Testad produkt: Galaxy Book 3 Pro 360
Pris: 23 990 kr hos Samsung eller hos Komplett

Samsung släppte inte bara nya toppmobiler för ett par veckor sedan, utan också en generation nya laptops, Galaxy Book 3. De hamnade givetvis lite i skymundan, men är riktigt intressanta de också. Inte minst då det är första tillfället att stifta bekantskap med Intels nya 13:e generationens laptop-processorer. Japp, Samsung blir först ut med ny hårdvara även i pc-datorer. Nu har jag fått tag på en av dem för ett första test, både av vad Samsung och Intel har att komma med i år. Här är Galaxy Book 3 Pro 360.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Med sin lysande skärm, lika lysande ljud, och höga lägstanivå på det mesta, är det här en imponerande dator, men det känns också som en missad möjlighet. Mer krut i grafiken hade lyft den från rätt för enstaka kreatörer till helt rätt för alla. Fortfarande mycket bra för vad den är, men var medveten om dess begränsningar.

Positivt

  • Fantastisk skärm och bra ljud
  • Utmärkt pek- och pennkontroll
  • Slimmad och lätt trots formatet

Negativt

  • Inte prestanda för tyngre arbete
  • Möjlighet till mer ramminne hade varit bra
  • S Pen saknar plats

Vi börjar med processorn. 13:e generationen Core, även kallad Raptor Lake, är ingen revolutionerande ny arkitektur, i alla fall inte för laptop-processorer. Det är mest en trimning och finputsning av 12:e generationen. Lite högre prestanda, lite bättre energieffektivitet, och stöd för snabbare ramminnen är huvudpunkterna.

Här sitter en Intel Core i7-1360P, en direkt uppföljare till Core i7-1260P, den kanske mest populära Intel-processorn i laptops förra året. "P" är Intels mitten-serie, mellan den strömsnåla U-serien och den kraftfulla H-serien. Men U-serien försvann i förra generationen, då P-serien satt både i såväl halvstarka datorer för kontoret som i de flesta ultralätta 13-14-tummarna. Den var strömsnål nog att passa bra även där.

Hur det blir med de nya processorerna återstår att se. Core i7-1360P är en rättfram uppgradering. Den har samma antal kärnor: fyra snabbare prestandakärnor med multitrådning, och åtta lägre klockade effektivitetskärnor. De är byggda på samma tio nanometersteknik som tidigare. Allt som allt ska det enligt Intel handla om mellan 5-30 procents prestandaökning. Jämför jag mätresultat mellan denna dator och en av Samsungs liknande större laptops med just I7-1260P, som jag testade förra våren, ser det ut att stämma på ett ungefär. Även grafikkretsen Iris Xe har fått högre basklockfrekvens, men det är rätt marginellt.

Samsung Galaxy Book 3 Pro 360 prestanda
Nya processorn är ungefär så bra som väntat.

Håller rätt nivå, men saknar grafik

Det gör den snabbare än Apples M2 som sitter i nya Macbook Air, förutom på grafik där Apple vinner bekvämt, liksom kylningsbehov och strömsnålhet där arm-baserade M2 är överlägsen. Core i7-1360P ligger ett par steg efter kraftfullare M2 Pro, men Samsungs laptops har en tendens att inte klämma ut mesta möjliga ut sina processorer, det är möjligt att processorn kan komma närmre i en annan dator, men troligen inte ikapp.

Förhoppningsvis står snart fler laptops på kö att bli testade som kan ge ett svar på den frågan. Och vad AMD:s nyligen lanserade sjunde generation Ryzen går för ska också bli spännande att utforska. Det kan bli en intressant vår.

Så, med allt det sagt, tillbaka till den testade datorn. Farten är som sagt hyfsat hög för både vardag och arbete, men inte riktig arbetshäst-prestanda som en processor i H-serien och separat grafik kan leverera. Ett enklare Geforce-grafikkort hade gjort mycket för att höja ribban för vad du kan göra i många kreativa program. Du får 16 gigabyte ramminne och det går inte att utöka till mer. Du kan också välja mellan 512 gigabyte och en terabyte stor ssd. Den jag testar har 512 gigabyte och hör till de snabbare ssd:er jag sett i en laptop. 

Samsung Galaxy Book 3 Pro 360
Stor, skarp och och snabb amoled-skärm.

