Testad produkt: Nedis Indoor Camera
Lägst pris: 423 kronor hos Proshop

Nedis Indoor Camera är en riktig liten lättviktare. Måtten är bara 5,3 x 5,0 x 11,2 centimeter och vikten ynka 52 gram. Den känns tyvärr också rätt så plastig och kvalitativt billig, trots prislappen på 400 kronor. Bland annat saknas möjligheten till fast montering (annat än via en dubbelhäftande tejp) och kameran riktas via en böjbar pinne (typ som en tjockare piprensare) istället för den mer vanliga varianten med en ledad kula.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Nedis Indoor Camera är en liten och lätt övervakningskamera med godkänd bildkvalitet. Appen och funktionaliteten är dock rätt begränsade och abonnemangskostnaden hade gärna fått vara lite lägre. Med tanke på priset blir slutbetyget godkänt, men inte mer.

Positivt

  • Liten och lätt att placera diskret
  • Lättanvänd app på svenska
  • Lokal lagring på micro sd-kort

Negativt

  • Kort sladd
  • Tveksam kvalitet
  • Begränsad app

Något som ytterligare försvårar placeringen av Nedis Indoor Camera är den korta sladden på bara en meter. Har du inte ett eluttag precis intill kommer du att behöva en förlängningssladd.

Den minimala storleken gör i alla fall att Nedis Indoor Camera är lättare att placera lite diskret och hemligt om du önskar det.

Okej abonnemangskostnad

Att installera Nedis Indoor Camera går lätt och smidigt med hjälp av den tillhörande appen (som är på svenska). Appen, som är en samlingsapp för fler produkter från Nedis, är sedan pedagogisk och enkel att använda. I alla fall så länge du håller dig till kameradelen av appen. Har du fler produkter och/eller vill skapa så kallade scener blir det hela lite mer komplicerat.

Men som så ofta innebär enkelheten även vissa begränsningar. Det går exempelvis att aktivera ett rörelsedetektorlarm, men känsligheten för detta är begränsad till ”Långsam, mitt eller hög” (vilket också väcker en del frågor om översättningen i appen…).

Det går också att ställa in en rörelsezon, men bara en enda. Och sådant som smart rörelseigenkänning finns inte. Valen för upplösningen är också begränsade till hd och sd.

Videoklippen som spelas in vid upptäckt rörelse (eller spelas in manuellt) kan antingen lagras lokalt på ett micro sd-kort eller i en molntjänst. Någon gratisvariant för lagring i molnet finns tyvärr inte, men abonnemangskostnaden är i jämförelse med konkurrenterna helt okej. Det kostar 40 kronor i månaden för 14 dagars videohistorik och 53 kronor i månaden för 30 dagars videohistorik.

Rörelsedetektionen och molnlagringen fungerade bra, däremot hade vi en del problem med aviseringarna vid upptäckt rörelse.

Nedis Indoor Camera
Bilden i dagsljus...
Nedis Indoor Camera
... i lampljus...
Nedis Indoor Camera
... och i mörker.

Bra bildkvalitet

Bildkvaliteten är riktigt bra i dagsljus, men något mer tveksam i lampljus och mörker. På det hela taget får den dock godkänt utan att imponera.

Responsen är också snabb och det som sker framför kameran visas i appen med bara någon tiondels fördröjning. Däremot fungerade notiserna om upptäckt rörelse som sagt inte riktigt felfritt.

Nedis Indoor Camera är utrustad med både mikrofon och högtalare, så det går med andra ord bra att få till en tvåvägskommunikation. Den har också stöd för röststyrning med både Amazon Alexa och Google Assistent.

Sammantaget är Nedis Indoor Camera en kamera som får godkänt, men inte mer.

Nedis Indoor Camera

Testad: Februari 2023
Tillverkare/kontakt: Nedis, nedis.se
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS
App på svenska: Ja
Upplösning: 1 920 x 1 080 bildpunkter
Bildvinkel: Upp till 110 grader diagonalt
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Ljudsensor: Ja
Nätverk: Wifi
Lagring: Molnlagring, micro sd-kort
Fri lagring: Saknas. Sju dagars ”pröva på”
Abonnemangskostnad per månad: 40 kronor för 14 dagars videohistorik eller 53 kronor för 30 dagars videohistorik
Färg: Vit
Mått: 5,3 x 5,0 x 11,2 centimeter
Vikt: 52 gram
Övrigt: Stöd för Amazon Alexa och Google Assistent
Lägst pris: 423 kronor hos Proshop

Betyg: 3 av 5