157 000 unika phishingmeddelanden sändes ut i världen under årets första hälft, i hopp om att få intet ont anande användares bankkontouppgifter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Motsvarande siffra för föregående halvår var cirka 86 7000 stycken.

Men antalet drabbade är betydligt fler och desto svårare att uppskatta, då ett meddelande kan nå ut till hundratals eller tusentals användare. I en rapport om hoten på internet fastslår antivirusföretaget Symantec att den organiserade internetkriminaliteten är här för att stanna och att siktet just nu är inställt på just phishing. Istället för att ge sig på företag och direktintrång, angriper man hemanvändare som inte alltid vet bättre.

Phishers, som gärningsmännen vid denna typ av brott kallas, brukar i regel utge sig för att vara en finansiell institution eller någon annan legitim organisation som ber om känslig information så som kontonummer och lösenord. Idag skiljer sig attackerna från tidigare år eftersom offren oftast har granskats innan i hopp om att kunna rikta meddelandet och göra det mer trovärdigt. Ofta innehåller breven offrens fullständiga namn och är kanske kopplade till något av dennes intressen.

Med anledning av denna utveckling och att phishingattackerna i allt större utsträckning lyckas kringgå spamfilter och andra skyddsåtgärder, finns det stor anledning att alltid vara på sin vakt och att vara försiktig med vem man ger sina personliga uppgifter till.