Stor och snabb skärm

Vad som först stjäl uppmärksamheten med Galaxy Book 3 Pro 360 är annars dess format. Det här är en slimmad laptop med helblank pekskärm och 360 graders skärmgångjärn som gör den flippbar till tablet-läge. Du får även med en pekpenna, som kan fästas med magnetlås i skärmlocket.

Skärmen är dock på hela 16 tum, så någon nätt liten ultrabookliknande dator är det inte, och du lär inte flippa runt skärmen och bära runt på den som en surfplatta, utan snarare lägga den på ett bord och teckna eller klottra anteckningar med pennan. Av den anledningen är det en sak jag stör mig på, det finns ingen riktigt bra plats att fästa pennan permanent i datorn. Den snäpper fast med magnet på baksidan av skärmen, men åker lätt av och riskerar att tappas bort.

Det är just skärmen som imponerar mest i Galaxy Book 3 Pro 360. Det är Samsungs egna oled-panel av typen Dynamic Amoled 2X, vilket bland annat innebär större färgomfång än tidigare amoled-skärmar och upp till 120 Hz dynamisk bildfrekvens. Upplösningen är på 2 880 x 1 800 bildpunkter, vilket gör den precis lagom skarp på normalt avstånd.

Samsung Galaxy Book 3 Pro 360
Pennkontrollen håller hög klass. Skärmens pennkontroll alltså, den gör inget för att förbättra min handstil. Kanske dags för lite ai som kan fixa det?

Färger på proffsnivå

Hade äkta 4k varit bättre på en sådan här stor yta? Kanske, men skärmen är såpass bra för övrigt att jag inte bryr mig. Däremot hade jag uppskattat bättre reflexskydd i skärmytan. Den är helblank och gör inte mycket för att dämpa spegeleffekten. Det är något som till exempel flera Samsung-tv och Samsung-mobiler gör mycket bättre.

Skärmen har fantastiska färger, lätt ställbar mellan till synes korrekta srgb, dci-p3 och Adobe rgb-profiler, eller upplåst helt till panelens ännu högre egna färgomfång. Du får också djupaste svart till ljusstarkt vitt, upp till strax under 400 cd/m2, och utmärkt nyansering där emellan. Med hdr-video kan du få punktljusstyrka upp till 500 cd/m2 och skärmen har därför fått Vesa DisplayHDR 500-certifiering.

Så den står sig bra mot nästan vilken oled-tv som helst. Förutom att den inte är 55 tum stor. Och en tv har mer ljud. Men även många stora tv har inte värst mycket mer, för på undersidan av datorn sitter fyra ovanligt kraftfulla högtalare. Dubbla fem watts subwoofers och dubbla två watts tweeters, signerade AKG och med Dolby Atmos som ljudhantering på mjukvarusidan, vilket både ger kraft, fyllighet och kvalitet.

Räcker en hel dag, ibland

Trots den massiva skärmen och därmed stora mått är datorn fortfarande tunn, bara 1,3 centimeter, och med vikt på 1,6 kilo är den inte överdrivet tung. Då laddaren dessutom är en liten enhet i mobilladdarformat är det fortfarande en bekväm laptop att bära med sig. Det får trots tunna designen plats ett hyfsat stort batteri på 76 wattimmar.

Samsung Galaxy Book 3 Pro 360 portar
Dubbla Thunderbolt 4 och en hdmi-port på ena sidan.

När jag inte kör tunga program eller har maximal ljusstyrka på skärmen räcker det övertygande länge. Jag kunde använda datorn för sporadisk surf, e-postande och Office en hel dag från morgon till kväll, så länge skärmljusstyrkan var låg. Den dynamiska bildfrekvensen i skärmen och mörkt läge för gränssnittet gör mycket för att spara ström.

Men det här är ju en dator gjord för att användas till mer, och strömförbrukningen tickar snabbt om du vill se mer på skärmen med medelhög ljusstyrka samt arbeta med mer krävande program. Då tar skärmytan och processorn ut sin rätt på batteriet och den håller bara i sex till sju timmar.

Allt är elegant byggt, med avskalad design och hög byggkvalitet. På sidorna sitter dubbla Thunderbolt 4-portar, en fullstor och tre typ a-port och en hdmi-port. Det får anses vara en godkänd uppsättning med tanke på den slimmade formen. Du får en webbkamera med utmärkt 1080p-bild och lika bra mikrofoner som bidrar till att du kan göra ett proffsigt intryck på online-mötet.

