I går, tisdag, släpptes Firefox 2 i en färdig version på både svenska och engelska. Internet Explorer-utmanaren, som i dag används av lite drygt tio procent av alla surfare, var när den först dök upp en frisk fläkt på många sätt. Firefox introducerade en rad smarta funktioner och framförallt var riskerna att råka ut för säkerhetshål betydligt mindre om du surfade med uppstickarwebbläsaren.

I dag är uppstickardagarna över och Firefox ska ses som en fullskalig utmanare till Microsoft Internet Explorer. Det är därför lite tråkigt att konstatera att Firefox 2 inte lyckas med bedriften att återta den tätposition som webbläsaren hade innan släppet av den utmärkta Internet Explorer 7.
Här är några av de största nyheterna:

Den senaste versionen av Firefox har fått ett något upputsat och faktiskt lite murrigare utseende än tidigare version. Om du gillar det är självfallet en smaksak, men undertecknad tycker att det ger ett mer polerat intryck, vilket är positivt. Ett efterlängtat tillägg, som vi också hittar hos Internet Explorer 7, är att varje flik fått en egen ”stäng fönster”-ruta, vilket underlättar surfandet betydligt.

När det gäller just flikhanteringen har den förbättrats även på ett par andra punkter. Bland annat kan du, när du har väldigt många tabbar öppna, snabbt navigera bland dem i en rullgardinsmeny eller via vänster- och högerknappar.

Precis som Internet Explorer 7 har Firefox 2 fått ett phishing-filter, som är aktiverat som standard när du installerar programmet. Hur bra den här funktionen verkligen fungerar låter vi ännu vara osagt. Filtret använder en så kallad svart lista där kända phishingsajter finns registrerade.

Eftersom Firefox inte kollar av listan i realtid i sin standardinställning finns alltså risken att du besöker en fulsajt som inte ännu hunnit läggas till i den svarta listan.

Dessutom måste du, om du vill ha en realtidsgenomsökning, aktivera funktionen i webbläsarens inställningar och därmed skicka information till Google om ditt surfbeteende. Inte så kul för dig som värnar om din integritet.

Internet Explorer 7 verkar ha lyckats mycket bättre med sitt phishingfilter, eftersom det programmet faktiskt kollar av sajterna i realtid och rapporterar om misstänkt aktivitet, samtidigt som även det programmet använder sig av svarta listor.


Filtret som ska hjälpa dig att undvika sajter som sysslar med nätfiske är inte så bra som det kunde varit.

En kul ny funktion i Firefox 2 är att webbläsaren nu ger dig automatiska förslag på sökord. Skriver du in till exempel ”pc” i sökfönstret föreslår Firefox automatiskt orden pc world, pcworld och så vidare. Funktionen är kanske inte otroligt nyttig men ganska rolig. Det verkar också som om Firefox-gänget har rensat lite bland sina förslag, och olämpliga sajter (sex och våld) verkar inte visas i förslagen. Bra.


En av de stora nyheterna i Firefox 2 är rättstavningsfunktionen som hjälper dig undvika misstag.

Även om Firefox 2 inte känns som en så stor uppdatering som vi tidigare hoppats på finns flera argument för webbläsaren gentemot konkurrenten. Det första och största är språk.

Medan Internet Explorer 7 ännu inte finns i någon svensk version kan du redan i dag ladda ned Firefox 2 på svenska. Möjligheten att köra webbläsaren på svenska känns ännu nyttigare när den nya versionen innehåller ett automatiskt rättstavningsprogram (svensk ordlista är ett tillägg du laddar ned) som är mycket bra om du skriver längre texter i webbläsaren. Jag tänker till exempel på om du jobbar mot formulär via ett administrationssystem (som när jag skriver nyheter i vårt publiceringsverktyg Headline) - eller varför inte om du är en flitig bloggare som inte vill att dina bloggpostningar ska vara nedlusade med stavfel.

När Firefox 1.0 lanserades dök det snabbt upp massor av smarta och nyttiga små tillägg som gjorde att du kunde anpassa webbläsaren till just dina behov. När Firefox 2 nu släpps finns hundratals tillägg färdiga att ladda ned. Och räkna med att det kommer att dyka upp många fler under hösten.

Tilläggen är fortfarande en av webbläsarens största styrkor gentemot Internet Explorer 7 och nu när Firefox 2 faktiskt inte erbjuder några direkta revolutioner när det gäller funktioner får vi väl hoppas att vi i stället får dessa i form av oumbärliga tillägg. Microsoft har ju nämligen i Internet Explorer 7 också hajjat fördelarna med tillägg, så nu gäller det verkligen för Firefox-communityn att visa färg.

Sammanfattningsvis: Firefox 2 är en kompetent webbläsare på alla sätt. Därom råder ingen tvekan. Men uppgraderingen från 1.5 till 2.0 känns för liten för att webbläsaren ska återta ledatröjan från Internet Explorer 7. Med båda webbläsarna i färdiga versioner är det snarare en fråga om tycke och smak vilken du väljer.

Och trots att Firefox 2 nu sitter som gjuten på samtliga datorer hos undertecknad är det ändå svårt att dölja besvikelsen över att Firefox-gänget den här gången inte lyckas med utmaningen att lansera en bättre produkt än marknadsledande Internet Explorer.

Vill du läsa mer om nyheterna i Firefox 2 kan du exempelvis göra det hos utvecklarna Mozilla.