Vi har tidigare visat hur det kan gå till att köra Linux i Windows. Med Windows 11 är det ännu enklare och du kan med några enkla steg inkludera Ubuntu i Windows-terminalen.

Windows Subsystem for Linux (WSL) låter dig köra Linux-mjukvara i en Windows-dator – samtidigt som Windows körs. Microsoft låter dig aktivera WSL i alla versioner av Windows 11, vilket innebär att du inte behöver uppgradera från Windows 11 Home till Pro för att använda det.

Windows 11 använder WSL 2.0, en uppgraderad version av WSL utformad för att köra en fullständig Linux-kärna i en så kallad Hyper-V-miljö.

När du har installerat WSL har du tillgång till Linux-skalet från den nya, behändiga Windows-terminalen. Därifrån kan du använda kommandon för att installera och köra Linux-appar. Windows 11 inkluderar stöd för Linux-appar som körs med gpu-åtkomst, vilket gör det till ett mångsidigt verktyg för olika typer av användare.
Du kan också enkelt utnyttja systemet för att lära dig och träna på Linux utan att behöva en särskild installation eller en separat dator.

Linux

1. Öppna Kommandotolken

Högerklicka på Startknappen och välj Windows-terminal (Admin). Detta öppnar Kommandotolken eller Powershell, beroende på vad du valt tidigare.


Linux

2. Installera

Båda fungerar, så det spelar ingen roll. Skriv kommandot wsl –install och tryck sedan på Return.


Linux

3. Vänta

Nu vidtar en installationsprocess som tar en stund. Starta om datorn när du ser texten Ändringarna kommer inte att träda i kraft förrän datorn startats om.


Linux

4. Använd Terminalen

Ett Ubuntu-fönster kommer upp. Ange ett namn och ett lösenord, så kan du stänga det sedan. Linux kommer du därefter åt i den vanliga Windows-terminalen. Behändigt!