Om du inte har mejlen hos någon av jättarna Google, Microsoft, Yahoo eller Apple är sannolikheten betydligt högre att spam är ett problem för dig. Framför allt Googles Gmail har ett mycket effekt spamfilter som gör att inkorgen för det mesta är fri från all regelrätt spam (onödiga utskick du inte minns att du har anmält dig för undantaget).

Andra e-postleverantörer, som lokala internetoperatörer och webbhotell har inte samma resurser, och därför tenderar mer spam att hamna i inkorgen.

Du kan så klart ge upp och skaffa en adress hos någon av jättarna. Är du som undertecknad och skyr webbappar som pesten är det inget problem att använda till exempel Gmail med en riktig e-postklient som Thunderbird eller Microsoft Outlook (Windows-programmet alltså). Men för många är det inte något alternativ. Kanske vore det för svårt att få alla kontakter att uppdatera adressen, eller så föredrar du en mindre operatör som en principsak. Även om du inte tror att Google spionerar på dig kan du ha något emot att företaget tjänar pengar på dig.

Läs även: Så stoppar du spam (Outlook, Gmail, Yahoo, Icloud)

Oavsett orsak behöver du något sätt att bekämpa spam, när du inte har någon jätte att gömma dig bakom.

Rensa bland legitima men onödiga utskick

Innan du ger dig på själva spammen kan det vara en god idé att krympa mängden inkommande mejl på andra sätt. Det gör inkorgen mer överskådlig och skräpmejlen sticker ut mer när de inte ligger bland en drös nyhetsbrev och reklamutskick du har anmält dig till någon gång i tiden.

Avprenumerera på allt du inte verkligen ser fram emot – du kan alltid anmäla dig igen om du upptäcker att du saknar något. Innan GDPR trädde i kraft var det många butiker som automatiskt anmälde kunder till reklamutskick och det är långt ifrån alla följer lagen och har tagit bort dessa mottagare.

Om du får din mejl genom Telia eller något annat företag som erbjuder en webbmejltjänst gör du klokt i att regelbundet titta i deras webbgränssnitt – även om du brukar läsa din mejl genom ett extern program. Företagens inbyggda spamfilter kan nämligen stoppa även mejl som inte är spam, och du bör därför vitlista dessa avsändare så att mejlen hamnar i ditt mejlprogram.

Gör du inte det är risken stor att du missar mejl som du faktiskt vill ha.


Kraftfullt inbyggt filter i Thunderbird

Mozillas mejlprogram Thunderbird är en favorit bland de datoranvändare som vill ha ett alternativ till inbyggda mejlprogram och undviker webbmejl. Och det är inte för inte. Det är riktigt kapabelt och bättre än den stora konkurrenten Outlook på flera punkter – inte minst det inbyggda filtret mot skräppost.

Tredjepartsfilter

Thunderbirds spamfilter består i princip av två delar: Ett så kallat tillvänjningsfilter som lär sig känna igen skräppost när du själv märker mejl som skräp, och ett tredjepartsfilter du kan aktivera och som hämtar sina definitioner från någon av fem externa leverantörer: Bogofilter, Dspam, Popfile, Spamassassin eller Spampal. Det senare kontrollerar inkommande mejls metadata (ämne, avsändare och så vidare) mot listor som uppdateras konstant och märker matchade mejl som skräp.

Thunderbird skräp

Tillvänjningsfiltret kan ingenting från början, men ju fler mejl du markerar som skräp desto bättre blir det på att känna igen nytt skräp, även sådant som inte har exakt samma innehåll eller avsändare.

Klicka på skräp-knappen till höger ovanför ett öppet meddelande för att märka det som skräp och skicka det till skräpkorgen (eller papperskorgen om du hellre vill det, det väljer du i programmets inställningar). Du kan också använda kortkommandot J (som i ”junk”) eller högerklicka på det i inkorgen och välja Märk -> Som skräp.

Inte skräp

Förutom att markera skräp som skräp kan du hjälpa filtret att känna igen icke-skräp. Om du hittar ett mejl du faktiskt ville ha i skräpkorgen kan du högerklicka och välja Märk -> Som icke skräp. Kortkommandot är Skift-J. Det här kan du även göra på mejl i inkorgen från avsändare du gärna tar emot mejl från, för att träna ai:n (den artificiella intelligensen) ytterligare. Det gäller speciellt avsändare du inte vill lägga till i adressboken, till exempel nyhetsbrev, men ändå vill fortsätta få.

