Vi har tidigare tipsat om bättre alternativ för filhantering än Windows inbyggda verktyg Utforskaren. Men nu kanske du inte längre behöver använda tredjepartsprogram – de länge efterlängtade flikarna i Utforskaren har kommit.

De fanns inte som utlovat med i den stora höstuppdateringen 22H2 till Windows 11, till mångas besvikelse. Men de dök i stället upp något senare, i den första uppdateringen till uppdateringen. Så om du har installerat det som heter ”2022-10, kumulativ uppdatering för Windows 11 Version 22H2 för x64-baserade system (KB5018496)” har du nu tillgång till den nya Utforskaren.
Och den är en riktigt trevlig upplevelse.

Flikar
  1. Du behöver inte längre ha en massa fönster öppna. Precis som i vilken webbläsare som helst kan du nu klicka på plustecknet högst upp för att öppna en ny flik.
  2. Om du högerklickar på en flik får du möjlighet att stänga den, att stänga alla andra eller att stänga alla flikar till höger.
  3. Har du väldigt många flikar öppna tillkommer också pilar till höger och vänster. Dessa kan användas för att rulla fliklistan i sidled.
  4. Om du högerklickar på en mapp eller fil hittar du också det nya valet Öppna i ny flik.
  5. Som i din webbläsare kan ändra ordning på flikarna bara genom att dra dem.
  6. För att flytta eller kopiera en fil från en flik till en annan, dra den till önskad flik, vänta tills fliken öppnas och släpp filen.