Den svenska sajten The Pirate Bay – piratbukten – har sedan starten 2003 växt till att bli världens största nätverk för piratkopierade filmer, program, spel och musik.

När sajten plockades bort från nätet den 31 maj 2006 gick också kriget om piratkopieringen in i en ny fas.
Det dröjde inte länge innan det stod klart att starka lobbyintressen från bland annat den amerikanska filmindustrin hade idkat påtryckningar mot den svenska staten för att släcka ned The Pirate Bay. Thomas Bodström KU-anmäldes av flera politiska partier och det nybildade Piratpartiet fick oväntad vind i seglen.

Den direkta effekten av tillslaget blev att The Pirate Bay några dagar senare var världens 142:a mest besökta webbsida, med fler besökare än exempelvis Aftonbladet.
– Att sajten kom upp så snabbt igen har gett ett väldigt självförtroende till alla som håller på med fildelning, det är jag övertygad om, säger Tobias Andersson på piraternas intresseorganisation Piratbyrån.

Han får medhåll av ”Brokep”, en av de tre personer som driver The Pirate Bay.
– Tillslaget har gett oss massor av gratisreklam och hjälpt oss att sprida vårt budskap.

Våldsam fart på debatten
För Piratbyråns direkta motståndare i debatten, Antipiratbyrån, innebar det omfattande tillslaget mot The Pirate Bay och det stora mediafokuset på pirat-kopieringen något helt annat.
– Tillslaget har möjligen fört fram debatten. Dels har media granskat The Pirate Bay och visat att killarna bakom sajten tjänar mycket pengar på reklam. Dels har en seriös diskussion om upphovsmännens ekonomiska rätt fått fart. Vi ser även att fler och fler använder sig av de lagliga tjänsterna, säger Sara Lindbäck på Antipiratbyrån.

Kammaråklagare Håkan Roswall, som driver målet mot The Pirate Bay, vann sommaren 2006 en delseger då han i tingsrätten fick rätt att behålla The Pirate Bays beslagtagna servrar ytterligare en tid. Men i piratbukten seglar miljontals fildelare precis som vanligt.

Eftersom det i Sverige inte är olagligt att enbart hänvisa till upphovsrättsskyddat material, vilket är vad de gör på The Pirate Bay, har personerna bakom sajten helt enkelt kunnat strunta i hot om stämningar från upphovsrättsinnehavare.

Daniel Westman, jurist och forskare vid juridiska institutionen vid Stockholms universitet, menar dock att det finns möjlighet att fälla de ansvariga för The Pirate Bay.
– Det är inte alls omöjligt att några av de ansvariga för The Pirate Bay fälls för medhjälp till upphovsrättsbrott i en eventuell framtida rättegång.
Men det behöver inte innebära någon större framgång i kampen mot piratkopieringen.
– Jag tror inte det är rätt att gå via rättsinstanser för att ändra på människors attityd, utan snarare via en fördjupad diskussion om hur vi ska hitta ett system som fungerar, säger Daniel Westman.

För Antipiratbyrån är det viktigt att frågan kommer högt upp på dagordningen.
– Det finns en reell risk att åka fast. Åklagare och polis har beslutat att de ska prioritera den här typen av brott och de ska också satsa resurser på specialinriktade enheter,säger Sara Lindbäck.
Hon positiv till tillslaget mot The Pirate Bay 2006:
– Det är en av världens största platser för illegal fildelning. Klart att vi är positiva till att polisen agerat starkt mot den här typen av brottslighet. Det går inte att blunda för att den illegala fildelningen orsakar filmbranschen stora förluster.

Misstankar om ministerstyre
Den tillfälliga nedsläckningen av The Pirate Bay fick också politiska efterspel.
Flera politiska partier anmälde Thomas Bodström till konstitutionsutskottet eftersom de misstänkte att åklagaren Håkan Roswall, och i förlängningen Thomas Bodström, agerat efter påtryckningar från den mäktiga amerikanska lobbyorganisationen Motion Pictures of America, MPA. Ett flertal brev mellan regeringen och MPA:s ordförande antyder att så kan ha varit fallet.
– Finns det misstanke om att en minister har använt sig av ministerstyre eller låtit amerikanska intressen styra ska man anmäla detta. Det har vi gjort. Skulle det ligga någon sanning bakom detta är det en stor skandal och då får Thomas Bodström avgå, säger Johan Schiff på miljöpartiet.
Thomas Bodström är dock inte det minsta orolig för anmälan.
– Det är bra att saken utreds och jag ser fram emot det. I övrigt har jag inga kommentarer till anmälan, säger Thomas Bodström.

Miljöpartiet tog upp frågan om upphovsrätt i valmanifest och är ett av de partier som nu förespråkar en utökad rättighet för privat kopiering, liknande den tidigare lagen om upphovsrätt.
Och även om miljöpartisterna inte gått så långt som det relativt nybildade Piratpartiet har de, kanske för sent, insett konsekvenserna av den nya upphovsrättslag som trädde i kraft i juli förra året.
– Vi tycker att det är viktigt att ha en fungerande upphovsrätt, att kulturskapare ska kunna leva på det de gör. Men att ha en fungerande upphovsrätt betyder inte att man ska kriminalisera en miljon svenskar. Det får motsatt effekt hävdar Johan Schiff.
Daniel Westman håller inte med och menar att miljöpartiets retorik är felaktig.
– Det är ett märkligt sätt att argumentera på. Bara för att det finns väldigt många fortkörare som begår ett brott, kan vi inte ändra lagen för att passa dem.

