Läs också:
Så tar du bättre bilder med mobilen
31 tips som ger dig betydligt mer batteritid på Iphone
Har du Iphone men vägrar låta ditt val av telefon styra vilka andra produkter och tjänster du använder? Apple är känt för sitt ”ekosystem” där hårdvara, mjukvara och tjänster är tätt sammanvävda och optimerade för varandra. Men det finns inget som säger att du måste hålla dig till, eller ens använda, allt företaget har att erbjuda.
I den här artikeln går vi igenom tips på hur du använder andra appar och tjänster än Apples så smidigt och integrerat i IOS som möjligt. Vi visar också hur du kan kombinera de inbyggda funktionerna med tredjepartslösningar och hur du stänger av delar av Icloud du inte är intresserad av men ändå behåller de unika funktionerna.
För en del saker är det bara att ladda ner en app och placera där du vill ha den på hemskärmen, i andra blir det lite mer invecklat – häng med så visar vi hur du gör.
I den här guiden:
Molnlagring – alternativ till Icloud
Apples Icloud har en inbyggd molnlagrings- och fildelningstjänst som kallas Icloud Drive. Om du inte betalar för ytterligare Icloud-utrymme har du bara fem gigabyte att röra dig på och det inkluderar det mesta som lagras på Icloud, så du har inte mycket över för vanliga filer. Speciellt inte om du använder Apples e-posttjänst.
Många som kör andra operativsystem än Apples har redan en prenumeration på en plattformsoberoende molnlagringstjänst, till exempel Dropbox eller Onedrive. Det är enkelt att använda dessa även på Iphone och faktum är att Apple har ansträngt sig för att integrera dem lite djupare i systemet.
Börja med att öppna App Store och ladda ner appen för den lagringstjänst du använder. Dropbox, Onedrive, Google Drive, Box, Pcloud och många fler har IOS-appar. Öppna den och logga in. Beroende på vilken app det är kan den fråga efter en eller annan rättighet, till exempel till kontakter eller bildbiblioteket. Du behöver inte godkänna något om du inte vill använda den funktion som kräver det.

Öppna sedan appen Filer och tryck på Bläddra-fliken för att visa de olika platser för fillagring du kan använda på din Iphone. Som standard finns platserna På min Iphone och Icloud Drive (om du är inloggad på Icloud, vilket de allra flesta är eftersom det är nödvändigt för funktioner som Hitta min Iphone). När du har lagt till en molnlagringsapp som Dropbox dyker den också upp här. Tryck på den så får du en fråga om du vill aktivera den i Filer.
När du gör det kommer du åt innehållet härifrån, vilket gör det enkelt att till exempel kopiera filer mellan olika molnlagringstjänster och fram och tillbaka till Iphones interna lagring.

Ett annat sätt du kan interagera med tjänsterna utan att öppna deras appar är med Dela-dialogen. Om du exempelvis öppnar en bild i Bilder och trycker på delningsknappen kan du skrolla ner och välja Spara till Dropbox så öppnas en dialogruta där du kan ändra namn och plats (på Dropbox alltså). Det sparar flera steg om du till exempel vill spara en bild med namn istället för ett intetsägande nummer i en mapp du delar med andra.
Ändra standardappar
Sedan några versioner tillbaka har IOS stöd för att ändra standardappen för webbläsare och e-postklient. Det råder viss förvirring kring vad som menas med standardapp. EU-lagstiftare har till exempel efterfrågat möjligheten att välja en annan standardapp för meddelanden, men det har inte någon teknisk innebörd eftersom det inte finns några standardiserade länkar för meddelanden som kan öppnas av olika appar.

