Sättet vi söker efter information och annat innehåll på nätet håller på att skakas om i grunden. Med hjälp av samtalsliknande dialoger kan de nya ai-verktygen – som Chat GPT och Bard – ge svar på nästan vilka frågor som helst. Producera vilken typ av text som helst i vilket sammanhang som helst. Skriva artiklar, langa recept, berätta vilken mobiltelefon du borde köpa. Allt efter dina givna frågeställningar.

Nu ska Microsoft bygga in Chat GPT i Bing-söket och Google är inte långt efter.

Hur smarta och magiska dessa kraftfulla verktyg än kan framstå kokar deras funktionalitet ned till en viktig parameter: var de hämtar sitt innehåll ifrån. För att sätta ihop ett roligt musik-quiz eller en köpguide till datorkomponenter skrapar it-jättarna nätets alla sidor och tränar sina modeller på riktigt innehåll. Det har redan lett till ramaskrin bland konstnärer och bildbyråer; ai-verktygen kan nämligen också framställa konstverk baserade på redan existerande material. Upphovsrättsfrågan är av naturliga skäl glödhet.

Krönika: Ai skapar snart allt innehåll – säg hej då till dessa jobb

Utan att gå för djupt in på hur det är att driva en nyhetssajt på nätet kan jag avslöja att väldigt mycket av överlevnadsfrågan för PC för Alla och våra konkurrenter beror på hur väl vårt innehåll syns i sökmotorer. Under ett antal år har världens medier slagits med näbbar och klor om de åtråvärda topplatserna bland sökresultaten på Google. Det har naturligtvis inte gått nätjätten förbi – Google skruvar regelbundet på olika algoritmer för att kunna erbjuda de bästa sökresultaten. De tvekar inte att döda en hel sajt på två sekunder.

En annan sak som hänt är att Google numer vill kunna besvara dina frågor utan att slussa vidare dig till de webbsidor som bidrar med informationen. Faktarutor, utvecklingsbara informationspaneler och tips på vidare frågeställningar om ett specifikt ämne ger dig ofta den information du är ute efter – direkt på Google. Mediehusen gråter och kräver ersättning för sveda, värk och förlorad trafik och tappade annonsintäkter. Det går absolut att argumentera för att söktjänsterna stjäl andras innehåll. Det har redan lett till högprofilerade bråk och i viss mån till att Silicon Valley-drakarna betalat ersättning för sitt sätt att aggregera information.

Nästa troliga steg inom webbsök blir alltså att Google, Microsoft och de andra ai-satsande jättarna ska kunna ge dig svar på alla världens frågeställningar direkt i sina egna gränssnitt. Svar som kommer från andras webbsajter och sedan sätts ihop till ett slags super-resultat. Utan att du behöver lämna sökfältet!

I ett undergångsscenario riskerar de här initiativen att fullständigt rådbråka PC för Alla och, ja, alla som livnär sig på att skriva innehåll för webben. Vore det inte ironiskt om Google och Microsoft utgjorde nådastöten för en publikation om datorer och teknik? Som tur är rör det sig trots allt om en symbios; utan trovärdigt och korrekt källmaterial är ju de nya ai-verktygen fullständigt värdelösa. Det går inte att trolla fram fakta ur tomma intet.

EU och andra lagstiftare har redan kommit långt med sina skisser på regelverk som ska sätta ramarna för Chat GPT och de andra verktygen. Vilken information som får användas, hur den ska presenteras, hur regler om källhänvisning och upphovsrätt ska respekteras – säkerligen kommer också krav på ersättning från alla aktörer vars information används för att mata denna typ av tjänster.

Klart är att vi står för en helt ny era inom webbaserad information. Vilka överlever skiftet? Det dröjer nog inte många år tills vi har ett första facit på det.