Testad produkt: Dell Chromebook 3110 2-in-1
Pris: 4 990 kronor hos Dustinhome

Dell gör ingen stor mängd Chromebook-datorer utan sortimentet består av en liten samling modeller främst tänkta för specialiserat företagsbruk samt för skolor. Men det finns ingenting som hindrar dig från att köpa en. De finns ute i en del butiker och kan beställas i Dells webbshop även av privatpersoner. Den vi tittar på här är en av deras modeller för utbildning, Chromebook 3110 2-i-1. Den kostar strax över 5 000 kronor beställd från Dell, men ligger stadigt precis under 5 000-kronors-strecket i ett par större svenska butiker.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Vill du ha en liten laptop som tål tuffa tag så behöver du inte betala överpris för en äkta ruggad tungviktare. Denna lilla Chromebook ger extra trygghet även i riktigt låg prisklass. Men det sker på bekostnad av en del komfort och en ovanligt liten skärm.

Positivt

  • Godkända prestanda
  • Stadig och stöttålig
  • Flexibel design

Negativt

  • Liten skärm trots större mått
  • Måttlig batteritid
  • Tunt ljud

För det får du en Chromebook med ungefär förväntade prestanda. Den drivs av dubbelkärniga Intel Celeron N4500, med fyra gigabyte ram-minne och 32 gigabyte emmc-lagring. Det kan vara i minsta laget för en del användare och det finns ingen läsare för minneskort. Ska du bara ha den till det som Chromebook från början var till för – surf, strömning och molnbaserade tjänster – räcker 32 gigabyte för det mesta.

Det är också vad processorn är bäst på. Även tunga webbsidor och webbaserade tjänster som Microsoft Word Online går att köra mer eller mindre problemfritt. Snabb wifi 6-uppkoppling hjälper till mycket med det, men ibland behöver datorn ta lite mikropauser för att hänga med. Du ska nog inte utmana den med tunga Android-spel eller Linux-program, även om Chrome OS har möjlighet att köra bägge.

Det är en extra stöttålig liten dator med en rundad gummilist runt hela datorn och i skärmlocket, extra reptålig grov mörkgrå plast och en väldigt styv och stabil konstruktion. Samma grova plast sitter i tangentbordets knappar, vilket kan vara en smaksak, men de har solid mekanik med tydlig klickkänsla. En märkligt liten retur-knapp i tangentbordet kan ta tid att vänja sig vid, men annars har vi inga klagomål. Bakbelysning hade varit ett plus, men det har inga andra Chromebook-modeller i den här prisklassen heller.

Dell Chromebook 3110 2-in-1 hopfälld
De rundade kanterna är gummibeklädda. 

Datorn uppges vara testad för att klara fall på ungefär 75 centimeter mot stål och fall på drygt 1,2 meter mot plywood. Skärmen står som berget i den vinkel vi satt den med mindre tendens till svaj än de flesta bärbara datorer. Detta trots att det alltså är en flippbar skärm som går att vika hela vägen runt för full pekskärmsstyrning.

Inte så liten trots allt

Eller pennstyrning om du har en usi-kompatibel penna. Det ingår inte, men det är lätt att köpa separat från flera olika tillverkare. Vi hade en penna från Asus tillhands och testade med, och får fullgod precision och snabb respons. Tryckkänsligheten är inte lika detaljerad som i andra Chromebook-modeller med pennstöd som vi testat, så den är inte idealisk om du vill teckna på allvar, men för snabba anteckningar är den utmärkt.

En så stadig konstruktion kostar givetvis på i mått och vikt. Trots att Chromebook 3110 2-in-1 bara har en 11,6-tumsskärm så är den nästan lika bred som en 13,3-tummare och väger 1,45 kilo. När vi fäller upp skärmlocket och slår på datorn möts vi av en skärm med ovanligt breda kanter runtom. Det känns som att ha transporterats tillbaka i tiden till netbook-pc:ns dagar. Om det inte vore för det faktum att bildkvaliteten numera är mycket bättre.

