Testad produkt: Google Nest Wifi Pro 6E 1-pack
Lägst pris, januari 2022: 1 899 kronor hos Proshop

Läs även vårt test av Google Nest Wifi Pro (3-pack)

Google är inte direkt känt som en stor routertillverkare, men deras Nest Wifi hör till de mest populära, trots att de ofta legat efter teknikmässigt. Nest Wifi Pro, som kom i höstas, är ett undantag. Den anammar mycket modern teknik, inklusive senaste standarden wifi 6e. Det är framförallt ett mesh-paket som säljs i tre-pack, men du kan också köpa den som en fristående router. Därför är det dags att testa den även som det.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Nest Wifi Pro är en av få wifi 6e-routrar du kan köpa som inte kostar löjligt mycket, och den är utmärkt kompakt och diskret. Men mediokra prestanda och räckvidd, för få fasta portar och minimalt med manuell kontroll gör att den inte håller. Är wifi 6e är i sig värt besväret? Kanske, men bara kanske.

Positivt

  • Extra kompakt
  • Stöd för wifi 6e

Negativt

  • Halvdana prestanda
  • Kort räckvidd
  • Bara en lan-port
  • Mycket begränsad kontroll

Wifi 6e innebär att förutom vanligt wifi på 2,4 och 5 GHz-banden så har den ett tredje frekvensband, 6 GHz, som bara enstaka nya prylar med wifi 6e-stöd kan komma åt. Det handlar om många av de bättre bärbara datorer och toppmobiler som har sålts i år, samt en och annan surfplatta. Men långt ifrån alla.

Så nyttan med wifi 6e är ganska begränsad, speciellt med tanke på att det inte är avsevärt snabbare än 5 GHz och har betydligt sämre räckvidd. Se det här främst som en wifi 6-router i AX3000-klass, med 6 GHz som en bonusfunktion som vissa har glädje av och andra inte, så har du rätta förväntningarna.

Som fristående router säljs Nest Wifi Pro för 2 500 kronor. Det placerar den i ungefär samma prisklass som till exempel Linksys MR9600 och Asus RT-AX86S. Eller lite dyrare, men det är jämförbart. De är wifi 6-routrar med 4,8 gigabit kapacitet på 5 GHz-bandet. Här får du istället 2,4 gigabit på 5 GHz och 2,4 gigabit på 6 GHz. Bra om du har ett par nya wifi 6e-prylar och bor i en liten lägenhet. Sämre om du har mestadels wifi 6- och wifi 5-enheter och en större bostad.

Google Nest Wifi Pro diod
En diskret liten enhet med en diskret liten diod.

Mer bandbredd

När Nest Wifi Pro är i ett mesh-nätverk så används delar av wifi-kapaciteten för dataöverföring mellan noderna. Det slipper du här, och därför blir det lättare att veta hur mycket bandbredd du har att använda på samtliga frekvenser. Det ser inte ut att vara någon större prestandaskillnad på 5 GHz- och 6 GHz-bandet. Jag får 1 200 Mbit/s tilldelad uppkoppling med en mobil med wifi 6-stöd och en med wifi 6e-stöd.

Det går aningen snabbare i verklig hastighet med wifi 6e, men bara ungefär en tioprocentig ökning och bara på kort avstånd från routern, och det går inte bländande snabbt med någon av dem: mellan 500 och 600 Mbit/s som bäst. På avstånd och med lite hinder mellan routern och mottagaren går hastigheten ner snabbare än med de flesta andra wifi 6-routrar. Det känns som om Google har lagt mer tid på att dölja antennerna i routern än att göra dem effektiva.

Nest Wifi Pro är onekligen av de mest diskret utformade routrar du kan ställa i hemmet. Den blanka, nästan äggformade enheten är under en decimeter bred och varken djupare eller högre. Dess vita yta kan försvinna mot bakgrunden om du har lika ljus vit vägg. Det sitter en liten knappt omärklig statusdiod i nederkant på framsidan, men den märks bara av i ett nedsläckt rum.

Google Nest Wifi Pro 1-pack baksida
Det här är alla nätverksportar du får.

På baksidan sitter en ethernet-port för wan och en för lan, bägge med gigabit-hastighet. I ett mesh-system hade det inneburit att du fått en till lan-port per enhet, men här utan extra mesh-enheter, så blir det totalt bara en, vilket givetvis kan vara för lite. Några usb-portar för sådant som filserver och skrivardelning har Googles router inte heller.

Google vet bäst?

Du installerar och sköter Nest Wifi Pro helt med mobilappen Google Home. Det är väldigt enkelt att göra en första anslutning och det mesta går helt automatiskt. Väl igång är det uppenbart att Google inte är en traditionell routertillverkare, för du får inte den konventionella kontroll över ditt nätverk här som i andra routrar. Du kan nästan inte göra några som helst inställningar i ditt wifi utöver att ändra lösenord.

Vilket frekvensband som din dator eller mobil använder är helt upp till routern. Det blir extra osmidigt för 6 GHz-bandet då en kompatibel pryl hamnar där även om du inte vill. Rör du dig i hemmet med en mobil uppkopplad på 6 GHz-bandet så kan det bli lagg i uppkopplingen när den går över till 5 GHz för att täckningen tog slut. 

Du får dock grundläggande routerkontroller, med alla de vanligaste inställningarna för wan-anslutning, porthantering, upnp med mera, som de flesta kan tänkas behöva. I routern finns också en smidig gästnätverksfunktion och en enkel föräldrakontroll med surfschema och möjlighet att blockera innehåll med Googles Safesearch-filter.

Google Home
Godkänt med nätverks-inställningar, underkänt med wifi-inställningar.

Slutligen ska Nest Wifi Pro i framtiden kunna agera hubb för ditt smarta hem med stöd för Matter. Det är inte aktiverat ännu, men uppges komma under 2023. Det känns dock inte som en tillräcklig orsak till att rekommendera den.

Specifikationer

Produktnamn: Google Nest Wifi Pro 1-pack
Testad: December 2022
Tillverkare: Google
Trådlösa protokoll: Wifi 6/6e
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 6 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 2404 + 2404 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 1 st gigabit lan
Trådlös säkerhet: Wpa2, wpa3
Filserver/skrivarserver: Nej/nej
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, mesh-stöd, stöd för Matter (kommande)
Användargränssnitt: App
Fjärradministration: Ja
Storlek inkl. antenner: 9 x 9 x 8 cm
Lägst pris, januari 2022: 1 899 kronor hos Proshop

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3 m: 561 Mbit/sek
10 m + 1 innervägg: 342 Mbit/sek
15 m + 2 innerväggar: 154 Mbit/sek

Betyg: 3 av 5