Ljudbokens allt snabbare intåg på nätet möts med blandade känslor av branschen. Samtidigt som försäljningen av ljudböcker fortsätter att slå rekord finns oron för piratkopiering där.

Andreas Röjmer på förlaget Talande Böcker, som samarbetar med Norstedts förlag, berättar om första gången han såg sina böcker på en fildelarsajt:
– När jag första gången upptäckte att hela vår backlist ligger på Pirate Bay, då kändes det för mig som om någon hade tagit min plånbok och plockat ut halva min lön, säger han.

Han kände sig förnedrad, säger han:
– Det känns verkligen som om någon stjäl från en - kommer hem och tar en cd-skiva ur hyllan. Jag tyckte att det var extremt jobbigt, säger Andreas Röjmer.

Två läger
Inom ljudboksbranschen finns det två skilda sätt att försöka hantera fildelningsproblemet. Ett läger satsar på att göra det så enkelt och bekvämt som möjligt att köpa ljudböcker, och hoppas på så sätt att färre ska välja piratkopiering.

Andra aktörer är rädda för att detta förhållningssätt istället kan leda till skenande fildelning, och satsar på att utveckla olika typer av kopieringsskydd.

Talande Böcker hör till den senare gruppen. Företagets cd-skivor har kopieringsskydd, och i dagsläget säljs mycket få ljudböcker på internet. De håller dock på att ta fram olika skyddade ljudformat som ska kunna distribueras över nätet och laddas ned till olika typer av mediespelare.

Fabian Fischer är vd på Elib, som är ett företag som distribuerar mp3-böcker från en rad svenska förlag. Han tillhör dem som inte tror att kopieringsskydd är det rätta medlet mot piratkopiering.
– De förlag vi jobbar med fick upp ögonen för hur de skulle göra när de tittade på fildelningssajterna: Vilka av våra böcker ligger där? Jo, där ligger redan alla våra böcker.

Fabian Fischer menar att det inte finns någon möjlighet att hindra spridningen av illegala ljudböcker, bland annat eftersom kopieringsskyddet på cd-skivor fungerar dåligt.

Gör lagliga böcker bättre
Hur ska man då få kunderna att välja det lagliga alternativet? Jo, genom att göra det så bra och attraktivt som möjligt.
– Det är ofta en massa krångel med kopieringskyddet, och så sitter kunden där och blir förbannad och väljer det illegala istället för att det är bättre att använda, säger Fabian Fischer.

För Elib föll valet på mp3-formatet för att det fungerar på alla typer av spelare och är mycket lätt att använda.

Elib vattenmärker de mp3-böcker de distribuerar. Det innebär att en mp3-fil som kommit i omlopp på internet kan spåras tillbaka till den ursprungliga köparen. Men den här spårningsmöjligheten är i praktiken mest en markering att det inte är okej att fildela, berättar Fabian Fischer.

– Det bästa sättet att stävja det illegala är helt enkelt att ha lagliga alternativ, för de flesta vill vara lagliga. Och så är det vissa som inte vill vara lagliga, och dem går det aldrig riktigt att komma åt, säger Fabian Fischer.