Det går att visa video i det hårdkomprimerade hevc-formatet i Windows – och det går också att producera sådana filmer med din Android-telefon.

Det finns många fördelar med detta, där den största naturligtvis är att videofilerna tar mindre plats och alltså ger dig möjlighet att utnyttja ditt kanske sparsamt tillgängliga lagringsutrymme i telefonen bättre.

Många moderna Android-enheter har redan inbyggt stöd för hevc (h.265) och det enda du behöver göra är att slå på detta. Vi visar detta i steg 1, men som vanligt gäller förstås att inställningarna kan skilja sig rejält mellan olika telefoner och Android-versioner. Just här är det en Samsung-telefon som används.

Den andra möjligheten som finns är att använda en app för att komprimera en tagen film till det nya formatet och spara lagringsutrymme på det sättet. Det kräver dock att det finns plats för båda filmerna under konverteringen. När den är klar kan du radera den gamla filen för att återställa utrymmet.

Metoden visas i steg 2 till 4 och skillnaden är att den förstås också kan användas på nedladdade filmer.

Video

1. Öppna inställningar

Starta telefonens kamera och välj Video. Klicka på kugghjulet för att öppna inställningarna. Ställ reglaget vid Minska filstorleken i läge . (Notera varningen om bristande stöd för formatet.)


Video

2. Hämta

För komprimering av befintlig film krävs en app och vi har valt Video Compressor, som du kan hämta i Google Play Butik. (Söker du på videokompressor, så är det den första träffen). Installera och starta.Video

3. Komprimera

Klicka på Start och sedan på Compress Video. Stäng annonsen som du tyvärr måste stå ut med och klicka på Select video. Tillåt programmet att komma åt dina mediefiler. Välj en film och klicka på Compress.


Video

4. Välj x265

Välj x265 under Encoder. Acceptera att det är en beta-funktion och klicka på Compress. Ange filnamn och klicka på Start. När komprimeringen är klar har du en ny och betydligt mindre fil i undermappen VideoCompressor. Använd din filhanterare för att radera den gamla.