Klick, klick, klick! Våra smarta mobiler har gjort det galet enkelt att fotografera – men desto svårare att hålla ordning på alla bilder vi tar. En lösning kan vara att använda gratisappen Google Foto.

Google Foto är en universallösning för dina bilder. För det första kan du använda appen för att titta på och visa dina bilder. Du kan göra det direkt på mobilens skärm, och om du har en Chromecast kan du även trycka på den lilla cast-ikonen uppe till höger för att visa bilderna på tv:n.

Den andra viktiga funktionen är ett inbyggt redigeringsverktyg för att exempelvis beskära, justera ljus, ändra färger, lägga på filter eller rita/skriva i bilden. Du kan också välja någon av de många funktionerna för att förbättra bilderna automatiskt.

I molnet

Grundtanken är att du ska lagra bilderna i Googles molntjänst, och det går enkelt att ladda upp bilderna med automatik. När du gör det kan du titta på alla dina bilder överallt, oavsett vilken enhet du använder. Google Foto finns för Android, IOS, Chromebook – men också via webbläsaren. Med bilderna i molnet blir de också enkla att dela med andra och om du lägger till ett partnerkonto kommer en utvald person åt dina bilder.

Google Foto har även många andra kul verktyg för att exempelvis skapa collage och animationer. Ja, den har till och med ett kraftfullt verktyg för videoredigering, som du kan läsa om i vår guide här.

De senaste åren har Google Foto fått allt fler funktioner, till exempel Låst mapp, där du kan lagra privata bilder utan att de riskerar att delas med andra appar. I den senaste versionen finns också ett nytt verktyg för att ta bort suddiga bilder, gamla skärmdumpar och annat som tar upp plats i onödan.

Så här funkar appen:

Google Foto

1. Inställningar

Öppna inställningar och ditt Google-konto.

2. Minnen

Här visas gamla bilder och filmer – som Google Foto automatiskt väljer ut och paketerar.

3. Bilder

Alla dina bilder visas i kronologisk ordning.

4. Markera...

Markera alla bilder för en viss dag – eller tryck länge på en enskild bild för att markera den.

5. ... eller öppna

Tryck snabbt för att öppna en bild och välj Redigera om du vill förbättra den.

6. Menyer

Växla mellan huvudmeny (som på bilden) och verktyg för att söka och dela.

7. Bibliotek

Via Bibliotek hanterar du filer, album och lagring – men även verktyg som låsta mappar, collage och animationer.

Google Foto

8. Åtgärder

Dela, radera, flytta och gör andra åtgärder med en markerad bild.

9. Filter

Filter är ett av de verktyg du kan använda för att förbättra dina bilder.

10. Alternativ

Här visas verktyg för bildredigering och du kan svepa i sidled för att se fler.

11. Spara

Spara dina redigeringar. Du får välja mellan att skapa en ny bild eller uppdatera din gamla.


Frågor och svar om Google Foto

Google Foto

1. Hur installerar jag?

Öppna Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad) och sök efter Google Foto. Installera appen och följ instruktionerna.

Föredrar du datorn surfar du till photos.google.com och loggar in med samma Google-konto som i mobilen. I våra exempel visar vi Android-appen.

Google Foto finns dessutom förinstallerat på många mobiler – och i de fallen kan du öppna appen direkt.


Google Foto

2. Hur lagrar jag i molnet?

För att ladda upp en bild i molnet markerar du den, trycker på de tre punkterna uppe till höger och väljer Säkerhetskopiera nu.

Du kan också ställa in så att allt säkerhetskopieras automatiskt. Tryck på profilbilden uppe till höger, välj Inställningar för Foto, Säkerhetskopiera och aktivera funktionen med reglaget högst upp. Nedanför kan du ändra inställningar.


Google Foto

3. Är det gratis?

Google Foto är gratis och du får lagra 15 GB på Googles servrar. Behöver du mer kostar det mellan 190 kr/år (100 GB) och 1 000 kr/år (2 000 GB). För att prenumerera trycker du på din profilbild och väljer Få mer lagringsutrymme.

Tänk på att foton och filmer tar stor plats, så 15 GB räcker sällan långt.


Google Foto

4. Hur delar jag bilder?

För att dela en bild (eller ett album) öppnar du den och trycker på Dela. Gå till förstoringsglaset, sök i din kontaktlista och välj Nästa, Skicka – eller använd Dela med appar för att använda andra appar. Du kan också trycka på Skapa länk och klistra in denna var du vill.

Du hittar fler alternativ under menyvalet Delning, exempelvis Skapa delat album. Här kan du också välja Dela med partner och sedan ange vad du vill dela – och med vem.

Allt som du har delat visas på Delning-sidan, och du kan närsomhelst avbryta delningen.


Google Foto

5. Hur arkiverar jag?

Precis som i Gmail har Google Foto en arkiveringsfunktion. Arkiverade bilder visas inte i dina listningar, men du kan söka efter dem eller öppna Bibliotek, Arkiv.

För att arkivera en bild öppnar du den, trycker på de tre punkterna uppe till höger och väljer Flytta till arkivet.