Testad produkt: HP Chromebook X360
Pris: Från 4 795 kronor via Prisjakt

Denna enkla 14 tums Chromebook har funnits och uppdaterats i ett par år och har vid första anblicken sett likadan ut hela tiden. Hittar du den i en butik gäller det att kolla så att du vet att du köper en av de senare och påtagligt bättre modellerna. Mest uppenbart är skärmen. Här sitter det en 1080p ips-skärm, medan det varit både blekare panel och lägre upplösning på en del äldre modeller av datorn.

Betyg 4 av 5

Omdöme

HP gör det viktigaste bra i Chromebook X360 14a. En behaglig skärm, överraskande bra ljud, tillräckliga prestanda och god komfort. Ett snäpp bättre processor och ett snäpp längre batteritid hade inneburit högre betyg, men rekommendation blir det ändå. Det är också lite synd att den inte har samma pennstöd som andra många andra flippbara Chromebook-modeller.

Positivt

  • Välbyggd och bekväm
  • Behagligt reflexfri skärm
  • Välljudande högtalare
  • Bra batteritid

Negativt

  • Steget efter de bästa i prestanda
  • Pekskärmen stödjer inte penna
  • Wifi 6 hade varit bra
PC för Alla rekommenderar

1080p-upplösning tycker vi är ett minikrav på en modern laptop på 13 tum eller mer. Och här får vi allt vi kan begära med tanke på datorns pris, 4 795 kronor. Just denna modell säljs exklusivt på Elgiganten, och det finns sedan ett fåtal andra konfigurationer i olika butiker samt på HP:s webb.

Med stabilt chassi, hög lägstanivå på byggkvaliteten och snygga färgval i olika ytor ger HP Chromebook X360 14a oss ett mycket övertygande första intryck. Det är ju trots allt en budgetdator, så vi förväntar oss ingen egentlig lyx, och i synnerhet inga exklusiva material. Med lågt ställda förväntningar blir vi positivt överraskade. Den greppvänliga matta undersidan, metalldetaljerna i gångjärnet, och den dämpade gråa tonen i skärmlocket gör den riktigt elegant.

Det goda intrycket fortsätter när vi öppnar skärmlocket och slår på datorn. Vi får ett välbyggt tangentbord som trots grövre matt svart plast känns solitt att använda, med helt rätt tryckrespons i knapparna. Det vi inte får här är bakbelysning, men det har datorn gemensamt med alla Chromebook-modeller i samma prisklass.

Pek men inte penna

Datorn har flippbar design och skärmen går att vika 360 grader bakåt och köras i surfplatteläge med pekstyrning. Den skiljer sig från de flesta andra flippbara Chromebook-modeller på två sätt. För det första har den inte helblank skärmyta utan en halvmatt antireflex-behandling. Det hjälper om du vill använda datorn utomhus. Som alla bärbara budgetdatorer har den inte så hög ljusstyrka, så det är ett klart plus. För det andra har den inte stöd för stylus-penna, så du kan inte teckna eller skriva anteckningar på den. Det hamnar på minuskontot.

HP Chromebook X360 14a skärm
Det mesta med HP:s Chromebook är okomplicerat men genomtänkt och välbyggt.

Med dubbelkärnig Intel Celeron-processor av lite äldre generation får vi godkända prestanda, men inte så mycket mer. Den klarar sig bra på det viktigaste. Enkärniga cpu-prestanda är höga nog för hantering av dokument, webbsidor och webbaserade tjänster för det mesta kan läsas och köras utan lagg. I alla fall så länge vi inte laddar för mycket parallellt. Relativt snabb lagring hjälper till med att hålla upplevelsen acceptabelt rapp.

Att strömma högupplöst film har vi inte heller några problem med, trots att det, liksom i en del andra billiga Chromebook-modeller, fortfarande är wifi 5 istället för wifi 6. Det kan innebära för svag signal för riktigt snabb wifi i enstaka hörn av ditt hem. Men även på 2,4 GHz nätverk med längre räckvidd så är uppkopplingen stabil.

Lyckat för att strömma film

Vi får dynamiskt och kraftfullt ljud ur uppåtriktade högtalare vid sidan av tangentbordet. Finsmakare lär inte uppskatta att det saknas en hel del detaljer i diskanten, men den som förväntar sig kvalitets-audio från högtalarna i en lågpris-Chromebook har nog lite fel prioriteter i livet. Det ger tillräckligt med ganska bra ljud för en filmupplevelse som matchar den ganska bra bildskärmen.

HP Chromebook X360 14a stängd
Lyckade färg- och materialval.

Vill du istället få bättre ljud och bild är det lätt att ansluta Chromebook X360 14a till en tv eller skärm via en av de två usb c-portarna vilka stödjer displayport samt strömingång. Så även när du laddar batteriet har du en usb c ledig. Liksom en usb 3-port av typ a. En separat hdmi hade kanske varit behändigare, men så länge vi har någon extern skärmutgång med kvalitet ska vi inte klaga.

Vill du ansluta till ett videomöte med datorn få får du räkna med att du inte presenteras perfekt. Den inbyggda 720p-kameran ger ganska mörk bild med hårda kompressionsartefakter. Men med rätt hudtoner och utan släp i bilden, så du behöver inte skämmas på videomötet. HP får pluspoäng för fin röstupptagning och lite brus i mikrofonen.

Ingen så här billig dator är perfekt, och HP ligger efter en del konkurrenter, speciellt i prestanda, men den är inte så långsam att det irriterar. Batteritiden på mellan sju och 14 timmar beroende på skärmljusstyrka och användning är bra, men det finns bättre. Komforten, byggkvaliteten och kombinationen av behagligt matt skärm med pekfunktion gör att vi ändå blir övertygade.

HP Chromebook X360 14a
Halvmatt pekskärm med bra ips-kvalitet. Det gör att den fungerar både inne och ute... med viss reservation. Det HP förlorar på det är möjligheten att köra pekpenna på den.

Specifikationer

Produktnamn: HP Chromebook X360 14a-ca0802no
Testad: November 2022
Tillverkare: HP
Processor: Intel Celeron N4020, 1,1 GHz dual core
Grafik: Intel UHD Graphics 600
Minne: 4 GB ddr4
Lagring: 64 GB emmc
Bildskärm: 14 tum halvmatt ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 3 gen 1 typ c med displayport, usb 3 gen 1 typ a, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.0
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: 360-gradersskärm
Ljudnivå: Fläktlös
Batteritid: 7 h 15 min onlinevideo (max ljusstyrka), ca 13 h blandad användning (låg ljusstyrka)
Storlek: 32,6 x 22 x 1,82 cm
Vikt: 1,49 kg
Garanti: 1 år
Rek. pris: 4 795 kr
Aktuellt pris: Från 4 795 kronor via Prisjakt

Prestanda

Speedometer 2.1, webbläsare: 59,6 poäng
Geekbench 5, cpu: 483 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 901 poäng
3dmark Sling Shot: 2 200 poäng
GFX Bench Manhattan 1080p: 1 277 bilder, 20 fps
Disk, läsning: 899 MB/s
Disk, skrivning: 136 MB/s

Betyg: 4 av 5