5g eller inte

För trådlös uppkoppling har datorn stöd för wifi 6e, och det finns också en version med inbyggt 5g-modem. Det får du betala 6 000 kronor extra för. Är det värt det, eller kan du lika gärna använda mobilen som hotspot eller skaffa en billig bärbar 4g-router? Det får du avgöra själv. Det här är ju inte väldens mest mobila laptop, så det kanske inte är viktigt med optimal uppkoppling i det fria.

Galaxy Book 3 Pro 360 finns i två färger, en i mörkgrå aluminium som kallas Graphite och denna mer klassiskt aluminiumgrå som av någon anledning har namnet Beige. Kanske har den en antydan till varmare ton i metallen än klassiskt grå, men det är marginellt.

Samsung Galaxy Book 3 Pro 360 tangentbord
Väldigt mycket musplatta.

Du får ett väl disponerat tangentbord med tydlig bakbelysning, skönt distinkt mekanisk känsla i knapparna, och sifferknappsats på sidan utan att det känns för trångt. Slaghöjden är kanske i kortaste laget, men jag har varit med om mycket värre. Under tangentbordet sitter en extra stor musplatta som ger riktiga Macbook Pro-vibbar i utseendet. Jag var orolig att den skulle komma i vägen, men det är fortfarande gott om plats för att vila handlederna på vardera sida.

Mycket eget. För mycket?

Samsung trycker in rätt mycket egna appar och funktioner i sina Windows-datorer, en del som ger mervärde och en del som jag snabbt väljer att ignorera. Du kan till exempel prata med röstassistenten Bixby i datorn. Men bara på engelska, och den är inte heller då särskilt bra.

Samsung har även en egen bildgalleri-app, en enkel videoredigerare, en egen lösenordshanterare, sökfunktion, skärminspelare och antecknings-app. Plus en liten svit extra appar och funktioner för pennan S Pen. Det är absolut inget fel på dessa program, men många av dem är onödiga, då liknande och ungefär lika bra funktioner redan är en del av Windows 11.

En del andra funktioner förutsätter att du har andra Samsung-prylar. Det går till exempel att snabbkoppla ett par Galaxy Buds till datorn, du kan använda en Galaxy Tab-surfplatta som trådlös extraskärm, eller använda datorns tangentbord och mus på plattan, och du kan snabbdela filer mellan datorn och en Galaxy-telefon.

Galaxy Book 3 Pro 360 uppvikt

Proffs- eller ambitiös hobbydator?

Galaxy Book3 Pro 360 är en dator där varje del i sig håller högsta klass, men jag blir inte riktigt klok på om kombinationen av delarna är genialisk eller bara förvirrande. Den är uppenbart byggd för professionellt kreativt arbete, med sin lysande skärm och fina pennkontrol.

För vissa kan den säkert vara perfekt. Jobbar du med datorn som ritplatta eller redigerar foton kommer du långt med den här hårdvaran. En del program som 3d-design till musikproduktion och videoredigering, hålls dock tillbaka av Intels grafik, även om den nya processorn är pigg nog. Och jag hade gärna sett en möjlighet att välja till mer ram-minne.

Samsung visar i alla fall att de inte tappat stinget från förra årets Galaxy Book-generation, med kvalitet i alla detaljer och en del bonusfunktioner som faktiskt ger mervärde. Det ger mersmak för resten av Galaxy Book3-serien.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Galaxy Book 3 Pro 360 NP960QFG-KB1SE
Testad: Februari 2023
Tillverkare: Samsung
Processor: Intel Core i7-1360P, 4st Performance upp till 5 GHz + 8st Efficient upp till 3,7 GHz
Grafik: Intel Iris Xe 96 EUs
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 512 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 16 tum blank amoled, 2880 x 1800 bildpunkter, multitouch, stylus-stöd
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 2st thunderbolt 4, usb 3 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Flippbar till tablet-läge, S Pen, fingeravtrycksläsare, 2 år garanti
Ljudnivå: 0-36 dBa
Batteritid: 1 tim 30 min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 19 tim 40 min (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek: 35,5 x 25,2 x 1,3 cm
Vikt: 1,69 kg
Rek. pris: 23 990 kr
Aktuellt pris: 23 990 kr hos Samsung eller hos Komplett

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 11 190 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 868 poäng
Geekbench 5, cpu: 9 885 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 849 poäng
Geekbench 5, gpu: 21 083 poäng
Disk, läsning: upp till 5 027,46 MB/s
Disk, skrivning: upp till 3 656,88 MB/s

Betyg 3,5 av 5