Testad produkt: Netgear Nighthawk M6 Pro
Pris: 11 190 kronor hos Netgear

Efter en trevande start har 5g-utbyggnaden fått mer fart under senaste året. Därför är det intressant att testa olika sätt att fullt utnyttja den nya, snabba uppkopplingen. Förutom snabb surf till din nya mobil har ett 5g-abonnemang med mycket eller obegränsad datamängd potential att helt ersätta fiber-bredband. För det behövs en bra router. Det finns både fasta och bärbara routrar med inbyggt 5g-modem. De första kom redan för ett par, tre år sedan och testades i PC för Alla våren 2021.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Tekniken imponerar, som möjlighet till blixtsnabb 5g, senaste wifi-tekniken, och mycket mer. Men det är små kompromisser som gör routern mindre användbar, och trista budgetvibbar i gränssnittet känns ovärdiga i en sådan här dyr pryl. Det är också långt ifrån säkert att du någonsin kommer kunna utnyttja tekniken till max.

Positivt

  • Snabb uppkoppling på flera sätt
  • Många smarta sätt att ansluta
  • Bra batteritid

Negativt

  • Svårt att kunna utnyttja potentialen
  • Tråkigt segt handhavande
  • Svindlande dyr

Sedan de modellerna dök upp har inte mycket hänt mer än att fler leverantörer lanserat likvärdiga dosor. Inte förrän nu. Nu släpper Netgear en ny bärbar 5g-router som höjer ribban för vad en sådan klarar av. Nya Nighthawk M6 Pro har en imponerande lista med specifikationer. Det börjar givetvis med ett 5g-modem av högsta klass.

Här är det stöd för fler frekvensband för sub-6 5g, inkludera några av de allra snabbaste på upp emot tre till fyra gigabit per sekund. Med stöd för så kallad operatörs-aggregering kan den kombinera två eller flera för teoretisk maxhastighet på hela sex gigabit.

Tyvärr innebär det för dig som är 5g-abbonent i Sverige idag inte mycket. Ingen operatör släpper på så mycket bandbredd till en enskild användare. Jag testar routern med två olika sim-kort, från Telia och Telenor, på platser med stark 5g-signal, och når som bäst ungefär 800 megabit per sekund.

Givetvis är det ett otroligt lyft jämfört med 4g, men med maxgräns hos operatören kan jag inte på allvar testa vad routern går för. Wifi-delen är i alla fall övertygande snabb, och i ett hastighetstest mellan två uppkopplade laptops med wifi 6e får jag hastighet på strax över en gigabit. Det bekräftar att det inte är wifi-hastigheten som sätter gränsen.

Netgear Nighthawk M6 Pro hastighet
Det kan gå undan med 5g. Men går det undan så mycket som routern har möjlighet till? Nej, så generösa är inte operatörerna.

Oväntad fördel med wifi 6e

Routern har som första mobilrouter wifi 6e-stöd, för snabbast möjliga och mest störningsfria wifi. Det är något som bara de nyaste och bästa mobilerna, plattorna och bärbara datorerna kan utnyttja, men har du en eller att par sådana ger det en viss fördel. Wifi 6e innebär att routern har ett extra frekvensband för wifi på 6 GHz. Det är snabbare och mer skyddat mot störningar än det vanliga 5 GHz.

Nackdelen med det är att det inte har samma höga räckvidd, så du måste vara närmare routern för att få glädje av den höga farten. Och räckvidden är inte heller lika bra som i en större router för hemmet med wifi 6e. Det beror antagligen på att antennerna inte kan vara särskilt stora inne i den lilla dosan, som har yttermått på drygt en gånger en decimeter och är lite över två centimeter tjock.

Men just för en mobil router kan det vara intressant, eftersom du bär den med dig och troligen aldrig är mer än några meter bort från den med de prylar du vill ansluta. Den slinker lätt ned i en jackficka eller går utmärkt att bära i ryggsäcken eller en liten väska. Den väger 254 gram med sitt löstagbara batteri på plats, ungefär som en stor mobiltelefon.

Netgear Nighthawk M6 Pro frekvenser
Delar 5 GHz och 6 GHz antenner eller annan hårdvara och därför inte kan samexistera? Det verkar så.

5 eller 6 GHz, inte bägge

Nighthawk M6 Pro hanterar wifi 6e på ett märkligt sätt. Den har de tre frekvensbanden, 2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz, men till skillnad från en stationär wifi 6e-router har den inte alla tre aktiva på en och samma gång. Du måste välja om du ska ha 5 GHz eller 6 GHz. Det beror antagligen på att varje frekvens behöver separata antenner, och att det inte går att bygga en så här kompakt enhet med så många antenner.

Det gör det hela aningen begränsat. Du kan inte ha en laptop med wifi 6e och en Ipad med wifi 6 anslutna samtidigt med bästa möjliga hastighet på bägge. Då får du kompromissa och gå ned till 5 GHz. Långsamma 2,4 GHz kan du dock alltid ha igång, tillsammans med ett av de andra. Du får upp till 2,9 gigabits bandbredd på 5 eller 6 GHz och 700 megabit på 2,4 GHz.

