Ibland kan små notiser dölja stora trender. Det här slog mig när jag gick igenom PC för Allas nyheter från 2022.

Det jag insåg var hur många av lanseringarna som på olika sätt handlade om hållbarhet. En teknikbransch, som under lång tid har varit blind för sin egen miljöpåverkan, tycks börja bli medveten om sitt ansvar. Låt mig ge några goda exempel:

 • Allt fler prylar använder material som är återvunnet. Chassit till HP Pavilion Plus görs exempelvis mestadels i återvunnen aluminium och Lenovo Thinkpad X13S i magnesium. Acer Swift 3 Oled har musplattor i ”oceanglas”, vilket är ett annat ord för återvunnen plast från havet. Samma sorts plast används också i läsplattan Kobo Clara 2E och mobilskalet Lifeproof Fre. Även Apple arbetar med de här frågorna, och nu är nästan en femtedel av allt material som företaget använder återvunnet.
   
 • En välkommen trend är prylar som ska vara lätta att uppgradera och reparera. Dell har exempelvis lanserat konceptdator Concept Luna, som bygger på att alla komponenter ska vara enkla att byta ut eller reparera. Samma tanke finns bakom en ny datorserie från Acer där Chromebook Vero 514 var först ut, och den gäller även Microsoft Surface Pro 9, som nu både ska få tillgängliga reservdelar och en reparationshandbok. Det låter som självklarheter, men det är tyvärr inte så. Slit-och-släng har under många år varit ledstjärnan för teknikföretagen.
   
 • Förra året släpptes den rättvisemärkta telefonen Fairphone 4 och nu har mobiloperatören Telenor börjat sälja den i Sverige. Telefonen, som inte använder konfliktmetaller, har beståndsdelar som går att byta ut – så att man inte behöver köpa en helt ny telefon.
   
 • Det föds alltfler tjänster som gör att vi kan hyra i stället för att köpa, och det rör sig om allt från kläder till verktyg. Mobiltillverkaren Nokia lanserade under året sitt hyrkoncept Circular, men det är oklart när det kommer till Sverige.
   
 • De stigande elpriserna har fått en positiv bieffekt: Det har blivit inne med energisnåla prylar. PC för Alla har kunnat testa smarta termostater som Ngenic Tune, styrsystem som Tado Smart AC Control V3+ och elabonnemang som Tibber. Förutom att spara pengar kan de ha stor betydelse för miljön.
   
 • Det är givetvis inte bara företagen som tänker grönt. Under 2022 beslutade EU att alla mobiler ska använda samma sorts laddare för att minska det berg av 11 000 ton laddare som varje år slängs i onödan. Nu funderar EU på att gå vidare med ett femårskrav på reservdelar och säkerhetsuppdateringar till mobiler.

Naturligtvis är jag medveten om dilemmat med greenwashing, alltså att företag försöker få sina produkter att verka grönare än de verkligen är.

Men i en värld där allt tycks peka åt fel håll behövs det positiva nyheter som kan ge hopp. Det vi har sett under 2022 är en bra början. Nu hoppas jag att branschen inser att 2023 är året då alla måste göra mycket mer.