Det är tuffa tider hos it-jättarna. Varje vecka kan vi läsa om nya massuppsägningar och sparpaket som ska blidka investerarna och möjliggöra vidareutveckling. Men desperationen syns inte bara internt – nu aviserar Meta att de börjar utvärdera en betaltjänst som ska "verifiera" prominenta användare och innehållsskapare på Facebook och Instagram. Bättre säkerhet, personlig support och möjligheten att nå ut till fler är några av paradfunktionerna hos Meta Verified, som börjar testas nu i Australien och Nya Zeeland.
Jag kan inte se detta som någonting annat än en girig efterapning av Elon Musks Twitter Blue-karusell, och något som blottlägger alla problem som präglar sociala medier av idag. Att dela ut en gräddfil till säkerhets- och supportfunktioner för den som har råd att betala är provocerande. Att "boosta" plattformen för den som – i tider av ekonomisk kris – vill plåstra om de tekniska och demokratiska bristerna med hundralappar är ingenting annat än cyniskt.
Martin Appel: Nätjättarnas support är skandalöst usel
"Det är gratis och kommer alltid att vara det" stod länge att läsa på Facebooks inloggningsskärm. En lögn per definition eftersom Meta lever på att samla in och sälja den data vi lämnar ifrån oss när vi använder plattformen. Den som överväger att ge pengar till Facebook för grundfunktioner, som borde kunna tas för givna (man får teknisk support av riktiga människor!) skulle alltså betala dubbelt.
Nu är Metas betalinitiativ förvisso inte riktat mot "vanlisar" som dig och mig. Snarare är det innehållsskapare som har Facebook och Instagram som viktiga plattformar för att kunna nå ut med sina budskap som ska få ett enklare liv. Som har allt att förlora på identitetsstölder och kontokapningar. Som författaren och aktivisten Mats Sederholm, som i Aftonbladet kunde berätta om hur Metas usla hantering av just en Facebook-kontokapning tillintetgjorde många års hårt arbete.
Tänk, Mats, om det här hade hänt om ett halvår hade du kanske kunnat betala dig ur situationen – eller förhindra att den uppstod från första början!
Att köpa sig legitimitet är dessutom problematiskt av andra anledningar. Meta Verified kommer visserligen att kräva id-koppling (gissningsvis Bank-ID om prenumerationen skulle komma till Sverige), men även virrpannor som sprider desinformation och skadliga konspirationsteorier har legg. Meta Verified-satsningen formligen tigger om att missbrukas av personer som har sina egna ljusskygga agendor. Jag tror att det kommer bli svårt att hålla ihop modereringen, som redan idag går på knäna.
Om receptet för att driva sociala medier med vinst är att vansköta och ha sönder dem, för att sedan låta användaren betala för att laga och lappa – ja då skulle jag säga att vi är ute på väldigt tunn is. Kundsupport och tillräcklig kontosäkerhet borde vi redan vara berättigade till i dag – att i stället erbjuda sådant till betalande super-users känns inte som rätt väg att gå. Men pengarna ska väl in, antar jag.