När de smarta telefonerna kom var de inte riktigt lika smarta som de är i dag och att kunna göra flera saker samtidigt i olika program på det sätt som man gör i Windows var mest en dröm.

Men redan med lanseringen av Android 7 (Nougat), som kom 2016, presenterade Google ett standardiserat läge för delad skärm för alla Android-smarttelefoner och plattor.

Användningsområdena för att ha två olika appar framme är många. Exempelvis kan du jämföra priser mellan två shoppingsajter samtidigt, chatta med dina vänner på Messenger samtidigt som du tittar på en film eller göra anteckningar medan du ser en instruktionsvideo på Youtube.

Läs även

De appar som ska användas måste stöda funktionen, men det är det numera väldigt många som gör. Och som vanligt när det gäller Android finns det skillnader mellan olika tillverkare och telefoner. Dessutom förändrades tyvärr sättet att få fram den delade skärmen från med Android 8. Eftersom version 7 väl inte är så vanlig längre visar vi hur det går till numera.

Android

1. Starta appar

Se till att de två appar du vill använda redan är startade. Tryck på knappen Senaste apparna (de tre strecken) eller svep uppåt om den knappen inte finns.


Android

2. Dela

Klicka på ikonen i överkanten på den app du vill öppna först. Välj Öppna i vyn med delad skärm.


Android

3. Välj nästa

Den valda appen lägger sig på översta eller vänstra halvan av skärmen. På andra halvan visas dina appar och du kan enkelt välja nästa.


Android

4. Sida vid sida

Båda apparna är nu öppna och du kan använda dem samtidigt. För att ändra storleksförhållande eller ta bort delningen, dra i strecket mellan apparna.