Nu ska skivbolagen själva få smaka på stämningar. I går lämnade företaget Lime Wire LCC, som står bakom fildelningsprogrammet Limewire, in en stämningsansökan mot ett flertal av de största skivbolagen. Lime Wire anser att skivindustrin försöker skapa ett monopol över distributionen av upphovsrättskyddad musik. Detta rapporterar IDG News Service på tisdagen.

Bland de bolag som nu stäms av Lime Wire märks bland andra BMG Music, Capital Records Inc, Sony BMG Entertainment, UMG Recordings Inc, Virgin Records America Inc och Warner Bros Records Inc. Enligt anklagelserna ska skivindustrin bland annat genom sina licenskostnader för musik omöjliggöra för mindre bolag att sälja musik. Dessutom ska de, enligt Lime Wire, ha vägrat lämna ut viktiga data när företaget arbetat med att utveckla en filtreringsteknik för att förhindra nedladdning av olagligt material via fildelningsnätverket.

Limewires stämning är ytterligare en i raden av juridiska strider om nedladdningen av musik i USA. Tidigare i år har Kazaa gått med på att betala 100 miljoner dollar till skivbolagen och för bara en månad sedan tvingades även Edonkey punga ut med 30 miljoner dollar i en liknande rättegång. Lime Wires stämning ska också ses i ljuset av att fildelningstjänsten nyligen själv stämts av 13 skivbolag på ett belopp av svindlande 476 miljoner dollar.