Tjänsten Chat GPT har tagit världen med storm. Med hjälp av artificiell intelligens (ai) gör den det möjligt att kommunicera med datorn, som om den vore en riktig människa. Det går att ställa frågor och få naturliga svar, och det går också att ge tjänsten uppgifter. Den kan exempelvis skriva allt från uppsatser och inlämningsuppgifter till högtidstal, något som har fått skolvärlden att skaka.

LÄS MER: Chat GPT – så kommer du igång

Företaget bakom Chat GPT heter Open AI och en av de stora investerarna är Microsoft. En förklaring till satsningen är förstås att Microsoft vill ge sin föga populära söktjänst Bing en chans att på allvar ta upp konkurrensen med Google – och Googles annonsintäkter.

Inbyggt i Windows

Tekniken från Chat GPT håller även på att flytta in i Windows. Det står klart när Microsoft nu har lanserat vårens stora Windows 11-uppdatering. Här är den viktigaste nyheten en omarbetad sökfunktion.

Genom att använda Windows inbyggda sökverktyg kan du inte bara söka på den egna datorn. Du kan även göra en sökning via Bing Chat, som är Microsofts namn på sin Chat GPT-likande tjänst.

Observera att Bing Chat än så länge inte är släppt till alla användare. Vill du använda den måste du ställa dig på väntelista.

Att uppdatera Windows 11 kan du dock göra redan nu, och du får då även andra nya funktioner. Så här gör du:

Windows 11

1. Uppdatera Windows

Om du inte har fått den senaste Windows-uppdateringen trycker du på Startknappen (nere till vänster) och väljer Inställningar, Windows Update, Sök efter uppdateringar. Om det inte fungerar kan du surfa till Microsoft och välja Ladda ned för att skaffa installationsassistenten för Windows 11.Windows 11

2. Skaffa Bing

Än så länge är den nya, ai-baserade varianten av söktjänsten Bing bara tillgänglig via väntelista. Du anmäler dig till den via www.bing.com – och först när du har fått tillgång till den öppnas de nya sökfunktionerna i Windows.


Windows 11

3. Aktivera sökverktyget…

Om du inte ser Windows sökfält bredvid Startknappen högerklickar du i Aktivitetsfältet (längst ned på skärmen) och väljer Inställningar för Aktivitetsfältet. Vid Sök väljer du Sökfält. Du kan även välja Dölj för att ta bort ikonen eller de mer kompakta alternativen Endast sökikon och Sökikon och etikett.


Windows 11

4. …och använd det

Skriv det du söker efter i fältet bredvid Startknappen. Du får nu ett antal sökförslag och om de inte passar kan du avgränsa sökningen till exempelvis Inställningar, Appar eller Dokument. Så här fungerade sökfunktionen i Windows även tidigare.

LÄS MER: AI och upphovsrätt


Windows 11

5. Sök med Bing

För att använda nya Bing skriver du in en fråga som ovan men klickar sedan på Bing chatt-ikonen uppe till vänster. Nu öppnas ett nytt fönster och du får (förhoppningsvis) ett svar. Du kan även klicka för att gå vidare till originalkällan.


Windows 11

6. Anpassa Bing

Du behöver inte gå via Windows sökfält. Du kan även surfa till www.bing.com och trycka på Chat uppe till vänster. Överst får du mer information och längre ned kan du anpassa om du vill använda svarsformatet Exakt, Kreativ eller Balanserad.


Fler nyheter du inte vill missa

Det nya sökverktyget är inte den enda nyheten i Windows 11-uppdateringen. Här är fler spännande nyheter:


Windows 11

Flikar i Anteckningar

Microsoft gillar flikar, och nu har även programmet Anteckningar fått dessa. Du kan alltså ha flera anteckningar öppna i samma program, på samma sätt som du har i din webbläsare.
HUR? Öppna Anteckningar som vanligt. Som du ser kan du skapa en flik med plus-ikonen uppe till vänster. Via inställningsikonen till höger kan du ställa in om du ska använda flikar eller nya fönster.Windows 11

Spara skärmen som film

Windows har länge haft ett verktyg för att ta en bild av skärmen, alltså det som brukar kallas skärmbilder, skärmklipp eller skärmdumpar. I Windows 11 heter programmet som gör det här möjligt Skärmklippsverktyget – och nu har det även fått en funktion för att spela in det du ser på skärmen som en videofil.

HUR? Öppna Skärmklippsverktyget genom att trycka på Startknappen och leta upp det under alla appar eller tryck på Sök och skriv Skärmklippsverktyget. Här har det dykt upp en ny knapp som ser ut som en videokamera. Tryck på den, välj Nytt och bestäm vilket område du vill spela in med musen. Tryck på Starta så påbörjas inspelningen. När du är nöjd trycker du på den röda stoppknappen i verktygsfältet högst upp. Nu visas resultatet upp och genom att trycka på Spara som väljer du var vill spara det.

Läs även: Människa eller ai? Snart vet du inte vem du pratar med på nätet


Windows 11

Smidigare Snabbhjälp

I Windows 11 finns ett smidigt verktyg som heter Snabbhjälp. Den som har tekniska problem kan använda Snabbhjälp för att ge någon annan kontrollen över sin dator. I den senaste uppdateringen har programmet gjorts enklare och smidigare, bland annat genom att göra det möjligt att växla mellan skärmdelning och fjärrstyrning.

HUR? Öppna Snabbhjälp genom att trycka på Startknappen och leta upp det under alla appar eller tryck på Sök och skriv Snabbhjälp. Den du ska hjälpa ska förstås göra samma sak på sin dator. Du trycker sedan på Hjälp någon och den du ska hjälpa väljer Få hjälp. Läs mer om hur man går vidare i vår guide här:Windows 11

Bättre batterikontroll

I Windows 11-uppdateringen finns det även fler verktyg för att spara på energin.
HUR? Tryck på Startknappen och öppna Inställningar (eller tryck Windows-tangenten + I på tangentbordet). Välj System, Energi och batteri och klicka på Energirekommendationer. Här får du tips om vad du kan göra för att spara på energin.


Mer på gång

Microsoft har även aviserat att Windows 11 ska få stöd för Iphone (IOS) i Telefonlänk, alltså det program som i dag gör det möjligt för Android-användare att koppla ihop datorn och telefonen för att kunna titta på bilder och läsa meddelanden från mobilen på sin dator. Verktyget Telefonlänk ska också få en ny så kallad widget, alltså ett litet snabbprogram – och samma sak gäller även tredjepartstjänster som Spotify.
Inga av de här funktionerna har vi dock i skrivande stund lyckats få att fungera på vår svenska Windows 11-dator.

Läs också: Kom igång med ai-bilder i Midjourney