En bild säger mer än tusen ord, men numera räcker det med att skriva ett fåtal ord för att skapa den bild du vill ha. Skriver du exempelvis En lemur som dansar vals i Stockholm eller En fåtölj i form av en avokado kan du få se exakt en sådan bild. Tjänsten som gör det möjligt heter Dall-E 2, och du kör den gratis direkt i webbläsaren.

Vad Dall-E 2 gör är att använda artificiell intelligens för att skapa bilderna. I grund och botten är det ett forskningsprojekt från bolaget Openai och bakom satsningen finns bland annat teknikentreprenören Elon Musk.

Men intresset har varit stort även från allmänheten. Till en början krävdes det en inbjudan för att använda tjänsten, men nyligen öppnades den för alla. Och som du ser längre ned finns det fler tjänster som gör samma sak.

Ladda upp bilder

Dall-E 2 kan användas på olika sätt. Den grundläggande funktionen text-till-bild kan kompletteras med ett val där du exempelvis anger om bilden ska vara en målning eller en pennskiss. Du kan också ladda upp egna bilder och förändra dem. Openai har till och med testat att använda kända konstverk och låta Dall-E 2 gissa vad som ”borde” finnas utanför ramen.

Sedan en tid tillbaka är det också möjligt att redigera riktiga ansikten i Dall-E, något som bland annat kirurger och filmskapare har efterfrågat.

Än så länge bjuder ai-bilderna knappast på någon imponerande bildkvalitet, men på sikt skulle de helt kunna förändra fotograferandet. Den digitala bildbyrån Getty Images har exempelvis valt att helt stoppa ai-skapade bilder eftersom det än så länge är oklart vem som har upphovsrätten till dem.

Så här använder du tjänsten – steg för steg:

Dall E 2

1. Logga in

Surfa till openai.com/dall-e-2. Klicka på Sign up och ange din mejladress – eller logga in med ditt Google- eller Microsoft-konto. Fyll i efterfrågade uppgifter så får du en kort beskrivning av tjänsten. Tryck på Continue för att godkänna villkoren.


Dall E 2

2. Skaffa krediter

För att använda Dall E krävs det så kallade krediter. Du får 50 när du registrerar dig och sedan 15 i månaden. Behöver du flera kan du köpa dem (115 krediter kostar 15 dollar, alltså cirka 150 kronor). Sätt igång med Start creating with Dall E.


Dall E 2

3. Testa

För att se hur systemet fungerar kan du trycka på Surprise me. Det skrivs då in en beskrivande exempeltext (på engelska) i inmatningsfältet och genom att trycka på Generate skapar du bilden. Nu ser du resultatet i form av fyra olika alternativ.


Dall E 2

4. Skapa bilder

Du är förstås inte bunden till några exempeltexter utan du kan även själv skapa bilder genom att skriva en beskrivning i textfältet. Som du ser i vårt exempel går det att skriva beskrivningar på svenska, men engelska är förstås att rekommendera.Dall E 2

5. Spara

För att spara bilden trycker du på den. Den förstoras och du kan trycka på pilen för att spara den som en fil. Det går också att dela den med andra med Share-knappen och du kan använda Edit för att redigera den. Med högerpilen döljer du tidigare sökningar.


Dall E 2

6. Egna bilder

Du kan även ladda upp egna bilder och leka med dem. Tryck på Upload och Continue för att godkänna villkoren. Leta upp bilden du vill använda och Crop (beskär) om du vill ha den kvadratisk. När det är klart kan du trycka på Generate variation.


Fler tjänster för att skapa ai-bilder

Dall E 2
  • Bing Bildskapare. Microsofts variant av bildskapande, som i skrivande stund inte har lanserats i Sverige. www.bing.com
  • Clip Interrogator. En ”omvänd tjänst” som skapar textbeskrivningar utifrån en bild som du laddar upp. huggingface.co
  • Craiyon. En avskalad tjänst, som även finns i form av en Android-app. www.craiyon.com
  • Google Imagen. Google förklarar tekniken för ai-bilder. imagen.research.google
  • Midjourney. En konkurrent till Dall-E 2, som i skrivande stund bara finns i en beta-version. www.midjourney.com
  • Stability AI. Ett annat forskningsprojekt med olika gränssnitt för att skapa bilder från text. huggingface.co/spaces

Observera att flera av tjänsterna är mycket populära, så det är inte säkert att de alltid fungerar som de ska.