Testad produkt: Razer Kiyo
Pris: 889 kronor hos Amazon Sverige eller hos Komplett

Razer gör en hel del speltillbehör, bland annat hörlurar, möss och tangentbord som riktar sig till gamers. Detta är också något som märks tydligt med webbkameran Razer Kiyo. Inte så att den uteslutande måste användas vid spelande, men gamers är helt klart målgruppen. Framförallt märks det på den tillhörande programvaran, som i mångt och mycket handlar om att koppla ihop webbkameran med spel och spelhårdvara från Razer.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Razer Kiyo är en lättinstallerad och lättanvänd webbkamera med okej funktioner och godkänd bildkvalitet. I princip får du vad du betalar för, varken mer eller mindre. Ljusringen den är utrustad med tillför dock inte så mycket, utan är mest distraherande.

Positivt

  • Lättplacerad och lättanvänd
  • Okej bildkvalitet

Negativt

  • Ljusringen är mest distraherande
  • Bara 30 fps vid upplösningen 1080p

Razer Kiyo är en liten och smidig kamera med måtten 6,9 x 6,9 x 4,8 centimeter. Den kan antingen placeras fristående, enkelt monteras på kanten av skärmen eller skruvas fast i ett stativ. Väl monterad ansluts den till en av datorns lediga usb-portar.

Det som utseendemässigt utmärker den är inte något spelrelaterat, utan istället ljusringen bestående av tolv vita led-lampor runt kameran. En ljusring vars ljusstyrka justeras genom att vrida på ringen intill.

Tanken med denna ljusring är förstås att belysa ansiktet vid svag belysning eller då det saknas belysning helt. En god tanke, men i praktiken inte särskilt användbart. Visserligen blir det en liten förbättring med ljuset från kameran, men ljuset från ljusringen, även på lägsta ljusstyrkan, blir för skarpt och distraherande. Denna funktion går tack och lov att stänga av.

Razer Kiyo
Razer Kiyo i dagsljus utan ljusringen påslagen...
Razer Kiyo
...och med ljusringen påslagen.

Okej funktioner och bildkvalitet

Funktionsmässigt har Razer Kiyo det du kan förvänta dig, men inte mycket mer. Det går att justera sådant som ljusstyrka, kontrast, mättnad skärpa och vitbalans, men det är också allt. Dessa justeringar kan göras manuellt eller via ett antal snabbval som ”varm” eller ”kall” bild. Dessutom går det att välja om det ska vara autofokus eller om även detta ska skötas manuellt. Programvaran går också bara att få på engelska.

Bildkvaliteten hos Razer Kiyo är helt okej. I mångt och mycket får du precis vad du betalar för. Maxupplösningen för video är 1 920 x 1 080 bildpunkter, alltså 1080p. Tyvärr får du vid denna upplösning bara 30 fps (bilder per sekund). Vill du komma upp i 60 fps måste du dra ned upplösningen till 1 280 x 720 bildpunkter (720p).

Även mikrofonen gör vad den ska, men utan att direkt imponera eller glänsa.

Sammantaget är Razer Kiyo en helt okej webbkamera med godkänd bildkvalitet och dito funktioner. Den inbyggda ljusringen tillför dock inte så mycket, utan är mest en disktraktion.

Razer Kiyo

Testad: Januari 2023
Tillverkare/kontakt: Razer
Systemkrav: Dator med usb-port
Programvara på svenska: Nej
Upplösning: 1 920 x 1 080 bildpunkter (30 fps), 1 280 x 720 bildpunkter (60 fps)
Upplösning stillbild: 2 688 x 1 520 bildpunkter
Vidvinkel: 82 grader
Anslutning: Usb
Montering: Stå fristående, klämma för ovansida av skärm eller fästas på stativ
Färg: Svart
Mått: 6,9 x 6,9 x 4,8 centimeter
Övrigt: Ljusring bestående av tolv vita LED-lampor
Pris: 889 kronor hos Amazon Sverige eller hos Komplett

Betyg: 3 av 5