Windows är Windows, eller hur? Det ser likadant ut på alla datorer när det installeras. Just därför är det vanligt att vilja göra egna modifieringar och utseendejusteringar för att få det mer personligt.

Det finns mängder av inbyggda inställningar för detta, som möjligheten att byta bakgrundsbild och använda teman. Men du kan också göra förändringar på egen hand, som att byta ut ikonerna på skrivbordet mot andra.

Ikoner går att hitta i mängder på nätet, gör bara en sökning. Några exempel är www.iconarchive.com och www.iconfinder.com. Normalt tillhandahålls ikonpaket, som består av en zip-fil innehållande massor av ico-filer. Varje ico-fil är en individuell ikon.

Det finns också filer innehållande ikoner i Windows, om du bara vill göra ett enkelt byte utan att krångla för mycket. Har du väldigt speciella krav kan du också göra egna ikoner med hjälp av ditt bildbehandlingsprogram (till och med Paint går bra). Du kan starta från noll och rita själv eller utgå från valfri bild.

Vi visar hur detta går till och hur du sedan använder dina hemgjorda eller nedladdade ikoner.


Ikon

1. Gör själv

Använd valfritt bildbehandlingsprogram och skapa en bild som är 256 x 256 punkter stor. Om det finns bakgrund, till exempel vitt, se till att göra den genomskinlig. Spara i png-formatet. Gå till sidan www.convertico.com och konvertera din png-bild till ico-format.


Ikon

2. Skrivbord

För att använda dina nya ikoner på skrivbordet, högerklicka på detta och välj Anpassa. Välj Teman och Inställningar för skrivbordsikoner. Klicka på den ikon du vill ändra och sedan på Byt ikon.


Ikon

3. Välj

Nu kan du välja mellan Windows inbyggda ikoner eller använda knappen Bläddra för att leta fram egentillverkade eller nedladdade ikoner. Klicka på OK två gånger för att verkställa ikonbytet.


Ikon

4. Genvägar

På nästan samma sätt kan du byta ikon för genvägar som du har på skrivbordet. Högerklicka på aktuell genväg och välj Egenskaper. På fliken Genväg hittar du knappen Byt ikon och sedan fortsätter du som i steg 3.