Testad produkt: D-Link R32
Pris: Från 1 090 kronor via Prisjakt

D-Link lanserade sin nyaste serie routrar för ett år sedan, med ny design, nytt sätt att sätta namn på produkterna och ett moderniserat gränssnitt. Det kom även en firmware-plattform samt app vid namn Eagle Pro AI, som förenklar mycket av hanteringen för användaren. Det har inte släppts någon stor mängd prylar ännu, bara en router och ett mesh-paket i budgetklass, en extender och en 4g-router. Nu kommer de första mer kraftfulla enheterna, mesh-paketet M32 och routern som testas här, D-Link R32.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ska du bara ha stabil wifi hemma i lägenheten och inte vill betala för mycket är D-Links nya router ett utmärkt val. Det går snabbt för det mesta och du får extra mycket bandbredd för äldre enheter på 2,4 GHz. Bor du för stort finns det dock risk för lägre hastigheter ute i periferin.

Positivt

  • Goda prestanda på rätt avstånd
  • Extra bandbredd på 2,4 GHz
  • Mycket lätt att hantera
  • Extra pressat pris

Negativt

  • Något kort räckvidd
  • Få extra funktioner
PC för Alla rekommenderar

Det är fortfarande en jämförelsevis billig router; mycket hårdvara till ett bra pris har blivit D-Links styrka på konsumentsidan på senare tid. Den kostar bara mellan 1 000 och 1 200 kronor i butiker, och för det får du en lättskött och stabil router som passar dig som bor i en medelstor lägenhet eller kanske en enplansvilla, och behöver snabb uppkoppling till ett par prylar samtidigt.

Den har fyra fasta gigabit portar, en gigabit-port för wan och 2,4 gigabit wifi på snabba 5 GHz-bandet. Du får också lite extra kapacitet på 2,4 GHz-bandet: 800 Mbit/s där de flesta andra har 600 Mbit/s. Det gör att du får extra utrymme för att till exempel hålla kontakten med många uppkopplade smarta hem-prylar samtidigt.

När jag testar bandbredden från en wifi 6-kompatibel laptop till en stationär dator ansluten med fast nätverkskabel blir hastigheten riktigt övertygande, i alla fall med fri sikt till routern. Runt 800 megabit per sekund, vilket får anses mycket bra i den här prisklassen. Även med en innervägg mellan håller den god fart, runt 400 megabit i större delar av testlägenheten.

D-link R32 dioder
D-Link R32.

Snabb till en viss gräns

Däremot droppar signalen så pass mycket att det landar under 200 megabit på längre avstånd. På den punkten är det många konkurrerande routrar som ser ut att klara sig bättre. Under tre dagars dagligt användande noterade jag vid ett tillfälle att wifi gick ner och omedelbart startade om sig. Det får ändå ses som väl godkänt.

Routern har en enkel design, ett chassi i plast med vita och ljust gråblåa ytor, en rad aktivitetsdioder på framsidan och stora förmonterade antenner på sidan och baktill. Du kan hänga upp den på en vägg, men som med många routrar så är den då tänkt att ha baksidan med kabelanslutningarna riktade uppåt, vilket blir lite osnyggt.

Utöver nätverksportar, och givetvis ingång för ström, har den inga andra anslutningar. Usb-port och funktioner som kommer med det, som skrivardelning och filserver, får du klara dig utan. På baksidan sitter en knapp för wps-synk, men det är den enda externa kontroll som finns.

D-link R32 undersida
Till skillnad från många andra billiga routrar går R32 att hänga på väggen.

Lättanvänd men begränsad

Att installera R32 är mycket enkelt, så länge du har en smartphone. Appen Eagle Pro AI scannar av en qr-kod på baksidan av routern och sedan sköter den det mesta av konfigurationen åt dig. Det enda du aktivt behöver göra är välja ett administratörslösenord till routerns webbgränssnitt. Du får också valet att koppla dig till ett konto hos D-Link, vilket ger tillgång till fjärråtkomst för administration i appen.

Gränssnittet i appen är snyggt och enkelt, men du kan inte göra särskilt många detaljinställningar. Tanken är ju dock att du inte ska behöva det. Den nya mjukvaran ska kunna trimma ditt wifi och justera inställningar utefter din användning med ai-algoritmer, och standardinställningarna i routern för nätverket i allmänhet bör fungera bra för de flesta.

Är det något mer detaljerat du behöver göra får du gå in i webbgränssnittet, som även det är nytt och moderniserat jämfört med tidigare D-Link-routrar. Routern har också stöd för röststyrning via Google Assistent och Alexa. Du får en enkel föräldrakontroll med surfschema och möjlighet att manuellt skapa blockeringslista för url:er. Men bara upp till 24 stycken, och någon kategoribaserad filtrering finns inte.

D-link app
Routern sköter det mesta automatiskt, och har du inga specifika behov är det riktigt smidigt.

Du får gästnätverksfunktion, aktivitetsrapporter och möjlighet att sätta surf-schema för hela enheten i vad D-Link kallar ett hälsoläge. Det ska också finnas stöd för mesh tillsammans med andra kompatibla D-Link-enheter. Det är inte aktiverat i den stabila firmware jag testar routern med, utan är en uppdatering som i skrivande stund är på väg. Troligen finns den klar när du läser detta och då kommer den att installeras direkt vid konfiguration.

Specifikationer

Produktnamn: D-Link R32
Testad: December 2022
Tillverkare: D-Link
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 800 + 2402 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4 st gigabit lan
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Filserver/skrivarserver: Nej/nej
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, qos, mesh-stöd
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Via app
Storlek inkl. antenner: 25,6 x 17,5 x 19 cm
Aktuellt pris, december 2022: Från 1 090 kronor via Prisjakt

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3 m: 798 Mbit/sek
10 m + 1 innervägg: 481 Mbit/sek
15 m + 2 innerväggar: 179 Mbit/sek

Betyg: 4 av 5