Alla som är vana vid Windows känner till Papperskorgen. Det är ett enkelt sätt att få tillbaka filer och sådant som exempelvis har raderats av misstag. Riktigt likadant fungerar det tyvärr inte med telefoner.

Android har inte som Windows en enda mapp för alla sorters raderade filer. Eftersom lagringsutrymmet är begränsat skulle det inte fungera att ha en papperskorg som snabbt fylldes och upptog hela minnet. Så någon Android-papperskorg kan du inte hitta.

Däremot finns det appar som har individuella, egna papperskorgar, där det med lite tur kan gå att hitta raderade filer. Dessa papperskorgar lagrar dock bara raderade filer från respektive app och är därför inte universella för Android.

De har därför inte heller något standardiserat sätt för åtkomst av de raderade filerna, det är upp till apptillverkaren hur det ska göras. Vi visar hur du kommer åt dem i fyra vanliga appar. Det finns papperskorgar i andra appar också och du kan försöka hitta dem på likartade sätt.

Papperskorgen

1. Google Foto

Klicka på Bibliotek längst ned till höger, så hittar du Papperskorgen. Långklicka på bilder och filmer som du vill återställa.


Papperskorgen

2. Onedrive

Klicka på Jag nere i högra hörnet, så får du valet att öppna Papperskorgen, där du kan återställa raderade filer.


Papperskorgen

3. Google Drive

Klicka på de tre strecken uppe till vänster. Papperskorgen kan hittas i menyn och där finns möjlighet att återställa eller radera för gott.


Papperskorgen

4. Gmail

Klicka på de tre strecken uppe till vänster och rulla ned en bra bit i menyn för att hitta Papperskorgen, där raderad e-post finns.