i benchmark-program och i verkliga livet.

Då ligger den lite efter processorer som Intel Celeron N5100 och N4500, de vanligaste alternativen i konkurrerande Chromebook-modeller i samma klass. Speciellt för uppgifter som inte fördelas på många kärnor. En sådan sak är till exempel enkel dokumenthantering, rendering av webbsidor och hantering av webbaserade skript, och för det mesta förlitar sig på prestanda i en kärna, för att lämna plats för andra processer. Det märks vid hanteringen av tyngre webbsidor och webbaserade tjänster och även i en del andra appar, där lite släpigare bläddring och fördröjningar i laddning av sidor är påtaglig.

Det är absolut ingen katastrof, och med dämpade förväntningar är datorn fullt användbar till det mesta förutom de allra mest krävande webbapplikationerna. Att köra stora kalkylblad i Google Docs kan till exempel bli för mycket. För en budgetdator begär vi dock inte mer, och vi kan surfa, mejla och spela media utan egentliga hinder, även om det till och från blir osnyggt hackigt.

Asus Chromebook Flip CM3 uppvikt
Asus Chromebook Flip CM3 kan vändas ut och in och användas som surfplatta. Då den är mindre och lättare än de flesta bärbara så går det faktiskt hjälpligt. En medföljande penna är ett stort plus.

Se till att köpa rätt

När Chromebook Flip CM3 gjorde premiär i svenska butiker för ett år sedan gick den att få för precis under 5 000 kronor, och priset har inte rört sig sedan dess. Om den efter att du läst känns som datorn för dig, så se upp när du försöker hitta den i butik. Det finns en alternativ Chromebook Flip CM3 i vissa butiker med fyra gigabyte ram-minne, som är dyrare än vår testade modell som har åtta gigabyte.

Det enda som vi kan se skiljer dem åt för övrigt är att vår modell har usb 2-portar istället för usb 3. Endast två portar sitter i datorn, en av typ a och en av typ c. Usb c-porten kan dessutom ofta vara upptagen med att ladda batteriet. Den ser inte ut att stödja displayport så du får klara dig utan extern skärm. Det här känns klart i underkant oavsett vilken modell av datorn du väljer.

Datorn ser klart dyrare och lyxigare ut än den är. Med stram, slimmad design, vikt på bara 1,14 kilo, aluminium i skärmlocket och kromglänsande skärmgångjärn, heltäckande glas över skärmen och skönt halvmatta svarta ytor runt mus och tangentbord, ger den mer intrycket av att vara en påkostad business-laptop än en billig Chromebook. Intrycket förtas givetvis av att greppa datorn och känna att det mesta åtminstone i nederdelen är i plast, men även där känns den dyrare än den är. Undantaget är knapparna i tangentbordet. De är både ostabila i konstruktionen och har svampig slagrespons.

Asus Chromebook Flip CM3 i handen
Så liten att vi får netbook-vibbar.

Behändigt med penna

Medföljande pekpennan är desto mer välbyggd och känns riktigt lyxig. Med rätt appar eller webbtjänster blir den ett riktigt behändigt verktyg och både precision och respons i den är så snabb som man kan begära. Det verkar dock variera stort mellan olika appar, vilket kan vara en konsekvens av att prestanda är på gränsen till för låg.

Med tolv tums skärm i 3:2-format är Chromebook Flip CM3 extra kort på bredden, bara knappt 27 centimeter. Det gör att Asus inte fått plats med ett fullstort tangentbord. Det är trångt och har mindre knappar än vanligt, vilket kan vara en utmaning att vänja sig vid. Det finns ett par centimeter på bredden som kunde ha utnyttjats, och mer på höjden, så Asus kunde nog ha löst det bättre. Trots det lilla formatet får det i alla fall plats en stor och välbyggd musplatta med både rätt kontroll och komfort.

Skärmen är en lcd-panel ”i ips-klass” enligt Asus. Om det innebär att det är ips-teknik i panelen eller något annat liknande framgår inte. Vi gissar på pls-panel, då den har övertygande kontrast rakt framifrån, men en del skiftningar i ljuset snett från sidan. Inget fel med det, det ger en snygg bild för det mesta, även om det som i alla billigare laptops är något begränsat färgomfång. Bra för kontorsjobb och surf, lite för låg färgintensitet för att vara perfekt för film.

Asus Chromebook Flip CM3 tangentbord
Tyvärr ger tangentbordet också netbook-vibbar.

Ljudet överraskar positivt

Upplösningen är inte riktigt full hd, utan den har 962 pixlar på bredden. 3:2-formatet är extra bra för sådant som webbsidor och dokument, men det gör skärmen lite trist att visa film på, då det blir litet format och stora svarta kanter uppe och nere. Det är synd, för datorns högtalare är överraskande bra. De levererar krispigt och rent ljud med mycket detaljer och bra stereospridning. Det som saknas är extra fyllighet och tyngd i basen, men då begär vi mycket av en så här liten laptop.

Webbkameran hör inte till de bättre. Den ger 720p-upplösning och släpfri bild, men det är allt positivt vi kan säga om den. Den har bleka färger, utsmetade detaljer, och ett konstant aggressivt brus även när det inte är särskilt mörkt i ett rum. Mikrofonen är bättre, med behaglig röstupptagning, även om den gärna kunde varit lite starkare.

Energieffektiv arm-baserad processor och en skärm med mindre yta är en kombination som är bra för batteritiden. Trots att det inte får plats något jättebatteri i datorn så övertygar den. Asus själva pratar om upp till 17 timmars användning, och på minimal skärmljusstyrka och med försiktig användning kommer vi faktiskt upp i det. Mer realistisk för en dag av blandat bruk är närmare elva, tolv timmar om du inte ska behöva aktivt undvika vissa appar och sysslor.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Chromebook Flip CM3 CM3200FVA-HW0060
Testad: November 2022
Tillverkare: Asus
Processor: Mediatek Kompanio 500 MT8183, 2 GHz octa core
Grafik: ARM Mali-G72 MP3
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 64 GB emmc, plats för mikro sd
Bildskärm: 12 tum blank ips, 1366 x 912 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 3 gen 1 typ c, usb 3 gen 1 typ a, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.0
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: 360-gradersskärm, stylus-penna
Ljudnivå: Fläktlös
Batteritid: 11 h 30 min onlinevideo (max ljusstyrka), ca 18 h blandad användning (låg ljusstyrka)
Storlek: 26,9 x 21,6 x 1,7 cm
Vikt: 1,14 kg
Garanti: 1 år
Rek. pris: Ingen uppgift
Aktuellt pris: Kostar 4 990 kronor hos Dustinhome

Prestanda

Speedometer 2.1, webbläsare: 30,1 poäng
Geekbench 5, cpu: 300 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 417 poäng
3dmark Sling Shot: 1 786 poäng
GFX Bench Manhattan 1080p: 1 234 bilder, 20 fps
Disk, läsning: 741 MB/s
Disk, skrivning: 37 MB/s

Betyg: 4 av 5