Routern har också en fast nätverksport. Den är på 2,5 gigabits, och kan antingen vara wan-port och ansluta till fiber-bredband, eller lan-port och ansluta till en dator. Wan-port på mer än en gigabit är något som blir allt vanligare på dyra konsumentrouter, och som kan bli riktigt intressant då fler operatörer förutspås börja erbjuda bredbandshastigheter över en gigabit ganska snart.

Både fasta porten och en wifi-uppkoppling kan användas som wan, och du kan ha det som standard, för att sedan ha mobilmodemets uppkoppling som går igång automatiskt om du kopplar ur kabeln eller tappar kontakten med ditt lokala wifi. Det kan vara en smart idé att konfigurera om du har ett mobilt bredbandsabonnemang med liten datamängd eller pris per megabyte.

Netgear Nighthawk M6 Pro
Sim-kortsläsaren sitter under det löstagbara batteriet. Här hittar du också förkonfigurerade lösenord och inlogging som liksom för alla Netgear-routrar är säkra och unika. Trots det uppmanas användaren att välja nya vid första konfiguration.

Inget för den snåle

Nu är dock inte Nighthawk M6 Pro en pryl du köper om du är försiktig med budgeten. Mobila 5g-routrar är inte billiga, och wifi 6e-routrar är även de relativt dyra. Kombinationen blir en rejäl käftsmäll på hela 11 190 kronor. Den säljs hittills bara i Netgears egna webbshop, men förväntas komma till andra butiker under våren.

Föregångaren Nighthawk M5, som var en av de jag testade 2021, kostade över 8 000 kronor, och var även då en av de dyrare, och den har inte gått ned nämnvärt i pris sedan dess. Är uppföljaren värd ännu mer? Bara om du verkligen har glädje av den potentiella topprestandan. Och då den är väldigt svår att nå har jag svårt att se det.

Med en prislapp som en mobiltelefon i absoluta toppklass tycker jag också att gränssnitt och handhavande borde ha varit bättre, så att den faktiskt också känns lika smidig att använda som till exempel en mobiltelefon.

Bättre gränssnitt, tack

Du kan helt och hållet sköta routern via en liten lcd-skärm på ovansidan, och det är den vägen som du instrueras att konfigurera den. Skärmen är lågupplöst och har en ljusstyrka som visserligen är ställbar men inte räcker till om du är ute i solljus. Framförallt är pekskärmen seg och opålitlig i responsen att navigering i menyer blir en frustrerande kavalkad av felklick och svordomar.

Netgear Nighthawk M6 Pro gränssnitt
Ytterligare en liten gränssnittsmiss som känns fånig. "Vänster" är en direktöversättning av "left" som här borde översatts till "kvar". Inte det viktigaste i världen, men ytterligare ett tecken på att användarvänligheten kommit i andra hand.

För att inte tala om tillfällen då jag behöver mata in text. Det sker dock väldigt sällan. Du ombeds välja nätverksnamn och lösenord vid första konfiguration, och kan behöva mata in wifi-lösenord om du kör en wifi-uppkoppling som wan. Men det är allt. Lyckligtvis finns det en mobilapp du kan ladda ned och göra inställningar i istället.

Men hade det inte varit trevligt med ett lika bra, eller åtminstone hälften så bra gränssnitt i själva enheten? Jo, det hade det. Och även mobilappen har sina problem. Den har en tendens att konstant koppla ned och logga ut mig. Betalar jag femsiffrigt förväntar jag mig en femsiffrig användarupplevelse. Det levererar inte Netgear, även om de är väldigt bra på det här med routrar. Och mobilmodem. Och router med mobilmodem.

Specifikationer

Produktnamn: Nighthawk M6 Pro MR6450-100EUS
Testad: Januari 2023
Tillverkare: Netgear
Modemtyp: 4g 5g (sub 6), mikro-sim.
Wifi-typ: Wifi 6e
Wifi-kapacitet: 700 + 2900* Mbit/s
Säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Anslutningar: 2,5 gigabit ethernet lan/wan, usb 2.0 typ c (laddning och internetdelning)
Uppmätt hastighet, 6 GHz wifi 6e till fiber: 899 Mbit/s
Uppmätt hastighet, 6 GHz wifi 6e till 5g: 796 Mbit/s **
Räckvidd, wifi: Ca 7 meter på 6 GHz, ca 16 meter på 5 GHz
Batteri: 5040 mAh, ca 13h surftid
Admin-gränssnitt: Pekskärm, app.
Övriga funktioner: Gästnätverk, sim-säkerhet, överlämning (usb, ethernet eller wifi)
Storlek: 10,4 x 10,4 x 2,15 cm.
Vikt: 254 g.
Rek. pris: 11 190 kr
Pris: 11 190 kronor hos Netgear

*Välj mellan 5 GHz och 6 GHz
**Genomsnitt av topp 20% av mätresultat vid olika mättillfällen i Stockholmsområdet, med Telenor och Tele2 som operatörer.

Betyg 3,5 av 5