Tangentbordsmarknaden bjuder på några verkligt udda idéer. Mer eller mindre praktiska för allmänt bruk, men för dig med specialbehov kan de förgylla såväl vardag som spelfest.

Läs också: Sköna tangentbord för hemmakontoret

1. Trött på grått och svart?

Logitech Bolt

Då kan Logitech POP Keys Logi Bolt vara lösningen – ett lika trådlöst som färgglatt bluetooth-tangentbord. Det finns i tre färgkombinationer, förutom det avbildade turkos-gul-lila, även röd-rosa och gul-svart, alla självklart med nordisk tangentbordslayout. Tangenterna har ”brown tactile”-brytare som påminner om ett slamrigt gammaldags mekaniskt tangentbord och ger god skrivkänsla men är sämre för spel. Dessutom finns en rad utbytbara emoji-knappar längst ute på högerkanten. Drivs med två aaa-batterier som ska räcka upp till tre år, och kan anslutas till tre olika datorer, telefoner eller surfplattor.

Logitech POP Keys Logi Bolt
Pris: 1 068 kronor hos Amazon Sverige


2. Extratangenter för krångliga spel

Razer Tartarus

Razer är, som eventuellt bekant, ett gaminginriktat märke och deras Tartarus-tangentbord framtaget för spelare av mer komplexa spel. Inalles 32 programmerbara knappar, ett åttavägs spak-reglage att manövrera med tummen samt ett skrollhjul låter dig snabbt komma åt alla de viktigaste färdigheterna och trollformlerna. Den usb-anslutna tangentsatsen har justerbart och avtagbart handstöd, och självklart rgb-ljus. Mecha-membran-teknik innebär en kombination av gummi och mekaniska brytare som aktiveras halvvägs, vilket ska ge en mjuk känsla och ett kännbart klick.

Razer Tartarus v2 Chroma RGB Tangentbord
Pris: 979 kronor hos Amazon Sverige


3. Klipp och klistra hela dagen

Stack Overflow

Om en stor del av tiden går ut på att enbart klippa och klistra kanske detta är lösningen. Tre knappar som började som ett aprilskämt på sajten Stack Overflow, sålde i 10 000 exemplar, och nu har vidareutecklats som The Key V2. Det semitransparenta höljet låter rgb-färger i miljoner nyanser lysa igenom, men du kan också byta ut tangenterna. Om ctrl c och v inte är din melodi – varför inte programmera knapparna till något annat och byta ut dem mot en god drink? Amerikanska sajten Drop.com säljer nämligen också festliga specialknappar, (se nedan).

Stack Overflow

Stack Overflow The Key V2
Pris: Cirka 300 kronor hos drop.com


4. Kompakt speltangentbord

Apex Pro

Vanliga speltangentbord med belysning går det 13 av på dussinet men de flesta är stora och bläffiga, rent måttmässigt. Så inte Steelseries Apex Pro Mini, som inte bara är kompaktare än de flesta och upptar blott 60 procent av bordsytan jämfört med ett normalstort. Det har Omnipoint 2.0-brytare, som sägs vara världens snabbaste, och medger individuell justering av avståndet där ett knapptryck registreras från 0,1 till 3,8 millimeter. Du kan till exempel då programmera en knapp för att gå om du trycker lätt och springa när du trycker till hårdare. Finns med sladd eller trådlöst (för omkring 375 kronor extra).

Steelseries Apex Pro Mini
Pris: 2 018 kronor hos Amazon Sverige


5. Rullbart och extremt tåligt

Flexiflow

Små, vikbara tangentbord är knappast någon nyhet men vill du ett steg till finns Kondator Flexfold Midi, ihoprullbart i silikon med mjuka tangenter. Dessutom är det ip67-klassat, klarar temperaturer från -40 °C till bastuvärme, och står emot alkohol, bensin och andra vätskor du häller på det – av misstag eller för att tvätta bort tidigare misstag. Det framhålls därför som lämpligt för smutsiga industrier eller marina miljöer, så skaffa ett till båten eller till strandbaren inför sommaren!

Kondator Flexfold MIDI
Pris: 895 kronor hos Dustin Home


6. Måste spelprylar vara svarta?

Logitech Aurora

Nej. Logitech satsar på färg även med sin Aurora-kollektion. Logitech G713 Tactile är ett kompakt sladdanslutet tangentbord i vitt med justerbara pastelliga ljuseffekter (en trådlös version för 300 kronor till heter G715). Det har 87 knappar, mekaniska gx-brytare, skippar den numeriska knappsatsen för att spara plats, men har volymkontroll och mediaknappar. Pricken över allt är helt klart det medföljande molnformade, mjuka handlovsstödet, och som tillbehör finns tangenter och topphölje i grönt och rosa.

Logitech Aurora G713 Tactile
Pris: 1 586 kronor hos Amazon Sverige


7. Mångsidigt kompakt alternativ

Asus Rog Azoth

Om inte det tämligen höga priset avskräcker så släppte Asus i samband med årets CES-mässa ett riktigt vasst speltangentbord av det mindre slaget. Asus Rog Azoth 75%, är just så stort jämfört med ett fullstort, det är byggt i metall med dämpande skum och olika höga fötter och lutningar för individuell anpassning. NX Red-brytarna kan bytas eller lätt smörjas – extra smörjmedel ingår! – och en fördel är trefaldiga anslutningen till pc eller Mac: antingen med kabel, bluetooth eller en dongel via 2,4 ghz-bandet. Och i övre högra hörnet, en liten oled som kan visa batteristatus, hur varm datorn går eller bara festliga animationer.

Asus Rog Azoth
Pris: 3 290 kronor hos Webhallen


8. Budgetvalet för barnen

Limited Label

För de allra minsta datoranvändarna, som inte är så brydda om responstid eller switchkänsla och tycker det räcker med festliga färger. Om inte modellen förslår som ser ut som om någon tappat en påse lösgodis så finns aningen sobrare blå och gröna färgvarianter, alla med ovala tangenter men gissningsvis inte med någon större mått av komfort eller precision. Funkar för Windows, ej Mac, ansluts trådlöst via dongel, liksom den medföljande musen, och drivs av ett aaa och ett aa-batteri.

Limited Label BTS Keyboard Combo Wildberry
Pris: 
Från 399 kronor via Prisjakt


9. Bygg ditt eget tangentbord

Keychron

Det är så klart tuffast att bygga sitt eget tangentbord, enligt dina önskemål om knapparnas känsla, ljud och utseende. Keychrons tangentbord kan kombineras på otaliga vis i olika storlekar. Köp antingen allt i delar med bottenplatta, klickiga eller snabba brytare, knappar för Windows, Mac och olika färgaccenter och sätt ihop själv – eller välj ett färdigt paket.

Keychron Q2 QMK Custom Mechanical Keyboard
Pris: Cirka 1 880 kronor hos Keychrone