Testad produkt: Lenovo Ideapad 3 Chrome
Pris: Från 3 490 kronor via Prisjakt

Det är få datortillverkare som konstant har ett brett utbud av Chromebook, men Lenovo hör definitivt till dem, med modeller från lägsta budgetklass ända upp till dyra premium-modeller. Den vi testar här heter Ideapad 3 Chrome och är en av de billigare med ett pris på precis under 4 000 kronor. Den finns också i aningen billigare och aningen dyrare konfigurationer.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Med underpresterande hårdvara, en blek skärm och till och från problem med långsam wifi kan vi inte ge ett toppbetyg. Även om en del andra saker i datorn håller högre klass så är de punkterna för viktiga. Är batteritiden det enda du bryr dig om kan Ideapad 3 Chrome möjligen vara värt att fundera på. Annars finns det bättre alternativ.

Positivt

  • Bekväm att jobba på
  • Bra batteritid

Negativt

  • Seg att surfa med
  • Blek bildskärm
  • Snålt med anslutningar

Vi hittar också samma dator med till synes samma specifikationer fast med ett annat modellnummer i olika butiker och till aningen olika pris. Men det handlar om ett par hundralappar hit och dit, så det gör ingen jätteskillnad. Det är en budget-Chromebook i vilket fall som helst.

Ideapad 3 Chrome är byggd på arm-baserade systemkretsen Kompanio 500 från Mediatek, samma som sitter i Asus Chromebook Flip CM3. Det är en processor som lämpar sig för vissa typer av användning men som är begränsande i andra. Med åtta kärnor, men inte så hög prestanda per kärna, får du fint flyt för multitasking och i en del Google Play-appar som utnyttjar flerkärnig processor väl. Men en webbläsare som Chrome renderar vanliga webbsidor långsammare än modeller med två- eller fyrkärnig Intel Celeron-processor.

Det går inte oacceptabelt långsamt, men innebär en viss hackighet i navigeringen, mer än i Asus dator, vilket troligen beror på minnet. En skillnad på vår dator och den 1 000 kronor dyrare Asus-datorn är att vi här får fyra gigabyte ram-minne istället för åtta. Det gör framförallt att vi får vara försiktiga med antalet webbläsarflikar eller aktiva appar och dokument. 

Lenovo Ideapad 3 Chrome portar
Det här är alla anslutningar du får.

Plastig men ändå bekväm

Datorn har en enkel formgivning med ett yttre i aluminium-imiterande plast. Det är bara en designdetalj som egentligen sticker ut: ett skärmlock som till en tredjedel är täckt med ett räfflat mönster. Sidor och undersida är släta, här behövs ingen aktiv kylning eller ens galler för luftflöde. Datorn blir som mest lite ljummen på undersidan när vi pressar den med tyngre arbetsuppgifter och spel.

Det är en påtagligt plastig känsla i chassit, med lite knak i fogarna när vi bär runt på datorn, men den verkar överlag stabil och välbyggd för sin prislapp. Tangentbordet är överraskande välbyggt med trevligt distinkt klickkänsla och stabilitet i knapparna, men du får klara dig utan bakbelysning. Det får du i och för sig i alla konkurrenter för upptill 5 000 kronor som vi sett. Musplattan ger bra kontroll, vilket är tur det eftersom detta inte är en Chromebook med pekskärm.

Du får bara externa anslutningar på en sida, och särskilt många är de inte. En usb typ c med displayport-stöd och som du också laddar batteriet med, och en usb typ a, samt hörlursuttag. Det innebär att du inte kan ansluta extern skärm samtidigt som du laddar batteriet, om du inte också skaffar en dockningsstation med stöd för det. Bägge usb-portarna är usb 2.0, så särskilt snabbt går det inte om du ansluter en extern ssd.

På samma sida sitter också en mikro sd-kortläsare, om de 64 gigabyte inbyggd emmc-lagring du får inte skulle vara nog. Men om du bara surfar och strömmar med din Chromebook lär det räcka ett tag. Det är mest om du använder många Google Play-appar eller laddar hem och lagrar mycket film som det kan bli ett problem.

