Text i västvärlden skrivs normalt vågrätt, från vänster till höger. Men det finns lägen där en annan textorientering kan vara praktisk. Några användningsexempel för text på tvären är om du vill ha ett revisionsdatum för ett dokument ute i en marginal, avrivningsbara lappar med telefonnummer nedtill på en till salu-lapp eller om du ska göra en bildtext eller en intressant layout i föreningsbladet.

Du kan säkert själv hitta på ännu fler användningsområden för text som är roterad i någon form eller kanske till och med är upp- och nedvänd. Allt är möjligt, från noll till 360 grader.

Läs också: Word-knepet som ger dig en enklare textruta

Världens mest använda ordbehandlingsprogram, Microsoft Word, har nästan oändligt med finesser och möjligheter och att vrida text på ett enkelt sätt är en av dem.

Som vanligt finns det förstås flera sätt att åstadkomma liknande resultat, men det absolut smidigaste är att använda sig av så kallade textrutor, en inbyggd men ofta bortglömd Wordfunktion.

Word

1. Infoga textruta

Börja med att infoga en textruta. Det spelar ingen roll var, du kan flytta den sedan. Klicka på Textruta i Infoga-menyn och välj Enkel textruta.


Word

2. Skriv text

Skriv in din text i rutan. Du kan som vanligt välja teckensnitt och annat. Dra i ringarna för att ge rutan den storlek du vill ha.


Word

3. Vrid

Greppa vridreglaget (den böjda pilen) och vrid hela textrutan till den vinkel du vill ha. Sätt sedan markören någonstans på kantlinjen och flytta rutan dit du vill ha den.


Word

4. Formatera

Högerklicka på linjen och välj Formatera figur. Klicka på Textkontur och pricka för Ingen linje för att bli av med rutan och bara ha texten kvar.