Det är knappast tekniknyheterna som vi kommer att minnas från 2022. Storpolitiken har gjort att allt annat hamnat i skymundan. Men det har trots allt även funnits intressanta nyheter i it-världen, och det här kommer jag att minnas från 2022:

Kriget online. Det ryska angreppet på Ukraina har även påverkat teknikvärlden. Mycket av solidaritetsarbetet har funnits online, men kriget har även fått hela världen att fokusera på den it-angrepp och desinformation.

AI slår igenom. Under 2022 har vi kunnat rapportera om chattroboten Chat GPT och bildskapartjänsten Dall E2. Båda använder artificiell intelligens (ai), och de visar att tekniken på allvar är på väg att slå igenom – och att den redan nu kan användas i praktiken.

Matter är här. Hittills har smarta hemmet-tillverkarna använt teknik som inte fungerar tillsammans. Det har blivit krångligt för konsumenterna, och för tre år sedan presenterade branschen den gemensamma standarden Matter.

I år blev den äntligen verklighet och vi såg ett antal intressanta lanseringar. Ikea släppte exempelvis en ny version av sitt system Home Smart – med stöd för Matter.

Vikbart i fokus. Redan 2018 släpptes de första vikbara telefonerna, men det är först nu tekniken börjar bli användbar. Flera tillverkare har släppt modeller som prisats av recensenterna; Samsung Galaxy Z Fold 4 fick exempelvis nästan full pott i vårt test.
Under året har även andra produkter med vikbara skärmar lanserats, exempelvis datorer och bildskärmar.

En enda laddsladd. För att minska mängden elektronikskrot beslutade EU att alla mobiler som säljs i unionen ska ha en gemensam laddsladd. Snart måste mobiler och liknande produkter kunna laddas med usb-c. Beslutet påverkar framför allt Iphone, eftersom alla andra mobiler sedan länge använder usb-c.

Kassettskatten på väg ut. En statlig utredning föreslår nu att systemet med privatkopieringsersättning ska göras om. Ersättningen, ibland kallad kassettskatt, tas ut på mobiler, datorer, hårddiskar och annat som har en möjlighet att lagra data. Den ska kompensera upphovsmännen för exempelvis kopiering av cd-skivor mellan familj och vänner.
Många tycker att systemet är föråldrat, och nu blir det upp till regeringen att besluta hur det nya systemet ska se ut.

Snabbare routrar. 2022 kunde PC för Alla testa de första routrarna med den snabbare wifi 6e-standarden – men samtidigt började tillverkarna prata om wifi 7. Och även om wifi 7-standarden ännu inte är fastställd lanserade TP-Link i år en skarp wifi 7-router. Den använder de preliminära specifikationerna för tekniken.

Krypto kollapsar. Nyheterna om ekonomiska problem inom it-världen har duggat tätt under året. Mest dramatiskt var det när kryptobörsen FTX gick i konkurs – vilket även ledde till ett ras för Bitcoin och andra kryptovalutor.

Windows 11 mognar. Windows 11, som släpptes 2021, har under året fått ett antal uppdateringar som gör systemet mognare. Det har bland annat fått en riktig mediespelare, det kompetenta videoverktyget Clipchamp – och Utforskaren har äntligen börjat använda flikar.

Cirkus Twitter. Elon Musks köp av Twitter blev årets stora såpopera. I oktober blev det klart att köpet gick igenom – för 44 miljarder dollar. Som ägare började Musk snabbt säga upp så många medarbetare att vissa experter nu talar om att Twitter riskerar att gå om kull.
Vi kan med andra ord vänta oss en fortsättning 2023...