Lenovo Ideapad 3 Chrome skärm
En skärm byggd på tn-teknik, med blek kontrast och snäva vinklar på höjden. Men det är i alla fall full hd-upplösning. Välbyggt och bekvämt tangentbord är ett plus.

Skärmen sänker betyget

Skärmen i Ideapad 3 Chrome är en av dess svagare punkter. Den använder tn-teknik, och har påtagligt snäva betraktningsvinklar. Dessutom är kontrasten svag, med svarta ytor som ser blaskigt grå ut. Färgomfånget i skärmen är i typiskt kontorsklass, en bra bit under srgb-standard. Ljusstyrkan överraskar inte heller positivt, och det kan bli besvär med läsbarheten vid utomhusbruk. Du skipper i alla fall störande reflexer i dess behagligt matta yta.

En lite bättre skärm hade kunnat lyfta omdömet avsevärt, för Ideapad 3 Chrome har bättre ljud från högtalarna än vi väntade oss. Basen är mycket svag, men ljudet är rent, för övrigt utmärkt välbalanserat och lyfter fram många detaljer. Nu blir det trots detta ingen rolig upplevelse att använda den för att strömma film på.

Det finns också en ökad risk för lagg, då mediatek-kretsen inte verkar ha stöd för wifi 6 utan du får som bäst wifi 5-uppkoppling, och den är inte lika stabil som andra Chromebook-modeller med wifi 5 vi testat. Hemma kan det gå utmärkt. I princip alla 4k-tv kör som bäst wifi 5 och det går ju fortfarande bra. Men det kan finnas hörn och rum där du inte kan få hög hastighet. Det kan även påverka stabiliteten för ett videosamtal.

Lenovo Ideapad 3 Chrome stängd
En tredjedel av skärmlocket har mönstrad yta, ett försök att ge datorn lite personlighet.

Stabil webbkamera

Webbkameran i datorn är av enkelt slag och levererar 720-video utan större problem. Även om det är bleka färger och överexponerat. Det är i alla fall släpfritt och godkänt skarpt, och den inbyggda mikrofonen gör att bra jobb med naturlig röstupptagning.

Överlag är det inte mycket som imponerar på oss här. Prestanda i underkant, även med tanke på processorn, en blek bildskärm och irriterande få anslutningar. Men uppskattar du god komfort när du jobbar och vill spara en liten slant så kan den vara intressant.

Du får också riktigt bra batteritid. Mediatek-processorn, avsaknad av skärmpek och en strömsnål skärmpanel gör att en full åtta till tio timmars arbetsdag bör gå att köra utan laddning. Dämpar du ljusstyrkan och inte kör krävande appar kan den räcka från tidig morgon till sen kväll.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Ideapad 3 Chrome 82KN002DMX
Testad: November 2022
Tillverkare: Lenovo
Processor: Mediatek Kompanio 500 MT8183, 2 GHz octa core
Grafik: ARM Mali-G72 MP3
Minne: 4 GB ddr4
Lagring: 64 GB emmc, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum matt tn, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 2 typ c med displayport, usb 2 typ a, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2
Operativsystem: Chrome OS
Ljudnivå: Fläktlös
Batteritid: 8 h 20 min onlinevideo (max ljusstyrka), ca 20 h blandad användning (låg ljusstyrka)
Storlek: 33,6 x 22,1 x 1,86 cm
Vikt: 1,3 kg
Garanti: 2 år
Rek. pris: 3 990 kr
Aktuellt pris: Från 3 490 kronor via Prisjakt

Prestanda

Speedometer 2.1, webbläsare: 31,2 poäng
Geekbench 5, cpu: 301 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 404 poäng
3dmark Sling Shot: 1 776 poäng
GFX Bench Manhattan 1080p: 1 252 bilder, 20 fps
Disk, läsning: 745 MB/s
Disk, skrivning: 94 MB/s

Betyg: 3 av 5