I dag kom beskedet att de första elstöden till elområde 3 och 4 snart betalas ut. I samband med detta öppnade den ansvariga banken Swedbank upp för kontoanmälning för den som vill ha ersättningen tidigt. Senast 13 februari ska man registrera sitt konto.

Då kan det vara på sin plats att hissa illröd flagg – det finns en stor sannolikhet att bedragarna är redo.

Försäkringskassan skriver:
"Varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalningen av elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet kan det handla om ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt"

Det är Försäkringskassan som initierar betalningarna och Swedbanks kontoregister som används. Ingenting annat. Problemet är att pengar och tidspress är en favoritcocktail för lurendrejare. Det har vi tidigare sett exempelvis när skatteåterbäringen ska betalas ut – eller för all del i form av de Bank-ID-bedrägerier som fått enorm spridning de senaste åren. Vår förmåga att tänka efter och fatta rationella beslut försämras om någon lurar i oss att pengar står på spel och att goda råd är dyra.

Cyberkriminella och cyberkriminella, förresten. Bedrägerierna utförs oftast inte av snabbfingrade nördar i mammas källare, utan av kriminella nätverk som hittat nya sätt att försörja sig på. Det har bland annat rapporterats av såväl Polisen som Svenska Dagbladet och SVT. Gärningspersonerna är extremt snabba på att anpassa sig efter stora, aktuella händelser och har redan dragit in grova pengar.

Bollen ligger hos dig

Telefonbedrägerier, sms, e-post. Det finns ingen kanal som är säker från bedrägeriförsök. Svara inte på några av dessa kontaktförsök angående elstöd. De kommande månaderna kan vi få se allt från skumma formulär som vill sno dina kortuppgifter till akut-sms med falsk avsändare och vänliga "banktjänstemän" som ringer upp och ber dig logga in med Bank-ID.

Därför är det smart av Försäkringskassan att redan nu etablera att – nej – ingen som hanterar elstödet kommer att bedriva uppsökande verksamhet i samband med utbetalningarna. Sällsynta undantag aviseras för utomlandsboende som kan behöva komplettera sina uppgifter. Du anmäler själv ditt konto på Swedbanks hemsida (om du inte redan har ett där) och får ersättningen utbetald tidigast 20 februari.