Igår morse visade Openai upp den nya generationen av GPT, ain som driver både Chatgpt och Bing ai, och de nya funktionerna i GPT-4. Här är tre nya funktioner i den nya generationen av GPT:

GPT-4 kan se

Den nya generationen av GPT har fått ”ögon”. GPT-4 kommer kunna beskriva, kategorisera och analysera inmatade bilder. I ett av exemplen Openai visade upp matades en bild på en massa heliumballonger knutna till en vikt på marken in och frågan ”vad händer om snörena klipps av?” ställdes. GPT-4 svarade med ”ballongerna skulle flyga iväg.”

GPT-4 analyserar en bild med ballonger
Foto: OpenAI

Bildanalysen i GPT-4 kan användas till mer än att bara ställa simpla frågor. I appen Be My Eyes används ai:n för att hjälpa synskadade genom att beskriva det mobilens kamera ser, i några av exemplen som visades upp läste ain upp en restaurangmeny och gav vägvisningar inne på ett gym.

GPT-4 lyckades till och med omvandla en simpel skiss på hur en, visserligen enkel, hemsida skulle se ut, till html-kod som producerade den önskade hemsidan.

GPT-4 kan skriva mer

Den nya generationens GPT kommer kunna hantera mycket mer text. Vanliga Chat GPT klarar av inmatningar på 3 000 ord, och kan generera lika mycket. GPT-4 kommer kunna hantera upp till 25 000 ord, i både det som matas in och det som den genererar.

Ain ska också ha blivit mer kreativ, och ska nu bättre kunna samarbeta med inmatningar och lära sig användarens sätt att skriva för att producera till exempel låttexter och filmmanus. Som en internationell kollega sa, ”be en liten bön för de som modererar självpubliceringen på Kindle.”

GPT-4 är smartare

Frågan om GPT-4 faktiskt är smart, eller bara är bättre på att gissa vilket ord som passar bäst i en följd, är en filosofisk diskussion som mycket smartare personer får ta hand om. Det vi kan konstatera är att GPT-4 har blivit bättre än sina föregångare på att klara av diverse prov och tentor. Till exempel i ett standardiserat test för advokater i USA hamnade gamla Chatgpt bland de tio sämsta procenten, medan GPT-4 lyckades ta sig in bland de tio bästa procenten.

Jämförelse mellan provresultat för GPT-4 och GPT-3,5
Foto: OpenAI

GPT-4 går för tillfället endast att användas i betalversionen av Chat GPT, som kostar cirka 200 kronor i månaden, och du är då ändå begränsad till 100 meddelanden per fyra timmar. GPT-4 ska enligt Microsoft också användas av ai chatten i Bing, som fortfarande är gratis, men du behöver köa för att få tillgång till den.

IDG News