Thunderbird har även en kolumn för spam-märkning av mejl, som är synlig som standard. Skräpmärkta mejl har en liten eldslåga-ikon i orange och gult, medan icke-skräpmärkta har samma ikon som en grå kantlinje. Du kan klicka på den här ikonen för att märka som skräp (eller tvärt om), om du föredrar musen framför tangentbordet.

För varje konto kan du även ställa in filtret att hoppa över mejl från adresser i adressboken och/eller insamlade adresser. Det senare är en lista över adresser du själv har mejlat till, som Thunderbird som standard sparar för att se till att inga svarsmejl fastnar i spamfiltret. Du kan stänga av funktionen i Thunderbirds inställningar under Skriva -> Adressering.


Outlooks enklare filter

Många som har egna mejladresser hos internetoperatörer och webbhotell använder ändå Microsoft Outlook som e-postklient. Programmet delar visserligen namn med Microsofts mejltjänst, men fungerar lika bra med andra imap- och exchange-mejlkonton.

Outlook

Outlook för Windows och Mac har ett inbyggt skräppostfilter, som du kan optimera via inställningsmenyn och genom att stoppa enskilda avsändare eller en vitlista över godkända avsändare. Inställningar når du genom att klicka på mer-knappen (de tre punkterna) och välja Skräp -> Skräppostalternativ.

Till skillnad från Thunderbird har Outlook ingen inlärningsfunktion, så att markera enskilda mejl som spam gör inte att filtret blir bättre på att märka liknande mejl som skräp. Istället utgår programmet från regler och listor över kända spammare, men Microsoft uppdaterar inte dessa längre utan förlitar sig på serverbaserade lösningar för sina egna kunder.

Använder du Outlook och drabbas av mycket spam rekommenderar vi därför att du testar en tredjepartslösning (se nedan).


Tredjepartstjänster

Om du inte nöjer dig med Thunderbirds eller Outlooks inbyggda filter finns det tredjepartslösningar som kanske får bukt med skräpfloden lite mer effektivt. Dels finns ett antal produkter från olika utvecklare med insticksprogram för endera eller båda programmen, dels lösningar som ligger utanför mejlklienten – bland annat inbyggt i olika säkerhetspaket.

Problemet med pluginer är att det är svårt att veta om de är något att ha, och flera produkter använder åldrande teknik.

Danska Spamfighter påstår sig till exempel vara ”Europas ledande utvecklare av skyddsmjukvara” och har en plugin för Thunderbird, Outlook och Windows E-post, men ingenstans på företagets webbplats hittar vi den minst sagt viktiga uppgiften att det enbart fungerar med gamla pop-protokollet. De allra, allra flesta använder idag det modernare imap-protokollet för e-post, eftersom pop är dåligt anpassat för att använda flera olika enheter för mejlen, till exempel mobil och dator.

Mailwasher Pro
Mailwasher Pro.

Det gör Spamfighter mer eller mindre obrukbart, och knappast värt de cirka 200 kronorna det kostar för en licens (en gratisversion finns, men är begränsad på flera viktiga sätt). Spambully och Mailwasher Pro är två betalalternativ som ser lite bättre ut, även om vi inte haft möjlighet att testa dem utförligt. Spambully fungerar enbart med Outlook, medan Mailwasher inte interagerar alls med mejlprogrammet utan är ett fristående program där du ansluter till dina olika mejlkonton.

Tack vare hur imap-protokollet fungerar synkas alla ändringar Mailwasher gör till alla andra klienter du är inloggad på, som mejlappen i mobilen och vilket mejlprogram i datorn som helst som stödjer imap. Mailwasher är dessutom gratis om du bara har ett konto, så du kan testa det en tid med ett konto innan du slår till och skyddar alla dina konton.

En annan tredjepartstjänst som fungerar oavsett vilket mejlprogram du använder är Clean Email, en molntjänst till vilken du ansluter ett eller flera konton. Det kostar en hel del (150 kronor i månaden för ett konto, 300 för fem konton) men kan också göra mycket mer än ta bort skräp.

Du kan till exempel få programmet att automatiskt avprenumerera på onödiga nyhetsbrev och sortera inkommande mejl i olika brevlådor utifrån olika kriteriet. Som molntjänst har det samma problem med att du måste lita på utvecklarna, men det är kanske lättare i och med att de inte behöver tjäna pengar på reklam som Google och Microsoft.


