Ibland är jag ute på gymnasieskolor och föreläser, och en fråga som ofta hörs är ”hur kan jag veta det?”. Alla vi som har poängterat hur viktigt det är med källkritik på nätet kan med andra ord känna oss nöjda.

Genombrottet för internet och sociala medier har som bekant totalt förändrat medielandskapet. Under min egen gymnasietid fanns det bara ett fåtal tidningar, tv-kanaler och radiostationer – och de var lika tråkiga som pålitliga. Ingen kunde föreställa sig att tv-ankare som Åke Ortmark eller Ewonne Winblad spred ”fake news” eller att Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet skulle manipulera några nyheter.

När internet kom kunde däremot vem som helst ”bli journalist”, och plötsligt blev det lätt att sprida falska nyheter som såg enormt trovärdiga ut på ytan. De senaste åren har det här blivit ännu värre. Så kallade ”deepfake”, alltså bilder och videor som har förfalskats med hjälp av maskininlärning, har fått så hög kvalitet att de verkar vara äkta.

I det här medielandskapet har det varit centralt att hela tiden återkomma till hur viktigt det är med källkritiken och att allt måste ifrågasättas.

Naturligtvis är det viktigt att ifrågasätta, men vi måste också komma ihåg att det fortfarande finns sanningar. Klimatkrisen existerar. Ryssland har angripit Ukraina. Den islamistiska terrorn finns på riktigt.

Vi får inte heller glömma bort att det faktiskt finns källor som vi kan lita på. Forskare, myndigheter och traditionella medier styrs av lagar och etiska regler som garanterar hög trovärdighet. Visst händer det att även de gör fel – men i grund och botten är den information som sprids via de här kanalerna något vi kan lita på.

Att ifrågasätta precis allt och inte lita på något är förödande, och jag börjar befara att det här är något som vi har missat när vi har pratat om källkritik med den yngre generationen.

En undersökning från Göteborgs universitet visar att tilliten minskar i gruppen 16–29 år och det här kan bli ett växande problem.

Utbildningsradions vd Sofia Wadensjö Karén myntade i en Svenska Dagbladet-intervju nyligen begreppet ”källtillit”, och jag tror att hon är något viktigt på spåret. Det är precis lika viktigt att lära oss vilka källor vi kan lita på som det är att genomskåda de som är falska.

Vi närmar oss nu en krigsvinter när vi kan vänta oss att ryska trollfabriker kommer att göra allt de kan för att destabilisera och splittra. I det här läget har vi alla ett ansvar för att inte sprida vidare några lögner och halvsanningar i våra egna sociala mediekanaler. Här kan vi alla hjälpa till.

Men vi har också ett ansvar för att faktiskt agera utifrån de fakta som finns. Vi ägnar oss inte åt hälsosam källkritik om vi förnekar klimatkrisen, ifrågasätter att Ryssland har attackerat Ukraina eller säger att en Flashback-tråd är lika trovärdig som en forskarrapport. Gör vi så har vi istället kapitulerat inför lögnen.