En webbläsare som är inställd som standard kommer öppna http- och https-länkar du trycker på, oavsett vilken app du gör det i (så länge inte appen har en inbyggd webbläsare, som exempelvis Facebook och Twitter, men även i dessa kan du trycka på en knapp för att öppna i systemets standardwebbläsare). Safari är normalt standard på IOS, men du kan välja en annan i Inställningar. Skrolla ner tills du hittar appen du vill byta till. Tryck på den och välj Förvald app för webbläsare. Byt från Safari till appen i fråga.
Samma sak gäller mailto-länkar för att skicka e-post. De öppnas normalt i Mail-appen men du kan göra samma inställning för att byta till en annan app, som Outlook eller Spark.
Utöver dessa finns det inga uttryckliga inställningar för standardappar, men Siri kan lära sig vilka appar du använder mest och fråga om du vill ändra till dessa som standard. Om du till exempel ofta ber Siri spela musik på Spotify kommer det dyka upp en fråga om du vill ha Spotify som standardapp för musik, och samma sak med poddar om du till exempel föredrar Overcast framför Apples app.

Office-appar
Iphone har inga inbyggda appar i stil med Microsoft Office. Apple erbjuder Pages, Numbers och Keynote på App Store men de måste hämtas precis som vilka appar som helst. Word, Excel och Powerpoint finns också på App Store. Microsoft säljer prenumerationer direkt i appen men det är dyrare än på webben och helt onödigt om du redan har en prenumeration på Microsoft 365 som du använder på datorn. Du kan helt enkelt logga in på ditt vanliga konto för att aktivera.
Onedrive finns också som app, men du behöver inte skaffa den för att spara Office-filer till Onedrive eller redigera delade dokument. Den är bara nödvändig om du vill använda ditt Onedrive-utrymme för allmän molnlagring (se ovan).
Google har också IOS-versioner av sitt office-paket, om du föredrar den. Det är ett bättre alternativ än att öppna webbapparna i Safari eller en annan webbläsare. Det finns även många andra, inklusive alternativ med öppen källkod som AO Office (bygger på Openoffice).
E-post från andra leverantörer på flera sätt
De allra flesta av oss har en e-postadress hos en annan leverantör än Apple. Det ska mycket till för att någon inte ska ha en mejladress sedan tidigare när de skaffar sin första Mac eller Iphone. IOS har en inbyggd e-postklient kallad Mail som är ganska kompetent. Den är inte begränsad till bara Apple-konton utan går utmärkt att använda även med Gmail, Outlook, Yahoo och andra leverantörer.

För att lägga till nya konton, öppna Inställningar, Mail, Konton och välj Lägg till konto. Här får du en lista med några stora leverantörer, men du kan också välja Annat för att lägga till vilket konto som helst som använder imap-protokollet. (Ska du lägga till ett jobbkonto som använder Microsoft Exchange väljer du det i listan istället för Annat.)
I Mail-inställningarna kan du även ställa in exempelvis hur nya mejl ska hämtas (automatiskt, med Push-teknik om servern stödjer det, eller manuellt) och vilket av dina konton som ska vara förvald avsändare för nya mejl.
Om du inte vill använda Mail kan du ladda ner någon annan mejlapp. Microsoft Outlook finns för IOS och har liknande funktion som Mail men med Microsofts gränssnitt du kanske är mer bekant med. Google har en Gmail-app som är perfekt om du använder Gmail på webben på dator och vill att etiketter och annat ska fungera som där. Men det finns många fler, inklusive premium-appar som Hey och Spark.
Smarta hemmet – alternativ till Apple Hem och Homekit
Apple har ett eget system för att styra och automatisera smarta hem-prylar. Den bakomliggande tekniken kallas Homekit och du hanterar prylarna med appen Hem. Allt du lägger till här synkas till alla dina enheter och med familjedelning kan du bjuda in andra familjemedlemmar att komma åt och styra prylarna.
Men alla smarta hem-prylar stödjer inte Homekit, och även om det finns sätt att ändå få dem att prata med Hem-appen (till exempel det utmärkta Homebridge, och det mer avancerade men komplicerade Home Assistant) kan du ha orsak att undvika Apples system. Det vanligaste exemplet är om du har smarthögtalare med Google Assistent och vill hålla dig till det.

