Google Chrome var länge det självklara valet för att surfa på internet, men i dag kan även Microsoft ge Google en match i ”webbläsarkriget”. Microsoft Edge, alltså den webbläsare som ingår i Windows, är numera lika bra som Google Chrome. Eftersom båda programmen använder samma teknik i grunden är skillnaderna ganska små, och vilken man föredrar är mest en smaksak.

Microsoft Edge innehåller många smarta funktioner, och du som vill utnyttja dem till max bör logga in med ditt Microsoft-konto, alltså exempelvis en Outlook-, Live- eller Hotmail-adress.

Om du loggar in blir det smidigare att använda mejlen, kalendern, att göra-listan och liknande Microsoft-tjänster. Du kommer också lättare åt dina dokument i tjänster som Onedrive, Onenote och Office.

Har du mer än en dator är det extra smart att logga in. Genom att använda samma inloggningsuppgifter kommer du åt dina favoriter (bokmärken) och sparade lösenord överallt. Ja, det här gäller inte bara datorn – Edge finns även som app för mobilen och surfplattan.

Integritetsproblem

Det är helt frivilligt att logga in i webbläsaren, och det finns även skäl att låta bli. Att allt du gör i webbläsaren sparas påverkar den personliga integriteten. Det kan även vara ett säkerhetsproblem att till exempel spara lösenord i programmet.

En lösning som låter dig kombinera bekvämlighet med integritet kan vara att använda en extra webbläsare när du gör saker som kan kännas känsligt utifrån ett integritetsperspektiv. Tor Browser och Brave är två webbläsare som fokuserar på integritet.

Skaffa Edge – och logga in

Microsoft Edge ingår i Windows, men om du saknar det kan du surfa till microsoft.com/edge och välja Starta Microsoft Edge eller Ladda ner Edge. Här hittar du även Edge för Mac, Iphone och Android.

Microsoft Edge uppdaterar sig själv, men du kan snabba på den genom att sätta igång en manuell uppdatering. För att göra det öppnar du programmet och trycker på de tre punkterna till höger. Välj Inställningar, Om Microsoft Edge. Högst upp ser du vilken version du har – och du kan uppdatera programmet.

Edge

1. Logga in

För att utnyttja alla finesser i Edge loggar du in med ditt Microsoft-konto. Tryck på de tre punkterna uppe till höger och välj Inställningar, Profiler, Logga in för att synka data. Välj konto och fyll i lösenord om det efterfrågas.


Edge

2. Öppna profil

För att kontrollera dina personliga inställningar trycker du på de tre punkterna uppe till höger och väljer Inställningar, Profiler. Du ser din profil och genom att trycka på de tre punkterna bredvid den kan du bland annat lägga in en profilbild.


Edge

3. Synka

För att komma åt informationen på andra enheter trycker du på Synka och aktiverar funktionen. Välj vad som ska synkas med reglaget till höger om exempelvis Favoriter, Lösenord, Historik. Du kan även slå på Öppna flikar för att visa samma flikar på alla enheter.


Edge

4. Surfa som gäst

Du kan skapa flera profiler om ni är flera användare eller om du vill skilja på jobb och fritid. Öppna Profiler (som ovan) och välj Lägg till profil. Via profilbilden uppe till höger växlar du mellan olika användare och du kan även välja Surfa som gäst.


Edge

5. Fyll i data...

Under Personlig information kan du spara uppgifter så att de fylls i automatiskt när du surfar. Aktivera och välj Lägg till grundläggande information (som adress) eller Lägg till anpassad information (som passnummer). Du kan även spara allt automatiskt.


Edge

6. ... och kreditkort

Du som brukar nätshoppa kan spara dina kortuppgifter i Edge. Tryck på Inställningar, Profiler och gå ned till Betalningsinfo. Aktivera Spara och fyll i betalningsinfo så sparas dina kortuppgifter automatiskt – och du kan även välja Lägg till kort.


Edge

7. Spara lösenord

Du sparar lösenord under Lösenord. Aktivera och bestäm om detta ska ske automatiskt. Längre ned ser du dina sparade lösenord och hur säkra de är – och du kan även visa ett lösenord med ”öga-ikonen”. Radera ett lösenord via de tre punkterna till höger.