Filter i säkerhetspaket

Flera av de stora säkerhetspaketen för Windows har inbyggt e-postskydd, bland annat testvinnaren i vårt nyligen uppdaterade jämförande test, Bitdefender. Det handlar inte bara om skräppost som något irriterande du måste ta hand om utan även risken att drabbas av phishingattacker och skadeprogram.

Bitdefender

De olika paketen använder lite olika teknik för e-postskyddet. Bitdefender till exempel skannar efter skräp och farliga mejl på två sätt: Dels via ett insticksprogram för Outlook och Thunderbird, dels i bakgrunden för alla inkommande och utgående mejl som skickas okrypterat via standardportarna 25, 110 och 143.

Eftersom de flesta konton idag använder krypterade anslutningar mellan datorn och servrarna är det bäst att du använder integreringen i Thunderbird eller Outlook.

Eset, Norton och flera andra har skydd för Outlook och Windows E-post men inte Thunderbird. Men eftersom Thunderbirds inbyggda filter är riktigt bra är det inte heller lika viktigt och vi föreslår att du testar det ordentligt innan du kan fundera på att byta till ett annat säkerhetspaket.


TIPS: Google Workspace – ett alternativ om du har en egen domän

Om du äger ett eget domännamn och har mejlkonto hos ett webbhotell eller registratorn men drabbas av mycket spam och andra problem kan du fundera på att byta till Googles proffsversion av Gmail, Workspace. Det fungerar tekniskt ungefär som Gmail men Google har aldrig visat reklam eller läst mejlen i Workspace (eller G Suite som det tidigare hette). Du behöver inte sätta din fot i webbversionen utan kan använda det med till exempel Thunderbird, och kan enkelt använda din egen domän.

Förutom skräppostfloden kan det här hjälpa dig lösa ett annat problem som blivit vanligare de senare åren: Mejl du skickar som aldrig når fram till mottagaren. Det här beror på att det blivit allt svårare att driva mejlservrar utan att råka fastna i framför allt Googles och Microsofts spamfilter.

Det räcker att en kund hos ett webbhotell hackas och spam skickas från någon av företagets ip-adresser för att ett helt block adresser ska svartlistas med resultatet att legitima mejl från en annan kund hos samma företag inte ens hamnar i mottagarnas spamkorgar utan försvinner spårlöst längs vägen.


Hjälp filtren – så undviker du att drabbas från första början

Om du skaffar en ny e-postadress har du en gyllene chans att vara mer försiktig och så långt det går undvika att din adress hamnar på spammarnas adresslistor. Beroende på vilken leverantör du har valt för mejlen har du olika alternativ.

Det enklaste och kanske mest effektiva är att helt enkelt aldrig använda din nya privata adress för konton, nyhetsbrev, onlineshopping eller annat. Ge den till släkt och vänner, kollegor och andra du kan lita på inte kommer sprida den, men fyll aldrig i den någonstans på nätet. Din adress kan fortfarande läcka om någon av kontakterna hackas eller råkar inkludera dig i ett massutskick med cc- istället för bcc-fältet, men sannolikheten är mycket lägre än att någon webbplats du har fyllt i den på säljer eller läcker din adress.

Fler tips om hur du bekämpar spam hittar du här.

Stoppa fjärrinnehåll

Undvik fjärrinnehåll

Både legitima mejl och spam innehåller ofta spårare av olika slag. Det kan till exempel vara en så kallad spårningspixel, en bild som bara är en pixel stor och har ett unikt filnamn för varje skickat mejl. När mejlprogrammet läser in bilden syns det på servern, och vips vet avsändaren att du har öppnat det. Det här kan leda till att du får mer spam eftersom skurkarna som spammar hellre lägger resurser på mottagare som faktiskt öppnar mejlen.

För att undvika detta rekommenderar vi att du stänger av fjärrinnehåll i mejlprogrammet. I Thunderbird är det avstängt som standard och inställningen ligger under Sekretess & Säkerhet i programinställningarna. Du kan göra undantag för enskilda avsändare så att till exempel mejl från släkt och vänner visas inklusive bilder och annat. Även Outlook blockerar hämtning av bilder som standard. Låt även bli att manuellt läsa in bilder om du inte är säker på att du kan lita på avsändaren.