Google Home-appen finns till IOS och det går utmärkt att logga in där och hantera dina prylar. Tillverkare som Ikea och Philips Hue har egna appar du kan behöva för att först ställa in nya prylar, innan du kan lägga till dem i Google Home.
Om du använder Home Assistant (till exempel efter att ha följt vår guide) kan du ladda ner den officiella appen från App Store för att komma åt din server och både göra inställningar och aktivera skript och automatiseringar. Home Assistant kan också integreras med Apple Hem för att styra med Siri, eller Google Assistent (som också finns som IOS-app, även om det är enklare med en smarthögtalare).

Just nu håller de nya teknikerna Thread och Matter på att rulla ut som kommer göra det enklare att använda smart hem-prylar från olika tillverkare oavsett vilket system du vill använda för att styra dem. Redan nu kan du använda en Google Home (högtalaren), Home Mini eller Nest som hubb för Matter-kompatibla tillbehör, och Nest Wifi Pro, Nest Hub Max och Nest Hub (andra generationen) har uppdaterats så att de fungerar som så kallad gränsrouter för Thread. Med Google Home- och Assistant-apparna för Iphone kan du göra alla inställningar och styra hemmet utan att blanda in Siri eller Apple Hem.
Kartor – Google Maps, Waze och andra alternativ
Iphone har en inbyggd kartapp kallad Kartor. Den använder kartor som Apple de senaste åren har förbättrat rejält, men många användare föredrar fortfarande Google Maps för allmänt bruk och det finns även bättre alternativ för särskilda användningsområden som vandring och färdbeskrivningar.
Du behöver inte göra något mer än att installera valfri kartapp från App Store och börja använda den, men du kan också använda Siri för att navigera med Google Maps (vi har inte kunnat testa om det fungerar med till exempel Waze eller Tomtom). Lägg bara till ”med Google Maps” efter ditt vanliga kommando, till exempel ”Hej Siri, färdbeskrivning från Göteborg till Fagersta med Google Maps”.

Om du brukar använda Iphone i bilen med Carplay kan du också välja vilken kartapp du vill använda och funktionen kommer ihåg ditt val. Du kan öppna Inställningar, Allmänt, Carplay, [din bil/stereo], Anpassa på telefonen för att stuva om på hemskärmen i Carplay. På så vis kan du lägga Google Maps eller en annan app på förstaskärmen och flytta Kartor till en annan sida. När du har använt till exempel Google Maps en gång kommer den ersätta Kartor i snabbvalsfältet som visas även när en annan app är öppen.
Lösenordshanterare
När jag skrev att IOS inte har några andra inställningar för standardappar undlät jag en typ av app där du faktiskt kan välja bort Apples inbyggda till förmån för en tredjepartsapp: Lösenordshanterare. Om du installerar 1Password, Bitwarden, Strongbox eller någon annan app kan du ändra så att systemet hämtar kontoförslag och fyller i lösenord från någon av dessa i login-fält både i webbläsare och andra appar.

I Inställningar, Lösenord, Lösenordsalternativ kan du välja vilken eller vilka appar du vill använda för att autofylla lösenord. Du kan alltså markera flera stycken, men det kan bli förvirrande så är inget jag rekommenderar för vanliga användare.
Om du inte får upp förslag på konton att använda på en sajt eller i en app beror det oftast på att du inte har sparat en url med login-uppgifterna, att appen inte använder samma url som webbplatsen eller att adressen till login-sidan har ändrats – men det kan också vara ett tecken på att du håller på att luras i en phishingattack. Är det i en app från App Store är det förmodligen bara fel i adresskopplingen, men är du i webbläsare eller har klickat på en länk i din mejlapp är det dags att dubbelkolla adressen och försäkra dig om att inget är fuffens.

Är du säker på att allt står rätt till kan du trycka på nyckelikonen ovanför tangentbordet. Det öppnar din utvalda lösenordshanterare där du manuellt kan leta upp rätt login, som systemet sedan fyller i.