Om du har smarta hemenheter som använder wifi ansluter de antagligen till internet via din vanliga router. Samma router som du använder för datorer, bärbara datorer och mobiltelefoner. Detta utgör en säkerhetsrisk.

Iot-enheter har ofta ganska låg säkerhet och är utmärkta mål för hackare. Om någon lyckas ta över din diskmaskin eller din övervakningskamera innebär det att de sedan är inne i nätverket, vilket gör det mycket enklare att sedan ta sig vidare till exempelvis datorer och smarta telefoner. Att robotdammsugaren tas över är i sig obehagligt, men om det går att komma vidare till enheter där du har känslig information är det värre.

Läs även: Så gör du Instagram säkrare

Att hoppa mellan nätverk är mycket svårare än mellan enheter. Därför rekommenderar de flesta cybersäkerhetsexperter att två oberoende nätverk används, ett för iot-enheter och det andra för nas, datorer och mobila enheter.

De flesta moderna routrar har stöd för åtminstone ett extra gästnätverk och detta kan du använda för dina iot-enheter. Saknas detta kan du i nödfall använda två routrar, men konfigurationen blir lite knepigare.

Nätverk

1. Gästnätverk

Logga in i din router och leta reda på gästnätverket. Aktivera detta, ge det ett namn och ett bra lösenord. Observera att bilden är ett exempel – hur det går till skiljer sig mellan alla routrar.


Nätverk

2. Extra nätverk

Har du tur har din router stöd för flera nätverk, utöver gästnätverket. Aktivera då hellre ett sådant. Ange ett namn och ett säkert lösenord.


Nätverk

3. Iot-enheter

Sedan måste du i tur och ordning logga in på alla dina enheter och ange nätverket de ska ansluta till, samt lösenord. Bilden visar en lokal kamera från D-Link.


Nätverk

4. Molnet

Extra viktigt är det med enheter som har dina uppgifter i molnet, som exempelvis Siemens Home Connect och Smart life. Det kan vara diskmaskiner, värmepumpar och nästan vad som helst. Logga in med appen och byt nätverk.