Testad produkt: TP-Link Tapo C100
Lägst pris: 299 kronor hos Webhallen

TP-Link Tapo C100 är, likt exempelvis Nedis Indoor Camera och D-Link DCS-6100LH, en liten övervakningskamera som är statisk, vilket betyder att den inte går att fjärrstyra. Kameran är liten och smidig med måtten 6,8 x 5,5 x 9,9 centimeter och vikten 70 gram. Trots det lilla formaten (och det låga priset) känns den robust och av god kvalitet.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

TP-Link Tapo C100 är en billig och funktionsrik kamera som är lätt att använda. Betyget dras dock ned av den ojämna bildkvaliteten och att du måste ha ett abonnemang för att kunna utnyttja alla funktioner.

Positivt

  • Lågt pris
  • 30 dagars ”prova på”-abonnemang
  • Relativt billigt abonnemang
  • Funktionsrik

Negativt

  • Max 15 fps
  • Abonnemang krävs för tillgång till alla funktioner
  • Ojämn bildkvalitet

Den kan placeras på ett bord eller en hylla eller fästas på en vägg/i taket med de medföljande skruvarna. Och tack vare den nästan tre meter långa strömsladden är det inga problem att nå fram till ett eluttag utan någon förlängningssladd.

Billigt abonnemang

Det går väldigt lätt att installera TP-Link Tapo C100 och den helsvenska appen är pedagogisk och lättanvänd – trots att den är riktigt funktionsrik. Det går exempelvis att justera känsligheten hos rörelsedetekteringen och att ställa in flera olika rörelsezoner. Det finns också gott om alternativ för aktivitetsnotiserna, kameralarm med mera.

Tyvärr finns det också funktioner som du måste ha ett abonnemang för att kunna utnyttja. Exempelvis sekretesszoner och AI-detektering. Du måste också ha ett abonnemang för att kunna lagra videoklipp i molnet och inte bara lokalt på ett micro sd-kort.

Som tur är för TP-Link Tapo C100 är detta abonnemang inte så dyrt. För 39 kronor per månad får du 30 dagars videohistorik (tillsammans med de utökade funktionerna). Det ingår dessutom en 30 dagars prova på-period när du köper kameran.

TP-Link Tapo C100
Bilden i dagsljus...
TP-Link Tapo C100
... i lampljus...
TP-Link Tapo C100
... och i mörker.

Ojämn bildkvalitet

Tyvärr är bildkvaliteten hos TP-Link Tapo C100 ganska så ojämn. Bilden i dagsljus är riktigt bra och står sig väl i konkurrensen. Däremot är bilden i lampljus inte bra alls och har en konstig blågrön färgton. Bildkvaliteten i mörker placerar sig någonstans i mitten, helt okej utan att imponera. Ett minus dock för bildfrekvensen som bara är 15 fps (bilder per sekund). Minst 30 fps är önskvärt för ett jämnt och behagligt bildflöde.

Responsen är dock snabb och det som sker framför kameran visas direkt i appen. Samma sak med notiserna om att rörelse har upptäckts, som också skickas ut bara någon sekund efter rörelsen inträffade.

TP-Link Tapo C100 är också utrustad med både mikrofon och högtalare, så det går med andra ord bra att få till en tvåvägskommunikation. Den har också stöd för röststyrning med såväl Siri som Amazon Alexa och Google Assistent.

Med sitt cirkapris på 250 kronor är TP-Link Tapo C100 en av de billigaste vi har testat - och den är prisvärd trots en del brister.

TP-Link Tapo C100

Testad: Februari 2023
Tillverkare/kontakt: TP-Link, tp-link.com/se
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS
App på svenska: Ja
Upplösning: 1 920 x 1 080 bildpunkter
Bildvinkel: Upp till 105 grader diagonalt
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Ljudsensor: Ja
Nätverk: Wifi
Lagring: Molnlagring, micro sd-kort
Fri lagring: Saknas. 30 dagars ”prova på”
Abonnemangskostnad per månad: 35 kronor för 7 dagars videohistorik eller 39 kronor för 30 dagars videohistorik
Färg: Vit
Mått: 6,8 x 5,5 x 9,9 centimeter
Vikt: 70 gram
Övrigt: Stöd för Amazon Alexa, Siri och Google Assistent
Lägst pris: 299 kronor hos Webhallen

Betyg 3,5 av 5