När du surfar på nätet, laddar hem filer från andra eller skickar e-post lämnar du alltid tydliga spår efter dig. Men ibland kan det vara så att du inte vill att någon annan ska kunna ta reda på vilka webbsidor du besökt, varifrån du skickat e-post eller vilka filer du laddat ned från fildelningsnätverk eller ftp-sajter.

För att göra dig anonym krävs någon form av program som suddar ut ditt nummer på nätet - eller skickar ett felaktigt nummer till motparten. Och det är just på detta sätt de olika anonymiseringstjänsterna fungerar.

PC för Alla har under en tid testat fyra välkända och populära varianter för vanliga användare. Vi har hittat en solklar vinnare och två riktiga floppar...

Dold.se - gömmer dig inte helt och hållet
Den här tjänsten levereras av ett dotterbolag till International Data Group Sverige AB, alltså samma förlag som ger ut PC för Alla.

Dold.se är föredömligt enkel att både installera och använda. Först lämnar du ut en e-postadress och väljer ett användarnamn och lösenord. Därefter laddar du ned programmet Stunnel, som krypterar trafiken mellan din dator och Dold.se:s servrar.

Programmet finns i dag bara för Windows men enligt sajten ska även en Mac-version vara på gång. Installationen är föredömligt enkel och anvisningar för din webbläsare finns både för Internet Explorer och Firefox.

Efter installationen är det bara att börja surfa. Enligt Dold.se ska du bara behöva skriva in ditt användarnamn och lösenord en gång men under vår testperiod fick vi upprepade gånger upp ett inloggningsfönster. En smula irriterande men inget stort problem.

När det gäller anonym surf fungerar Dold.se bra. I våra surftester, inloggningstester på webbsidor och vår webbmejl byts ip-numret ut mot ett nummer som går direkt till IDG:s egna servrar. Det här innebär alltså att jag inte kan spåras tillbaka till min egen internetleverantör.

Vad som dock talar till Dold.se:s nackdel är att det skydd du får för 59 kronor per månad är en smula begränsat. Eftersom tjänsten bara fungerar med webbläsartrafik (http och https) är du fullt ”synlig” för andra om du använder nätet med andra program än din webbläsare.

Det gäller till exempel om du använder dig av fildelningsprogram som Direct Connect eller faktiskt också ditt vanliga mejlprogram. På grund av detta begränsade skydd krävs således kompletterande tjänster om du vill bli helt anonym på nätet.

Är du däremot bara intresserad av att sopa igen dina spår när du surfar ger Dold.se ett bra grundläggande skydd. Ett extra plus också för snabbheten - Dold.se är betydligt snabbare än exempelvis Anonymizer.com eller den riktigt slöa Tor.

Betyg: 6 av 10
www.dold.se

Relakks - gör dig osynlig
Relakks var den första kommersiella anonymiseringstjänsten som lanserades i Sverige, och en vältajmad lansering tillsammans med Piratpartiet gjorde att Relakks snabbt blev välkänt. Bakom tjänsten står internetgurun Jonas Birgerssons bolag Labs2. Men det är inte bara en bra lansering som gör att det snackas om Relakks. Tjänsten är också riktigt bra och ger testets bästa anonymitet.

Att installera Relakks är riktigt enkelt. Från företagets webbsida laddar du ned en installerare som skapar en så kallad vpn-anslutning till Relakks servrar. Till skillnad från exempelvis Dold.se eller Tor går all din nätverkstrafik via din nya anslutning, vilket gör att du förblir anonym oavsett vilket program du använder.

I våra tester fungerade Relakks mycket bra. När vi loggat in på webbsidor, med ftp-program eller andra program, har vi i samtliga fall kunnat konstatera att det ip-nummer som rapporterats in är det nummer som går till Labs2:s servrar.

Ett problem med Relakks, som av tjänstens natur inte drabbar exempelvis Dold.se, är att din hastighet på nätet blir lidande när du tankar ned filer via exempelvis fildelningsprogram.

Vid vanlig surfning märkte vi under testperioden inga skillnader överhuvudtaget. Men när vi laddar ned material via exempelvis ftp fick vi i snitt trettio procent lägre hastigheter när vi surfade via Relakks. För dig som vill vara anonym men ändå tanka stora filer tycks det som om detta är priset du får betala.

Vi hade vidare lite strul vid en av våra datorer då Relakks inte ville komma överens med vår router, men efter lite felsökeri och ett par besök på Relakks frågor och svar-avdelning fick vi tjänsten att fungera utmärkt.

Sammanfattningsvis är Relakks testets bästa tjänst för anonymt surfande. Med ett attraktivt pris (49 kronor per månad), en lättfattlig installation och mycket goda möjligheter till anonymitet på nätet är Relakks testets vinnare.

