I slutet av november lanserades Chat GPT. Det här är en chattrobot som med hjälp av artificiell intelligens kan svara på frågor. Du får bäst resultat om du skriver på engelska, men det går även att skriva på svenska – något du kan se i artikeln där vi testar Chat GPT.

Förutom att svara på frågor kan du även ge Chat GPT konkreta textuppgifter, vilket gör att skolvärlden nu är nervös för att eleverna ska låta en robot skriva uppsatserna.

Bakom Chat GBT står Open AI, ett forskningsföretag som hittills blivit mest känt för Dall-E, en liknande tjänst som kan skapa bilder utifrån en text.

Att ta fram tjänster som använder AI är förstås komplicerat, men att använda den är desto lättare. Så här gör du:

Chat GPT
  1. Surfa till chat.openai.com och tryck på Sign up. Fyll i din mejladress och följ instruktionerna för att exempelvis godkänna villkoren. Du kan också logga in med exempelvis din Google-inloggning. Om du redan har använt tjänsten kan du i stället trycka på Login.
  2. Om inte Open AI:s servrar är överbelastade, vilket de ofta är, öppnas nu direkt ett fönster där du kan se ett antal engelska exempelmeningar. Klicka på någon av dem och tryck på pilen längst ned för att testa.
  3. Du kan förstås även själv skriva in en fråga eller en instruktion. Engelska ger bäst resultat, men det fungerar även att skriva på svenska.
  4. Efter en kort stund ser du hur texten börjar skrivas. Vill du använda texten markerar du den, högerklickar och väljer Kopiera (eller trycker på Ctrl+C). Du kan även trycka på tumme upp eller ned för att ge ditt omdöme om texten. Om du vill kan du även skriva vad det optimala svaret skulle ha varit.
  5. Vill du börja om från början? Tryck New thread så kommer du tillbaka till startsidan.