Testad produkt: IMOU Ranger 2
Pris: Från 349 kronor via Prisjakt

Precis som flera andra av våra testade övervakningskameror går IMOU Ranger 2 att fjärrstyra. Den är med andra ord utrustad med en liten motor som gör att den kan svänga såväl åt sidorna som uppåt och nedåt. Detta gör att du (nästan) kan övervaka hela rummet som den är placerad i.

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

IMOU Ranger 2 är visserligen funktionsrik och kan fjärrstyras, men nackdelarna är lite för många. Exempelvis är bildkvaliteten tveksam, appen rörig och svåranvänd och abonnemanget (vilket krävs för att få tillgång till alla funktioner) för dyrt.

Positivt

  • 14 dagars ”Prova på”-abonnemang
  • Kan fjärrstyras
  • Funktionsrik

Negativt

  • Abonnemang krävs för tillgång till alla funktioner
  • Dyrt abonnemang
  • Tveksam bildkvalitet

Denna möjlighet till fjärrstyrning medför också att kameran blir något större och klumpigare än övriga kameror och därmed inte lika lätt att diskret gömma undan om du skulle vilja det. IMOU Ranger 2 har måtten 7,7 x 7,7 x 10,6 centimeter och väger 212 gram.

Du kan välja om du vill placera IMOU Ranger 2 på ett bord eller en hylla eller montera den på väggen eller i taket med de medföljande skruvarna. Den medföljande sladden är 1,9 meter lång, så du får inte ha alltför långt till närmaste eluttag om du inte vill använda en förlängningssladd.

Dyrt abonnemang

Installationen av IMOU Ranger 2 går lätt och smidigt, men appen, som visserligen är på svenska, visar sig inte vara den allra mest pedagogiska och enkla att använda. Den är allmänt rörig och svårnavigerad och den svenska översättningen är bitvis rätt förvirrande. Att knappen ”Kameratäckning” aktiverar eller avaktiverar ett sekretessläge är exempelvis inte helt lätt att gissa. Och ”Lokal lagringsregel” låter som Google Translate lång väg…

IMOU Ranger 2 visar sig däremot vara riktigt funktionsrik. Det finns detaljerade inställningsmöjligheter för såväl känsligheten hos rörelsedetekteringen som möjligheten att ställa in flera olika rörelsezoner. Här finns också funktioner som ”Smart tracking” (kameran följer efter objekt som rör sig och filmar dem) och larm när oväntade ljud upptäcks.

Tyvärr ingår inte åtkomst till alla funktioner utan att du skaffar ett abonnemang. Detta gäller exempelvis för att få tillgång till en ”Förbättrad AI-detektion”, nedladdningar av inspelningar från sd-kort och delning av enheter med fler användare.

För att göra det hela värre är abonnemangskostnaden för IMOU-protect, som det heter, dessutom ganska hög. Abonnemanget som ger tillgång till 30 dagars videohistorik kostar hela 70 kronor i månaden.

IMOU Ranger 2
Bilden i dagsljus...
IMOU Ranger 2
... i lampljus...
IMOU Ranger 2
... och i mörker.

Tveksam bildkvalitet

Tyvärr visar sig bildkvaliteten inte vara den bästa. Färgerna är lite matta och bilden rent allmänt lite suddig och oskarp. Detta gäller i såväl dagsljus som lampljus och mörker, men skillnaden mot konkurrenterna är störst i dagsljus.

Responsen är också ganska seg, framförallt när det gäller visningen av det som sker framför kameran. Styrningen har en lite mindre fördröjning och utskicket av notiser vid upptäckt rörelse sker i stort sett direkt.

Likt de flesta av konkurrenterna är IMOU Ranger 2 utrustad med både mikrofon och högtalare, så det går bra att få till en tvåvägskommunikation. Stöd för röststyrning saknas dock.

Nackdelarna är dock lite för många för att IMOU Ranger 2 ska få ett godkänt betyg.

IMOU Ranger 2

Testad: Februari 2023
Tillverkare/kontakt: IMOU, imou.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS
App på svenska: Ja
Upplösning: 1 920 x 1 080 bildpunkter
Bildvinkel: Upp till 115 grader diagonalt
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Ljudsensor: Ja
Nätverk: Wifi, ethernet
Lagring: Molnlagring, micro sd-kort
Fri lagring: Saknas. 14 dagars ”Prova på”
Abonnemangskostnad per månad: 30 kronor för 7 dagars videohistorik eller 70 kronor för 30 dagars videohistorik
Färg: Vit
Mått: 7,7 x 7,7 x 10,6 centimeter
Vikt: 212 gram
Övrigt: Pan & Tilt control (355 x 85 grader)
Pris: Från 349 kronor via Prisjakt

Betyg 2,5 av 5