Betyg: 8 av 10
www.relakks.com

Tor - gratis är gott men segt och krångligt
Till skillnad från Relakks och Dold.se är Tor en gratislösning för att göra dig anonym. Tor är egentligen ingen egen tjänst utan benämningen på det nätverk av datorer som tillsammans skapar anonymitet för användarna av tjänsten.

För att kunna använda Tor krävs att du installerar flera olika program, vilka tillsammans ska göra dig anonym när du surfar. Utöver Tor behöver du ett program som heter Vidalia, som är själva användargränssnittet, och ett proxyprogram, Privoxy. På Tors hemsida finns en installationsfil där man samlat allt du behöver för allt komma igång. Smidigt.

Delar av Tors hemsida finns på svenska och det är bra, men tyvärr måste du nöja dig med engelsk installationshjälp när du ska aktivera din anonyma surfning. För efter det att du installerat programmen och startat krävs en del manuella inställningar av exempelvis din webbläsare för att du verkligen ska kunna dribbla bort ditt ip-nummer.

Tor fungerar så att du manuellt ställer in de program du vill anonymisera. Att konfigurera din webbläsare är inga större problem. Med lite pyssel har vi också lyckats ställa in ett par andra program för anonym surf, men långt ifrån alla och framför allt inte de viktigaste programmen som Outlook, Direct Connect och vårt ftp-program. Synd.

Tor är helt klart en tjänst som kräver betydligt mer av dig som användare än övriga testade tjänster. Det finns samtidigt större möjligheter att anpassa Tor till just de tjänster du tycker dig behöva.

Problemet för en lite mindre tekniskt bevandrad användare är att det är minst sagt bökigt att lyckas ställa in programmen och vad värre är, tjänsten är horribelt långsam. Att skicka stora filer via Tor-nätverket är i princip bara att glömma.

Men tyvärr stannar det inte där. Tor gör hela din nätupplevelse till ett sirapsslött klickande och väntande medan din trafik leds om mellan nätverkets datorer. När du får vänta flera sekunder på att Google ska visa sina sökresultat är det bara att konstatera: Att surfa anonymt och gratis med Tor är en fin tanke - som just nu inte fungerar i praktiken.

Betyg: 4 av 10
Tor.eff.org

Anonymizer - kraschbenägen och medioker
Anonymizer var en av de första tjänsterna för anonym surfning som dök upp på nätet. När den lanserades var det helt gratis att skaffa ett ”anonymt” ip-nummer. Nu har tjänsten utvecklats och finns i ett flertal olika varianter. Men gemensamt är att det kostar pengar.

Eftersom det här testet handlar om anonymitet på nätet valde vi att testa den tjänst som bäst lämpar sig för det, nämligen Anonymizer Anonymous Surfing som kostar 30 dollar (cirka 270 kronor) för ett års abonnemang.

Programmet fungerar ungefär på samma sätt som Dold.se, det vill säga att din surfning skickas genom Anonymizers egna servrar. Men till skillnad från Dold.se finns det egentligen inga bra argument för att använda sig av Anonymizers program.

Priset är visserligen något lägre än de svenska tjänsterna men skillnaden är marginell. Och även om vi upplevde vissa problem med exempelvis Relakks tjänst i vissa situationer är det ingenting mot de dåliga sidor Anonymizer visade oss.

Tjänsten är extremt instabil och på två av våra tre testdatorer fick vi inte ens igång den. För att säkerställa att det inte var fel på programmet installerade vi det på en helt nyinstallerad Windows XP-utrustad pc och först då accepterade Anonymizer att starta överhuvudtaget. Detta faktum drar givetvis ned betyget flera steg.

När vi väl kom igång med programmet visar det sig vara väldigt enkelt att använda. Du kan i princip välja ett par olika inställningar (filtrera webbsajter och ssl-kryptering). Programmet visar dig vilket ditt riktiga ip-nummer är och vilket nummer alla andra kommer att se när du surfar.

Precis som med Dold.se fungerar bara Anonymizer i din webbläsare. Det gör att du inte är ett skvatt anonym när du använder dig av andra program. Men som webbproxy gör den ett okej jobb även om vi upplevde (utan att kunna mäta exakt) att Dold.se levererar betydligt bättre prestanda än Anonymizer.com:s servrar.

Betyg: 3 av 10
www.anonymizer.com

Fakta

  • Det tydligaste spår du lämnar efter dig på nätet är ditt så kallade ip-nummer. Detta nummer är unikt för just din internetanslutning vid en given tidsperiod.

  • Även om du har ett dynamiskt ip-nummer, som alltså byts ut med jämna mellanrum, är det inga problem att spåra dig via din internetleverantör.

  • Just nu finns flera förslag på ny lagstiftning som ska göra det enklare för myndigheter och polis att spåra ditt digitala liv, utan att du är misstänkt för något brott. Mycket talar för att den typ av anonymiseringstjänster vi har i dag blir olagliga inom ett par år då EU kräver att alla trafikdata ska kunna spåras.