För fem år sedan startade Wikipedia, ett uppslagsverk på nätet där vem som helst kan lägga till och ändra artiklar. Idag finns miljontals artiklar på över hundra språk. Då dyker den första utmanaren upp.

Citizendiums grundare Larry Sanger skriver i en kommentar:
- Jag har alltid varit ett stort fan av Wikipedia, och är det fortfarande. Men nu vill jag hjälpa till att skapa något bättre, om det är möjligt.
Problemen med Wikipedia är enligt Sanger pålitligheten. Eftersom vem som helst kan skriva vad som helst finns möjligheten att skriva vinklade artiklar eller att sabotera.

Granskas av akademiker
Citizendium ska ha samma grundfunktioner som Wikipedia. Men för att komma åt felaktigheter ska informationen filtreras genom sakkunniga redigerare. Dessutom ska man kunna se vem som skrivit artikeln. Vem som helst kan fortfarande bidra, men man måste vara inloggad för att lägga till eller ändra artiklar. Larry Sanger hoppas på att få med sig flera experter med akademisk erfarenhet.

Larry Sanger hoppade av Wikipedia-projektet 2002 och kritiserade dess tillförlitlighet. Nu hoppas han att Citizendium ska bli accepterad i den akademiska världen.
- Att vi har möjligheten att skapa en källa som inte bara är enorm, men också pålitlig borde vara tilltalande för många akademiker, fortsätter han.

Anmäl dig som expert
Citizendium.org har inte öppnat ännu, men om du är intresserad av att medverka kan du anmäla sitt intresse på sidan. Till en början kommer Citizendium ”spegla” alla artiklar från Wikipedia tills Citizendium gör ändringar eller godkänner dem. Eftersom Wikipedias artiklar ligger under en fri licens kan vem som helst sprida dem.

Larry Sanger ser inget problem i att använda Wikipedias artiklar:
- Det är moraliskt tillåtet - kanske även att rekommendera - om man kan behåller Wikipedias fördelar och samtidigt tar bort problemen.

Larry Sanger tror dessutom på verktyg som visar de olika uppslagsverkens artiklar parallellt, så det går att jämföra.
Det kommer förmodligen ta ett par månader innan Citizendium blir allmänt tillgängligt.

Läs mer om Citizendium här.

­Text: ­­­Kalle Martinsson

Fotnot: När tidskriften Nature testade Wikipedias tillförlitlighet för omkring ett år sedan, fick sajten ett utmärkt betyg. Det var faktiskt nästan lika bra som det ansedda uppslagsverket Encyclopedia Britannica. Läs mer om Natures test här.