Dell Chromebook 3110 2-in-1 skärmkanter
Designen runt skärmen känns 20 år gammal. Kvaliteten i skärmen känns max två år gammal.

Upplösningen på skärmen är inte enorm, men på 11-tums-yta blir 1 366 x 768 bildpunkter fortfarande en behagligt skarp bild som du får luta dig nära skärmen för att uppleva ful pixlighet. Det är också en ips-skärm med god kontrast, breda betraktningsvinklar och jämna färger i kontorsklass, inte full srgb men inte heller så blek som en del andra billiga modeller. Ljusstyrkan på upp till 220 cd/m2 imponerar dock inte och tar du med datorn ut i solskenet så kan du få problem, speciellt eftersom den blanka pekskärmen som ger påtagliga reflexer.

Datorns inbyggda högtalare lyckas inte imponera på oss. De har en instängd och burkig ton där mycket detaljer försvinner och mellanregistret blir skränigt medan bas helt kommer bort. Ska du avnjuta en film eller köra ett videosamtal eller möte rekommenderar vi hörlurar. Gärna då med mikrofon, för den inbyggda är inget vidare, din röst riskerar att låta platt och vass.

Två kameror, ingen särskilt bra

Webbkameran ovanför skärmen är inte så mycket att hurra för den heller, med hård kompression och ovanligt bleka färger. Datorn har sedan en extra kamera. Den sitter strax ovanför tangentbordet, och är tänkt att användas som bakre kamera när datorn är vikt till surfplatteläge. Här får vi faktiskt hela fem megapixel och möjlighet att filma i 1440p, men återigen är bildkvaliteten så halvdan att det inte känns värt det. Kanske kan den användas i utbildningssyfte med ar-appar, men annars ser vi ingen större nytta med den.

Dell Chromebook 3110 2-in-1 vikt
Flippbar skärm med stöd för pek och penna. Men penna får du skaffa själv.

När det är dags att plugga in och ladda gör du det via en usb c-port som också har stöd för displayport, så den kan vara praktisk att ansluta en liten dockningsdosa till och både få extern skärm, extra portar och batteriladdning. Datorn har också en usb typ a och en separat hdmi-utgång. Bägge usb-portarna har usb 3 gen 1-hastighet.

Batteritiden är precis vad Dell utlovar. Det går att jobba normalt en dag med webb och enklare appar, och dämpad men hanterbar ljusstyrka på skärmen. Drar vi ner ljusstyrkan i botten går det att få ut ytterligare ett par timmars driftstid. Men då får vi sitta och huka i ett mörkt rum för att kunna jobba. Det är godkänt på batterifronten, men bara med minsta möjliga marginal. Med tanke på hur liten skärmyta den har att driva borde den klarar detta bättre, och det gör att vi håller oss från en rekommendation.

Specifikationer

Produktnamn: Dell Chromebook 3110 2-in-1 22YHV
Testad: November 2022
Tillverkare: Dell
Processor: Intel Celeron N4500, 1,1 GHz dual core
Grafik: Intel UHD Graphics 16 EU
Minne: 4 GB ddr4
Lagring: 32 GB emmc
Bildskärm: 11 tum blank ips, 1366x768 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 1920p + 480p
Anslutningar: Usb 3 gen 1 typ c med displayport, usb 3 gen 1 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, Bluetooth 5.1
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: 360-gradersskärm
Ljudnivå: Fläktlös
Batteritid: 7 h 30 min onlinevideo (max ljusstyrka), ca 10 h blandad användning (låg ljusstyrka)
Storlek: 30,4 x 20,8 x 2,15
Vikt: 1,42 kg
Garanti: 1 år
Rek. pris: Ingen uppgift
Aktuellt pris: 4 990 kronor hos Dustinhome

Prestanda

Speedometer 2.1, webbläsare: 77,9 poäng
Geekbench 5, cpu: 583 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 095 poäng
3dmark Sling Shot: 2 206 poäng
GFX Bench Manhattan 1080p: 1 083 bilder, 17 fps
Disk, läsning: 692 MB/s
Disk, skrivning: 143 MB/s

Betyg 3,5 av 5