Vem som kommer att gå segrande ur kampen om rätten att kopiera skyddat material är givetvis svårt att sia om, men räkna med att musik- och filmindustrins representanter lär fortsätta sin jakt på fildelare i oförminskad styrka.
Det omvända gäller också. Räkna med att piraterna kommer att hitta nya vägar att dela med sig av filmer, musik, spel och andra upphovsrättsskyddade verk.

Rättegången närmar sig
Efter en nästan två år lång förundersökning är det nu klart – kammaråklagare Håkan Roswall har precis lämnat in stämningsansökan i Stockholms tingsrätt. Läs mer om uppmärksammade åtalet mot Pirate Bay hos Pc för Alla:

Alla artiklar om Pirate Bay-åtalet

Nu är piraterna åtalade
De är filmbranschens värsta fiender
Här är företagen bakom Pirate Bay-målet
"Grabbarna kommer att få fängelse"
Piratpartiet: "Fildelarna kommer inte att avskräckas"
Pirate Bay-advokat: "Han är inte det minsta orolig"

Fakta

När du besöker sajter på nätet lämnar du alltid spår i form av ett ip-nummer. Detta nummer är din dators unika identifikationsnummer och kan kopplas till dig via din internetleverantör, som delar ut ip-numret till din dator.
Svenska Antipiratbyrån samlar ip-nummer på tjänsten Direct Connect med hjälp av ett egenutvecklat program och i de fall de hittar upphovsrättskyddat material (de letar efter vissa specifika filer) kan de anmäla ditt ip-nummer till din internetleverantör. Om denne i sin tur lämnar ut dina uppgifter kan Antipiratbyrån gå vidare med en polisanmälan. På detta sätt har två personer fällts med böter på upp till 18 000 kronor som påföljd.
Antipiratbyrån sparar ip-nummer under tio dagar efter insamlandet innan det raderas.
Även i Bittorrent går det att spåra ip-nummer och i det fall internetleverantören i sin tur lämnar ut numret kan du åtalas för fildelning.
Enligt representanter för The Pirate Bay som PC för Alla varit i kontakt med arbetar de just nu hårt med att utveckla Bittorrent-protokollet så att det fungerar helt anonymt.

Bittorrent-protokollet gör det möjligt att hämta delar av en fil från flera olika användare samtidigt. I centrum finns en så kallad tracker (exempelvis The Pirate Bay), en server som håller ordning på vilka filer som finns tillgängliga på nätverket. När du surfat in till en tracker och där hittat filen du vill ladda ned hämtas först en så kallad torrent-fil. Denna fil innehåller i sin tur information om vilka andra användare som har eller håller på att ladda ned samma fil. När du sedan börjar hämta filen tar programmet emot delar av filen från olika användare vilket möjliggör väldigt snabb och säker nedladdning. Samtidigt som filen landar på din dator delas den också ut till andra vilket i sin tur gör nätverket ännu snabbare.

Antipiratbyrån – Samarbetsorganisation för Filmägarnas kontrollbyrå, Videodistributörernas förening och MDTS. Antipiratbyrån företräder främst aktörer inom film och spel. Syns mycket i media främst genom frontfiguren Henrik Pontén, och har också gjort många polisanmälningar mot privatpersoner.
www.antipiratbyran.com

BSA – Business Software Alliance. Internationell piratjägar-organisation skapad av Microsoft, Adobe, Macromedia med flera. Bevakar sina medlemmars intressen, vilka främst är programtillverkare. Jagar inte privatpersoner i första hand utan inriktar sig på företag.
www.bsa.org

Ifpi – Skivbolagens intresseorganisation. I princip alla större artister är representerade av Ifpi. Driver i skrivande stund Sveriges första mål mot en privatperson som gjort musik tillgänglig på nätet.
www.ifpi.se

Lobbyorganisationer – MPA, RIAA och andra starka amerikanska lobbyorganisationer har vunnit stora segrar i de senaste årens hårdare lagstiftning när det gäller upphovsrätt och exempelvis rätten att kringgå tekniska skydd.
www.mpa.org, www.riaa.com

MDTS – Branschorganisation för datorspel och multimedia. Medlemmar är bland andra Electronic Arts, Vivendi, Microsoft, Ubisoft och Pan Vision.
www.mdts.se

Piratbyrån – Organisation som arbetar för avveckling av upphovsrätten och rätt att fritt sprida material på nätet. Har tidigare haft kopplingar till The Pirate Bay, men är numera helt fristående.
www.piratbyran.org

The Pirate Bay/Piraterna – Vänner till de drivande bakom Piratbyrån. Två av grundarna driver också webbhotellet PRQ där Pirate Bay under en längre tid legat.
www.thepiratebay.org

SFU – Sveriges Förening för upphovsrätt. Lite av en doldis i debatten. Jobbar för en stark upphovsrätt.
www.upphovsrattsforeningen.com

Svenska staten – Polisen, åklagarmyndigheten och det svenska rättsväsendet.
www.polisen.se, www.riksdagen.se, www.regeringen.se, www.aklagare.se