Numera lagrar vi hela våra liv i våra telefoner och plattor. Mardrömmen är att bli av med enheten genom att tappa den eller ännu värre att den blir stulen. Det är inte bara att bli av med all data som är läskigt, utan också att informationen kan hamna i orätta händer.

Det bästa botemedlet mot det förstnämnda är att se till att säkerhetskopiera regelbundet, till molnet eller till din dator. För att förhindra att en upphittare eller tjuv ska kunna använda din telefon eller platta och kanske till och med ge dig möjlighet att få den tillbaka krävs lite förberedelser.

Google tillhandahåller appen Hitta min enhet, som du enkelt kan installera från Play Store som vanligt. Gör detta nu, när telefonen väl har försvunnit är det för sent!

Ring, lås och radera

Sedan kan du hitta din enhet från en annan telefon eller en vanlig webbläsare. Du kan få den att ringa för att kolla om den bara ramlat mellan soffkuddarna, du kan låsa den och i värsta fall radera den. Se till att inte lagra känsliga data på ett minneskort – detta kan inte raderas.

Hitta min enhet

1. Installera

När du har installerat appen är det inte så mycket mer du behöver göra än att logga in och kolla att den fungerar som den ska.


Hitta min enhet

2. Hitta

Använd valfri webbläsare för att logga in till Google och gå till sidan www.google.com/android/find. Om telefonen är uppkopplad ser du dess position på kartan och kan klicka på Spela upp ljudet för att få den att ringa i fem minuter.


Hitta min enhet

3. Skydda

Om ringningen inte hjälper, klicka på Skydda enheten. Nu kan du skriva in ett meddelande och ett telefonnummer till den som hittat telefonen. Är den stulen kanske det inte hjälper, men prova med en belöning.


Hitta min enhet

4. Rensa

En sista utväg är att fjärrtömma telefonen på allt innehåll. Välj Rensa enheten och läs informationen. Du kommer inte att kunna hitta den mer. Om du bestämt dig, klicka på Rensa enheten för att bekräfta.