Digitala fotoramar har funnits i några år. Men nu är de snygga också. I Philips senaste kollektion kan du välja mellan en ram i trä eller plast - och plastramen kommer med skal i vitt, silver, svart och rött. Ramarna kommer också i två storlekar: sju och nio tum (vilket motsvarar ungefär 11 x 13 centimeter respektive 15 x 18 centimeter). Niotummaren är helt ny, medan sjutummaren mest har fått en uppfräschning.

Båda modellerna har en upplösning på 720 gånger 480 pixlar. I niotummaren finns plats för 110 bilder medan sjutummaren rymmer 50. Det har kommit en del nya funktioner till niotumsramarna, bland annat kan du rotera bilderna och zooma in detaljer. Det finns också möjlighet att direkt i ramen ändra färgtoner och göra bilderna svartvita. Niotumsramen går även att hänga upp på väggen.

Foton kan laddas direkt från kameran eller via minneskortet. Sedan kan du sätta igång bildspel, visa enskilda bilder eller en karta med miniatyrer. Du kan programmera ramen att visa bilder under vissa tider, anpassa ljuset till omgivande ljus och visa många bilder samtidigt i miniatyrformat.

En funktion som tyvärr saknas är möjligheten till trådlös anslutning. Det finns digitala skärmar på marknaden som går att styra trådlöst från datorn, men enligt Philips pressansvariga Monica Sannerholm är det inget som är aktuellt för den här modellen.

Ramarna kopplas till vägguttaget, men om man vill slippa sladdar skulle man kunna använda det uppladdningsbara batteriet. Tyvärr ligger batteritiden på max en timme, så sladden kommer att behövas ändå.
Sjutumsmodellen kommer ut nu i oktober och kostar från cirka 2 300 kronor. Niotummaren kommer i november och kostar från cirka 2 800 kronor.

Text: ­­­Kalle Martinsson