Det finns ett vackert finlandssvenskt ord som heter ”medskam”. Den närmaste motsvarigheten i Sverige är ”att ta fram skämskudden”, och sedan jag skaffat Windows 11 har jag både längtat efter en skämskudde och känt medskam.

Tjänsten som ger mig de här känslorna är Microsoft Start, alltså startsidan i webbläsare Edge. Den som inte gör något aktivt val får som bekant automatiskt se den varje gång Edge öppnas.

Själv brukar jag alltid byta ut webbläsarens förvalda startsida, men av nyfikenhet behöll jag Microsoft Start när jag skaffade Windows 11. Det var en intressant upplevelse. Jag kunde exempelvis läsa artiklar om vart man borde resa under skuldsäsongen och här fanns vackra strandbilder som hade rubriken bästa kanten. Dessutom kunde jag läsa om landet Kalkon...

Billy Ekblom: "Metas betalsatsning visar allt som är fel med Facebook"

En av de största teknikjättarna använder med andra ord en automatisk översättningstjänst som är så dålig att den inte har koll på att engelskans Turkey betyder Turkiet när man pratar om geografi.

Microsoft Start publicerade också ett bildspel om Ryssland. Det visade hur hjältemodiga ryska soldater firade segern över nazismen och hur modiga poliser skyddade ryssarna mot terrorister.

Microsoft Start
Skärmbild från Microsoft Start – långt efter den ryska invasionen av Ukraina.

Att Microsoft skapat bildspelet före 24 februari 2022 var uppenbart, men det är obegripligt att en teknikjätte publicerade den på en startsida som går ut till hundratusentals svenskar – långt efter invasionens start.

Även annonserna på Microsoft Start gav mig medskam. Jag läste om en typisk svensk mormor som hade fått hjälp av en fantastisk hälsoprodukt. Hon hette Louise, men när jag öppnade Microsoft Start i Finland hette samma kvinna plötsligt Anneli och var tyypillinen suomalainen isoäiti. Med hjälp av en vpn-tjänst konstaterade jag att samma kvinna också kunde vara a typical British grandmother liksom la típica abuela española.

Microsoft Start
Var bor mormor – egentligen?

Skrattretande? Kanske. Skrattet fastnade dock i halsen när jag klickade på en annan annons. Den hade rubriken Sanningen Bakom Greta Thunberg och den ledde till en falsk Aftonbladet-sida som påstod att den svenska miljöaktivisten blivit rik tack vare en spektakulär investering.

Denna bluffannons kunde lura människor att förlora stora summor pengar, men trots att jag anmälde annonsen till Microsoft återkom den. Igen och igen och igen.

Visst vet jag att bluffannonser drabbar alla medieföretag och att de är svåra att stoppa, men hos Microsoft Start sker det här alldeles för ofta för att vara acceptabelt.

Microsoft är en av de stora investerarna bakom ai-tjänsten Chat GPT. På sikt kan den revolutionera möjligheten att skriva texter – och kanske kan den göra underverk med Microsoft Start. Men där är vi inte ännu, och i väntan på den önskar jag att Microsoft skulle skaffa sig riktiga översättare och fler redaktörer.

Den usla kvaliteten på företagets startsida tror jag på sikt kan vara förödande för Microsofts varumärke.
Man ska helt enkelt inte behöva ta fram skämskudden varje gång man öppnar sin webbläsare.